HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Aktivált szén adása kutyának, gyomorszondával

Az állatorvosi praxisokban igen gyakori eset, hogy mérgezések, vagy feltételezett mérgezések esetén aktiv szenet kell adni. Az Egyesült Államokban az aktiv szén egy sürü gél-folyadék formában kapható. Az indianapolisi baleseti-sürgösségi klinikán mi igy adjuk be. Magyarországon szénpaszta úgy tudom, hogy nincs, úgyhogy egy-két doboz tablettát szoktak az állatorvosok papír között kalapáccsal porrá verni és azt vizzel elkeverni.

Aktivált szén adása kutyának, gyomorszondával

Az állat testsúlyának megfelelöen ezt beletesszük egy fecskendöbe, majd azt összekötjük a megfelelö méretü gyomorszondával. A szonda végét lubrikáljuk, majd lemérjük a beadási útszakasz hosszát, az állat orrától a gyomorig, kivülröl (lásd a videót). Általában célszerü egy kis ragasztószalaggal bejelölni azt a gyomorszondán, hogy pontosan mekkora ez a távolság. Ahogy a képen látható, a szájterpesztö egy saját készitésü szájterpesztö, egy nagyobb müanyag fecskendöböl készitettük, 3-4-féle méretben készitjük ezeket el, macskák és kutyák számára.

Szén1

Ezután egy szájterpesztöt teszünk az enyhén szedált (Butorphanol inj. + Acepromazin injekció iv.) állat szájába, majd levezetjük a szondát a gyomorig. Mivel tudjuk azt, hogy mekkora az orr végétöl a gyomorig való távolság (hiszen azt egy ragasztószalaggal bejelöltük), igy egyértelmüen, hogyha véletlenül a nyelöcsöbe tolnánk le a szondát az “nem tudna lemenni” olyan messzire. Igy -ezzel az egyszerü módszerrel- elkerülhetö az, hogy véletlenül a tüdöbe adjuk az aktiv szenet, amely természetesen végzetes következményekkel járhat. Vannak, akik a nyak tapintásával állapitják meg nyelőcsőbe éppen letolt csövet (a légcső esetén nem érezhető a cső). A legtöbben még bele is szoktam fújni a beöntés előtt, és hallgatóval ellenőrzik, hogy a gyomorba ért-e a vége, hogy biztosan jó helyre megy majd a szenes oldat.

Szén2

ToxiBan szénfolyadék bemutatása (Dr. Bendzsel Dániel)

Az alábbi videót az indianapolisi baleseti állatkórházban készitettem. Az aktiv szenet is mindig az asszisztenseink adják be, nem az állatorvosok.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Gyógykezelési módszerek

Kapcsolódó irások: