HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Chlamydiosis

Chlamydiosis macskában

Előfordulása és okozója

A chlamidiózist egy baktérium, a Chlamydia psittaci okozza. Macskában és jóval ritkábban kutyában, a chlamydiák kötőhártya-gyulladást, ritkábban tüdőgyulladást okozhatnak. Macskában a kötőhártya-gyulladás a leggyakoribb tünet, de tüsszögést és orrváladékozást is okozhat. A baktériumot a macskák közvetlen kontaktussal terjesztik és a fertőzés 5 hetes és 9 hónapos kor között a leggyakoribb. Különösen gyakori a több macskás háztartásokban és a macskatenyészetekben. A macskák chlamydiák okozta conjunctivitisét nálunk is megállapították. Angliában a macskák 9,1%-át, Svájcban pedig 5%-át találták szeropozitívnak. A macskák conjunctivitisét az esetek kb. 30%-ában chlamydiás fertőzés következményének tartják.

Tünetek

A macskák egymástól rendszerint aerogén úton fertőződnek. Mesterséges fertőzést követően a lappangási idő 3–5 nap. Kezdetben enyhe, savós kötőhártya-gyulladás alakul ki, amely gyakran egyoldali, majd mindkét szemre kiterjed. A kötőhártya kipirult, duzzadt, fájdalmas, blepharospazmus is kialakul. Elhúzódó esetekben a kötőhártya-gyulladás gennyessé válik, a szemhéjak összetapadnak, a pislogóhártya előesik. A conjunctivitishez ritkán a chlamydiáknak az orrüregben és a légutakban való szaporodása miatt orrfolyás, rhinitis, tüsszögés, köhögés, társul, miközben az állatok egy része lázas lesz, ritkán bronchitisés pneumonia is kialakul. Kezeletlen esetekben a betegség hetekre elhúzódik. Kutyákban és macskákban egyaránt előfordul, hogy a chlamydiák okozta bronchopneumonia vírusos betegségekhez (kutyában szopornyicához, macskában rhinotracheitishez, calicivirus-fertőzéshez) csatlakozik szövődményként.

Vakcinázás

A macskák chlamydiosisának megelőzésére forgalomban van attenuált, élő C. psittacit tartalmazó vakcina és olyan is, amely a kórokozót macska calici-, rhinotracheitis- és panleukopenia-vírus mellett, elölve tartalmazza. A kombinált vakcinát háromhetes időközzel egymás után kétszer adjuk, a macskakölyköknek legkorábban 9–12 hetes korban, majd évente egyszer ismét. Az élő, attenuált törzset tartalmazó vakcina parenteralisan adva jó védettséget ad és nem ürül, szembe jutva azonban conjunctivitist okozhat. A betegségnek közegészségügyi vonzata is lehet, igaz, csak nagyon ritkán, ugyanis enyhe kötőhártya-gyulladást okozhat emberben is.

Kategóriák: Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: