HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Nőstény macska ivartalanitás műtét bemutatása

Az alábbiakban szeretném bemutatni a nőstény macska ivartalanitás műtétjét, ahogy azt én végzem. A műtét során mindkét petefészket és a teljes méhet eltávolitom (ovariohysterectomy, OVH).

Nőstény macska ivartalanitás műtét

 1. Mütét elötti ismételt fizikális vizsgálat
 2. Mütét elötti preanesztézia vérvizsgálat
 3. Anesztezia protokol kiválasztása (injekciós protokol vagy inhalációs protokol)
 4. Intravénás katéter behelyezése és intravénás folyadék adása
 5. Ször lenyirása, mütéti terület fertötlenitése
 6. Anesztezia elötti premedikáció és fájdalomcsillapitás
 7. Intubálás (inhalációs altatás esetében)
 8. Helyi érzéstelenités
 9. Mütéthez használt rutin és speciális müszerek elökészitése
 10. Anesztezia indukció és anesztezia fenntartása
 11. Az altatás alatti és utáni hypothermia megakadályozása
 12. Anesztezia monitorizálása
 13. Ovariohysterectomia mütét
 14. Anesztézia és a mütét utáni megfigyelés .

A börmetszés helye

A macskát vizszintesen, hanyatt kötjük ki a mütöasztalra. Ne kössük ki fejjel lefelé az állatot, mert ezzel felesleges és veszélyes nyomást helyezünk a rekesztájékra. Az elõkészítéskor a hólyagját kiürítjük, mert a telt hólyag megnehezíti a dolgunkat a hasüregben. A börmetszést a köldök és a pubis közötti vonal felezöpontján, kb. 1.5 cm hosszúságban a median laparatomia vonalában készítjük, caudálisan. Igy mind a petefészkek, mind pedig a méhtest egy kis seben keresztül könnyen kiemelhetöek.

Zsirszövet kimetszése

Én minden esetben egy kis zsírt kimetszek a seb környékérõl úgy, hogy a hasizmok tisztán láthatóak legyenek. Ez nagyon megkönnyiti a mütétet.

Az izomseb készitése

Elöször a linea albánál fogva a hasizmot emeljük ki, majd szikével az izomsebet készítem el, a bört és az izmot az egyik oldalon összefogva azokat oldalra és felfelé húzom, hogy az OVH horog hasüregbe való behelyezését megkönnyitsem.

A petefészek és a méhszarv kiemelése

A petefészket az OVH horoggal kiemelem a hasüregbõl.

A petefészek saját függesztö szalagjának eltépése

A mesovarium mögött át kell szakítani a függesztõ szalagot, amelynek “átszakitása” macskában nagyon könnyü.

A mesovarium mögött át kell szakítani a függesztõ szalagot. Ezután egy érfogót teszek a petfészek alá, amellyel az artéria és a véna ovaricat is lefogom, majd ezt az érfogót leteszem az állatra, az ujjammal felemelve tartom a petefészket. Nagyon fontos, hogy a petefészket annyira tudjuk “kiemelni” a hasüregböl, hogy a peanok vagy az Angiotribe felhelyezése után a teljes petefészket maradéktalanul eltudjuk távolitani. Ellenkezö esetben egy kis darabka petefészek bennmaradhat és az “ivartalanitott” macska ismét tüzelni kezd, megörjitve ezzel mind a tulajdonost, mind pedig a mütétet végzö állatorvost.

Ezekután még egy érfogót helyezek fel a petefészek alá, és egyet pedig a petefészek fölé. (Hogyha Angiotribe müszert használok, akkor könnyebb a dolgom, mert nem kell kettö érfogót feltennem, hanem csak egy Angiotribe müszert).

A petefészek alatt elhelyezett 2 érfogó fölött közvetlenül átmetszem a szöveteket.

A baloldalon lévö petefészket caudálisan hátrahelyezem.

A levágott petefészek alatt lévö 2 érfogó alatt végzem a lekötést, amelyhez 3-0 Vicryl fonalat használok és a Miller-csomót alkalmazom.

A Miller-csomó felhelyezése után egy hosszabb (kb. 1-2 cm-es) Vicryl darabot hagyok, tehát nem vágom rövidre. Késöbb igy sokkal könnyebb lesz megtalálni a lekötött szöveteket (ami akkor kell, hogyha “lecsúszik” a lekötés).

A másik oldali petefészket is ugyanigy csonkolom, majd lekötöm.

Ezután két peant helyezek fel a méhtestre, a bifurkációhoz közel. (Hogyha Angiotribe müszert használok, akkor könnyebb a dolgom, mert nem kell kettö peant feltennem, hanem csak egy Angiotribe müszert). A méhtestre felhelyezett müszer(ek) fölött levágom a méhszarvakat és a petefészkeket, majd a méhtest lekötésére a Miller csomót használom.

A hasizmok és a szubkután réteg varrása után macskákban és kis-és közepes súlyú kutyáknál a bört sohasem varrom, hanem szövetragasztóval egyesitem.

Igy néz ki a mütéti seb a mütét után közvetlenül. Gallér felhelyezése a legritkább esetben szükséges.

A teljes ovariohysterectomia mütét elvégzésének ideje macskákban 6-8 perc.

Anesztézia utáni monitorizálás

A mütétek befejezése után az állatokat a mütöasztalon a technikusok néhány percig oxygénre teszik és azután, – a légcsötubust a tracheában hagyva – az állatok átkerülnek a poszt-anesztezia megfigyelöbe, ahol, – az erös nyelési reflex megjelenéséig- a macskákat és a kutyákat egyaránt – egyedileg, a nyelvre felhelyezett pulsoxymeterrel megfigyelik. Erre egy külön technikus van, aki csak ezt csinálja.

Az anesztezia során kialakult gégeödéma ugyanis a mütét után is jelentkezhet és a sikeres mütét után is megölheti a betegünket. Az anesztezia monitorizálása tehát nem ér véget a mütét befejezésével. Sok esetröl hallottam már, amikor a sikeres mütét után az állatot betették a ketrecbe, örizetlenül otthagyták és az állat váratlanul elhullott.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Ivartalanitás

Kapcsolódó irások: