HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Allergiavizsgálat – intradermális bőrteszt

Az allergiák oki diagnosztikájára valamikor csak az ún. intradermális-próba állt rendelkezésre. Ezzel egyébként számos allergén kimutatható volt, de háziállatok esetében több tényező korlátozta széleskörű elterjedését. Így pl. csak altatásban lehet végezni, a szteroid-kezelést 4-6 héttel korábban abba kell hagyni, a táplálék-allergia esetében nem használható. Ezen hátrányokat már kiküszöböli a vérből történő allergiavizsgálat.

Az intradermális allergiás bőrteszt (IDST) részletes leirása

  • A kutyát/macskát a jobb oldalára fektetjük.
  • A bal mellkason 10-10 cm-es (illetve az allergének számától függően nagyobb vagy kisebb) „ablakot” vágunk nullás szőrnyíróval.
  • A felesleges szőrt vattával vagy gézlappal távolítjuk el. (TILOS fertőtleníteni!)
  • Kijelöljük filctollal az allergének beszúrásának helyeit egymástól minimum 2.5 cm távolságra, lehetőleg meghatározott sor- és oszlopszámban, hogy azonosítható legyen a beszúrt allergén. Egy pöttyöt érdemes ráadásul rajzolni a bőrre, a filctoll ártalmatlanságának ellenőrzésére.
  • Az előre steril inzulinos fecskendőbe (a gyártó által meghatározott mennyiségben) felszívott allergéneket intradermálisan, kónusszal felfelé 1-2 mm-rel a jelölés mellé szúrjuk.
  • Az allergének applikációjának befejeztével a beteget 15′-re kiküldjük sétálni. Ezalatt az idő alatt szabadon kell hagyni a bőrteszt területét, nem szabad engedni a beteg ráfekvését, vakaródzását, nyaldosását stb.
  • A reakció a beszúrástól számítva 15- 30′ alatt zajlik le, ezen idő alatt figyelemmel kell kísérni a kialakult bőrteszt-reakciókat.
  • Értékelés: értékelhető a teszt eredménye, ha a pozitív kontroll átmérője eléri vagy meghaladja a 8 mm-t és bőrpírt is ad. Pozitív egy adott reakció, ha átmérője eléri a pozitív és negatív kontroll bőrduzzanat átmérőjének összegének felét, illetve ha bőrpírt is tapasztalunk, akkor az + 2 mm reakcióval ekvivalens.
  • A tulajdonost megkérjük és megtanítjuk, hogy a kései reakciókat, melyek hasonlóak az azonnali típusú reakciókhoz otthon, a beszúrástól számított 4-8, 24 és 48 óra múlva is ellenőrizze. Addig lehetőség szerint óvni kell (rászólással stb.) a bőrteszt területét mindenféle mechanikai irritációtól.

Figyelem! Akár pozitív eredménnyel zárul az aeroallergénekkel végzett intradermális bőrteszt, az sem ki nem zárja, sem meg nem erősíti az eleség allergia diagnózisát!

Forrás: Dr. Tarpataki Noémi (SZIE-ÁOTK Belgyógyászati Tanszék és Klinika)

Kategóriák: Allergológia, Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: