HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Mikrochip

Tartalom

  • Hogyan néz ki a mikrochip?
  • Mire szolgál a mikrochip?
  • Mikrochipes azonositás
  • Hogyan ültetik be a mikrochipet?
  • Miért hasznos a mikrochip?
  • Hogyan olvassák le a mikrochipet?
  • Nem káros-e a mikrochip?
  • Nyilvános keresési lehetőség a Petvetdata online adatbázisban

Hogyan néz ki a mikrochip?

A mikrochip rizsszem nagyságú eszköz, melyet egy első látásra hatalmasnak tűnő, injekciós tűszerű eszközzel az állat bőre alá ültetnek be. A parányi szövetbarát kapszulába egy antenna, és egy mikrochip van beépítve, mely egy 15 számjegyből álló egyedi kódot tárol. A mikrochip sem energiaforrást, sem mozgó alkatrész nem tartalmaz, ezért a meghibásodása kizárható. A kapszula anyaga nem vált ki az állat szervezetében ellenreakciót, így az a beültetés helyén –ez Európában a nyak bal oldala- szépen megtapad. Fontos tudnivaló, hogy a mikrochip önmagában nem sugároz jeleket, csak egy speciális leolvasó rádiójeleire válaszolva adja vissza a benne tárolt számsort.

Mire szolgál a mikrochip?

A mikrochip a tartós azonosítás céljából alkalmazott legelterjedtebb módszer az állatoknál. A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete a korábban alkalmazott tetoválás helyett 3 éve áttért a microchipes jelölésre, hiszen a tetoválás a legtöbb esetben olvashatatlanná válik egy idő után. Így ha Ön törzskönyvezett kutyát vásárol, jó eséllyel már microchippel lesz jelölve. Az állatok egyedi azonosítása sok szempontból fontos dolog volt régen is, és az ma is. Haszonállatoknál a gazdák már évszázadok óta használnak valamilyen eljárást arra, hogy a saját állataikat megjelöljék. Ebből a célból legtöbbször tüzes vassal bélyegezték meg azokat, vagy az elmúlt évszázadban például sok állat fülébe bilétát raktak. A kedvtelésbõl tartott állatok egyedi azonosítása azonban sokáig csak a fajtatiszta kutyák kiváltsága volt. A fajtatiszta kutyákat a tenyésztő szervezetek tetoválási szám alapján regisztrálták. A keverék kutyák azonban semmiféle azonosítóval nem rendelkeztek, így ha például külföldre utaztak a gazdival, akkor a hatósági állatorvosi igazolásban egy hozzávetõleges leirással azonosította a kutyát.

Mikrochipes azonositás

A mikrochip feltalálása az, ami a XXI. Század elején alapjaiban megváltoztatja az állatok egyedi azonosításának rendszerét. A mikrochip adta lehetõség azonban önmagában semmit nem ér, annak használatát szorgalmazni szükséges, vagy kötelezõvé kell azt tenni, főleg azért, mert bár mikrochipeket már több mint 10 éve használnak szerte a világon, elterjedésük eddig korlátozott volt csak. Ezt a folyamatot Európában felgyorsította az Európai Unió, amely a jövõben két területen teszi kötelezõvé a mikrochip használatát: az állatok utaztatásánál, és a tenyésztésben. A türelmi idõben egyedi azonosítóként elfogadják még a jól olvasható tetoválást, de annak hiányában már most is csak mikrochipet lehet alkalmazni. Az uniós ajánlás alapján országonként az illetékes minisztérium -nálunk az FVM- szabályozza részletesen a kedvtelésbõl tartott állatok szállítására, tenyésztésére vonatkozó kérdéseket, ennek kapcsán az egyedi azonosításukat is. Európában egységesen az ISO 11784 szabványnak megfelelõ mikrochipet kell alkalmazni. A legrészletesebb információt a Magyar Allatorvosi Kamara Mikrochip Szabályzata adja meg.

Hogyan ültetik be a mikrochipet?

A mikrochip beültetése egy fájdalommentes, 2 perces procedúra, amelyet azonban csak az arra felhatalmazott állatorvos végezhet el. A Magyar Állatorvosi Kamara részletesen szabályozza a mikrochip beültetését, lépésről lépésre meghatározva azokat a tennivalókat, amelyeket az állatorvosoknak el kell végezniük, mielőtt a mikrohipet behelyeznék a helyére. A nyak böre alá injekciózás után, röntgenfilmen ez látható macskában.

Miért hasznos a mikrochip?

Mikrochipet ma sokféle okkal és indokkal lehet használni, azonban kétségtelen tény, hogy ezek között a leghasznosabb –és egyben a leglátványosabb- az elkóborolt, elveszett állatok mielőbbi hazajuttatása. Sokan még nem is tudják, hogy egy mikrochippel rendelkező, megfelelõen regisztrált kutyáról optimális esetben a megtalálást követően 5-10 perc alatt kideríthető, hogy ki a gazdája! Aki még nem veszített el kutyát, az nem tudja, mivel is jár az! Az idegeskedés, a kutya keresésére fordított idő és pénz, és nem utolsó sorban az, amit a kutya ez alatt átél –csavargás, éhezés, félelem, fagyoskodás, menhelyen, gyepmesteri telepen töltött idő, összeszedett betegségek, sérülések- megspórolható egy pár ezer forintos eszközzel, ami nem más, mint a mikrochip és annak regisztrációja

Hogyan olvassák le a mikrochipet?

Mivel a mikrochip nem sugároz jeleket, így a tévhittel ellentétben nem is alkalmas az eb aktuális tartózkodási helyének a meghatározására! A leolvasó is csak néhány centiméteres távolságból tud kapcsolatot teremteni a beültetett chippel, így attól sem kell tartani, hogy az áruházi lopásgátló kapuk követnék az eb mozgását. Kutyák és macskák hiteles beazonositására szolgál a bör alá helyezett mikrochip. Célszerü minden állatot ilyen módon megjelölni, mert amikor egy állat elveszik, akkor annak beazonositását a videón látható módon végezheti el az állatorvosi praxis vagy a menhely. A mikrochippezett kedvenc állat tulajdonosa ily módon gyorsan megtalálható.

Microchip leolvasás trükk (Dr. Bendzsel Dániel)

Nem káros-e a mikrochip?

Időről időre megjelennek olyan hírek, amelyek igyekeznek felhívni a figyelmet azokra a potenciális káros hatásokra és lehetőségekre, amelyek a szervezetbe behelyezett idegen anyagok -így akár a mikrochipek- hatására kialakulhatnak. Ezek a beszámolók azonban minden esetben olyan esetekről szólnak, amikor egy-egy állat szervezetében a mikrochip helye körül találtak rosszindulatú folyamatokat. A szerzők azonban minden esetben nagyon óvatosan fogalmaznak, és eddig még nem nagyon merték konkrétan összefüggésbe hozni a mikrochipeket a tapasztalt elváltozásokkal. Kijelenthető, hogy a mikrochipek használata igen biztonságosnak tekinthető! Több tízezer behelyezett mikrochipre jut csak egy-egy problémás eset, de ezeknél sem bizonyítható egyértelműen a chip káros hatása.

PETVETDATA

A Petvetdata az ún. mikrochipes állatazonosítóval és/vagy EU-s állatútlevéllel rendelkező kisállatok nyilvántartására szolgál. Az oldalra adatokat bevinni és azokat részletesen lekérdezni csak azok az állatorvosok tudnak, akiknek ehhez belépési jogosultságuk van. A bal oldalon található nyilvános keresőben azonban bárki, belépés nélkül is ellenőrizheti, hogy az általa ismert azonosítóval rendelkező állat szerepel-e a nyilvántartott adatbázisban? Amennyiben igen, akkor a keresés eredményeképpen megjelennek az állat alapvető adatai (chipszáma, neve, fajtája, faja). További adatokhoz (pl. a tulajdonos adatai) azonban csak az oldalra belépési jogosultsággal rendelkező állatorvosok férhetnek hozzá! Feltételezetten külföldi mikrochip esetén: www.europetnet.com Ha állatát regisztráltatni szeretné, keresse fel állatorvosát. A vizitre már magával viheti a kitöltött adatlapot, melyet a honlap első oldalán megtalál kinyomtatható formában. Kérjük töltse ki az állat- és a tulajdonosadatai rovatokat és adja meg elérhetőségét is, mert kedvencállata elvesztésekor a megtalált és a mikrochip alapján azonosított állatot így gyorsabban visszakaphatja. Kattintson ide a Petvetdata eléréséhez.

Nyilvános keresési lehetőség a Petvetdata online adatbázisban

2006. októberében a MÁOK lehetővé tette, hogy a Petvetdata adatbázisban bárki ellenőrizhesse, hogy a mikrochippel megjelölt állata szerepel-e abban? Ehhez nem kell mást tennie, minthogy felkeresse a www.petvetdata.hu címet, és ott beüsse a keresett mikrochip vagy útlevél számot.Ha a keresés eredményes, megjelennek az állat legfontosabb adatai. Ezekből azonban még csak abban lehetünk biztosak, hogy a keresett mikrochip regisztrálva van. (Adatvédelmi okok miatt az általunk kezelt személyes adatok nem tehetők közszemlére!) Azt, hogy milyen adatok szerepelnek a háttértárban, csak úgy tudjuk meg, ha felkeresünk egy olyan állatorvost, aki rendelkezik a rendszerbe való belépési jogosultsággal (a legtöbb kisállatpraxist folytató magánállatorvos ilyen).
Amennyiben az adatainkban bármilyen változás áll be (különösen a telefonos vagy email elérhetőségben), azt célszerű ugyanezen a módon, azonnal módosíttatni a rendszerben!

Kategóriák: Kategória index

Kapcsolódó irások: