HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Szívzörejek

A szívverés során az áramló vér, a szív fala és a billentyűk mozgása során jellegzetes hangok keletkeznek.  Az egészséges szív működése során rendszerint nem észlelhető egyéb hang. A szivhangok kóros folyamatok folytán zörejessé válnak. A szívzörejek a szivmozgás szakaival függnek össze, ezért megkülönböztetünk szisztolés és diasztolés szívzörejeket, sőt miután a szivpitvarok összehúzódása a szivkamaráét megelőzi, azon zörejek, amelyek a pitvar működésével függnek össze, preszisztolés zörejeknek mondatnak. Szisztolés zörejek keletkeznek, ha a kéthegyü vagy a háromhegyü billentyü nem zár pontosan, avagy ha a tüdő verőerébe vagy az aortába csak szűkületen át juthat a vér; diasztolés zörej támad, ha az aorta vagy a tüdőverőér billentyüi hibásak, vagy a két- és háromhegyü billentyü tájékán (a pitvar-kamarai szájadékon) van szűkület jelen. A szívzörejek csak egy jelet alkotnak a kórjelzésre, de magukban véve még nem kétségtelen bizonyítékai valamely szivbántalomnak. A szervi szívzörejek abból származnak, hogy a vérnek a szűkült helyen nagy sebességgel kell átáramolni s ez alatt a szűkült hely érdes falaival súrlódik; billentyüelégtelenség mellett pedig az által keletkeznek, hogy a vér egy része visszafelé folyik ismét szűk nyiláson keresztül. A kevésvérüség folytán támadó zörejek a vér s a vérkeringés megváltoztatásából erednek, s nem állandóak.

A szívzörejek besorolása

A szívzörejek között hat fokozatot különböztetünk meg:

  • 1/6 : nagyon halk, alig hallható
  • 2/6 : gyenge, de jól észlelhetö
  • 3/6 : közepes intenzitású, jól hallható
  • 4/6 : erőteljes, nagyon jól hallható, de szivtájéki rezgés nincs
  • 5/6 : nagyon erős, szivtájéki rezgés van
  • 6/6 : legerőteljesebb, szivtájéki rezgés van

A betegség tünetei

A panaszokat nem okozó zörejek rendszerint fokozott véráramlásnál, szaporább szívverésnél jelentkeznek. Ritkán enyhe, a normálistól eltérő, de nem veszélyes fejlődési rendellenességek hozzák létre a zörejeket. Van, amikor a jelenség hátterében álló ok nem mutatható ki. A klinikai tüneteket nem mutató állatok gyógyszeres kezelése nem indokolt.

Elvégezhető vizsgálatok

Az állatorvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett elektrokardiogrammot készíttet. A szív ultrahang vizsgálatát is el kell végezni.

A betegség várható kezelése

Mivel a jelenség panaszokat nem okoz, ezért nem szükséges a kezelése. Abban az esetben, ha a kiváltó ok ismert és fennáll a veszélye, hogy annak további fennállása esetén betegség alakul ki, meg kell azt szüntetni. A klinikai tüneteket nem mutató állatok gyógyszeres kezelése nem indokolt.

Források:

Canine heart murmurs: What should I do? (Clinicians Brief)
Heart murmurs in dogs (Clinicians Brief)
Heart murmurs in cats (Clinicians Brief)
The Auscultation Assistant
Heartsounds Library
Kutyák veleszületett szivbetegségeinek diagnosztikája és gyógykezelése (Dr. Vörös Károly professzor)

Szivzörejek hangjai

Normális szivhangok

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: