HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Propofol

A propofol intravénás altatószer kutyák és macskák számára. A propofol az alvási fázisban izomrelaxálóként kielégítő, fájdalomcsillapítóként azonban csak minimális hatást gyakorol, viszont fájdalomcsillapító szerekkel jól kombinálható. A propofol gyorsan és rövid ideig ható hipnotikum. A beadást követően 30 másodpercen belül tudatvesztést idéz elő, hatása komplikációmentes, és a premedikáció mértékétől függően 4–8 percig tart.

A szervezetben hepaticus és extrahepaticus úton igen gyorsan metabolizálódik, nem kumulálódik, ezért szükség esetén ismételt adásával hatása meghosszabbítható. A propofolnarkózist gyors, rövid és nyugodt ébredési fázis követi. Következményes excitatiót nagyon ritkán okoz, az ébredéskor nyugtalanság előfordulhat, az esetek nagy többségében azonban az állatok az altatást szinte észre sem veszik.

Adagjától függően a propofol vérkeringési, vagy légzési depressziót okozhat. Ajánlott adagjának meghaladása esetén ritkán cyanosissal járó légzéskimaradás is felléphet. A nem kívánatos mellékhatások elkerülhetők, ha a propofol megfelelően kiszámított adagját lassan fecskendezzük be.

Rizikóbetegek (pl. idős, máj-, vese-, szívbeteg) altatására, valamint szemészeti beavatkozásokhoz kiváló, mivel arrhythmiát nem okoz, nem kumuIálódik, és gyorsan lebomlik. Jól oldódik, infúzióhoz felhígítható. A propofol vivőanyaga 1%-os, izotóniás, „olaj a vízben” emulzió, konzerválószertől mentes. Intravénásan alkalmazható, paravénásan – a barbiturátokkal ellentétben szövetkárosodást nem okoz. Kereskedelmi forgalomban kapható készítmény a Narcofol 1% inj. A.U.V. Az ampullás kiszerelést a megnyitás után haladéktalanul fel kell használni, hogy a bakteriális befertőződést elkerüljük. Az inhalációs narkózist tökéletesen helyettesíti és fenntartja intravénás narkózisfenntartással.

Alkalmazási területei

1. Rövid idejű beavatkozásokhoz – szükség esetén meghosszabbítható – inj. altatás.
2. Az inhalációs narkózis bevezetése.
3. Nagyobb műtétekhez az inhalációs narkózis helyettesítése intravénás altatással.

Forrás: http://www.vetcentre.com/ujsagok/ujsagok/Info1_2009-1.pdf

Kategóriák: Aneszteziológia, Gyógyszerek

Kapcsolódó irások: