HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Miller-féle sebészcsomó technikája ivartalanitási műtét során

Alkalmazása

A Miller-féle sebészcsomót kitűnően lehet használni az ovariohysterectomia műtéte és a kasztrálás során, de bármilyen esetben, ahol lekötésről van szó. Az előnye ennek a csomónak az, hogy szorosabbra mindig tudjuk húzni a csomót, de sohasem lazul meg, már az első csomó sem. Így egy második, hagyományos sebészcsomó úgy megköthető, hogy az első csomó “kilazulásától” nem kell félni. A Miller csomót használom minden esetben és sohasem történt meg, hogy a lekötött szövetdarab “kicsúszott” volna a csomó közül.  Az alábbi magyarázó képeket én készitettem. Az alábbi videón keresztül bemutatom a Miller-csomó technikáját.

Technikája

  • Az érfogóval megfogjuk a lekötésre szánt szövetet (ovariohysterectomia műtéte, kasztrálás, nagyobb erek, stb. során kitűnő).
  • Az óramutató járásával megegyező irányba kétszer “rátekerjük” a fonalat az érfogóra.

Az egyes (1) számmal jelzett fonalvéget “lefelé” húzzuk, míg a kettes (2) számmal jelzett fonalvéget “felfelé” húzva egy “nyolcas” alakú konfigurációt hozunk létre.

A kettes (2) számmal jelzett fonalvéget “felfelé” húzzuk és a felső nyolcason “keresztülbújtatjuk”. Ezután az így képzett “nyolcas” alakú konfigurációt az érfogó végén keresztül húzzuk és a lekötésre szánt szövetdarabra illesztjük.

Az egyes (1) és a kettes (2) fonalvéget egymástól ellenkező irányba húzzuk, ameddig érezzük, hogy a csomó létre nem jön.

Egy most megjelent tanulmány (JAVMA, 2014, September), a lekötéseknél használt hat különbözö sebészeti csomózási módszert hasonlitott össze. A Miller-féle sebészcsomó sokkal jobbnak bizonyult, mint a hagyományos sebészeti csomó.

Miller-csomó

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Ivartalanitás

Kapcsolódó irások: