HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Macskák féregtelenitési protokollja

Macskák féregtelenitési programja a Hungarovet Állatkórházban

Kölyök macskák féregtelenítése:

  • féregtelenítés 3 hetes kortól kezdve minden 2. héten 3 hónapos korig
  • féregtelenítés minden 4. héten 3-6 hónapos korig
  • féregtelenítés minden 3. hónapban 6 hónapos kor felett

Felnőtt macskák féregtelenítése:

  • féregtelenítés minden 3. hónapban

Vemhes macskák féregtelenítése:

  • féregtelenítés közvetlenül a pároztatás elött
  • féregtelenítés közvetlenül fialás után
  • féregtelenítés 2 héttel, majd 4 héttel fialás után

Újonnan vásárolt felnött macskák féregtelenítése:

  • féregtelenítés azonnal
  • féregtelenítés 2 héttel késöbb
  • féregtelenítés a fenntiek szerint

Kölyök macskák esetében 3 hónapos korban, felnőtt macskák esetében évente 1-2-szer, illetve minden hasmenés esetén érdemes bélsárvizsgálatot végezni az esetleges bélférgesség kizárására.

Stratégiai Féregtelenítési Programok

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ adatai szerint a lakosság 20-30%-a már fertőződött állatról emberre terjedő féregfajjal (toxocarosis). A fertőződést kísérheti betegség, de lehet tünetmentes is. A toxocarosison kívül is számos féregfaj okozhat problémát állatainknak, és jelenthet veszélyt ránk is. Egy kifejlett bélféreg naponta akár 100.000 petét is képes a bélsárral a külvilágra juttatni, ahol akár évekig is fertőzőképes maradhat. A kiszáradt bélsárról porral, szél segítségével a peték nagy területeket fertőzhetnek.

A jogszabályok által előírt évente egyszeri kötelező féregtelenítés nem alkalmas a megelőzésre, a nem kellő körültekintéssel féregtelenített állatok pár nap múlva ismét fertőződhetnek. Fontos tehát, hogy tudjuk, kedvencünk fertőződött-e, és ha igen, milyen féregfajjal, hogy megfelelően védekezhessünk. A világ vezető parazitológiai szervezetei (CAPC, ESCCAP) egybehangzóan az évi legalább négyszeri féregtelenítést, valamint évi legalább egyszeri, féregtelenítés előtt végzett bélsárvizsgálatot tartják kulcsfontosságúnak, hogy visszaszoríthassuk a fertőzésveszélyt. Magyarországon a rutin bélsárvizsgálat még nem terjedt el, de rendelőnkben szeretnénk felajánlani Önöknek ezt a lehetőséget, amellyel egyszerre tehető pontosabbá és hatékonyabbá a féregtelenítés, és védhetjük családunk egészségét is. A cél érdekében a legmodernebb, ún. centrifugálás utáni flotációs eljárással (StatSpin OvaTube) vizsgálunk.

Kutyáink, macskáink parazita ellenes kezelése nem csupán kedvenceink miatt fontos, hanem hanem esetenként saját egészségünk védelmében is. Kutyáink és macskáink egyik leggyakoribb egészségügyi problémája a parazitás fertőzöttség: legyen az bélférgesség, bolhásság, kullancsosság, vagy különféle vérben élősködő paraziták okozta bántalom. Ezek sok esetben csak kellemetlenséget okoznak az állatnak – embernek egyaránt, sokszor azonban emberre is veszélyt jelenthetnek. Ezeket az állatról emberre terjedő betegségeket nevezzük zoonózisnak, még pontosabban zooantroponózisnak. A férgek változatos fertőzési módjai miatt fontosnak tartjuk a féregtelenítési program szigorú betartását, hogy minimálisra csökkentsük az állatok és állattartók lehetséges féregfertőzését. Fontos, hogy minden esetben felmérjük, milyen kockázati csoportba tartozik kedvence, milyen életkorban van, milyen az életmódja, mert így személyre szabott féregtelenítési ajánlásokat tehetünk Önöknek. A Hungarovet Állatkórházban a kedvenc állatok stratégiai féregtelenitési programját a Companion Animal Parasite Council (CAPC), az American Association of Veterinary Parasitologists (AAVP), az amerikai Centers for Disease Control and Prevention (CDC) valamint az európai European Scientific Counsel Companion Animal Parasites (ESCCAP) útmutatásai szerint végezzük.

A férgek változatos fertőzési módjai miatt fontosnak tartjuk a féregtelenítési program szigorú betartását, hogy minimálisra csökkentsük az állatok és állattartók lehetséges féregfertőzését. Fontos, hogy minden esetben felmérjük, milyen kockázati csoportba tartozik kedvence, milyen életkorban van, milyen az életmódja, mert így személyre szabott féregtelenítési ajánlásokat tehetünk Önöknek.

Féregtelenítéshez használt készítményeink

A megfelelő időbeliség betartásán túl fontos, hogy megfelelő minőségű, megfelelő spektrumú féregtelenítő készítményt használjunk. Rendelőnkben a hagyományos féregtelenítő tablettákon túl számos innovatív megoldással igyekszünk óvni kedvenceik egészségét. Az alábbi példában bemutatjuk néhány féregtelenítő tulajdonságát, ezzel felhívva a figyelmet arra, hogy ezek a készítmények nem egyformák, és a megfelelő szer kiválasztása fontos lehet.

Kategóriák: Parazitológia

Kapcsolódó irások: