HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Érdekes fülészeti eset – a citológia jelentősége

Az egyik esetemet szeretném megosztani, szerintem tanulságos. A tulajdonos egy 5 éves herélt kandúr macskát, és egy 1 éves yorkshire terrier nőstényt hozott ma a rendelőbe, mindkettejüknek fülészeti problémái vannak a telefonos bejelentkezésük alapján.

A kórelőzmény a következő: a macska kijáró, már kb fél éve váladékozik a füle, büdös, több helyen jártak már vele, több féle fülcseppet kapott, átmeneti javulások voltak, de mindig visszaesik. Utoljára decemberben jártak egy rendelőben, ahol a hallójáratban látható térszűkítő szövetszaporulat kapcsán hallójáratirtást javasoltak. A yorki a macskával együtt lakik, fülét vakarja, fejét rázza kb 2 hete. A gazdik meg vannak győződve róla, hogy a macskától kapta el a betegséget.

A vizsgálatot a yorkival kezdtem: Fülét vakarja kb két hete. Negatív fizikális vizsgálati lelet mellett mindkét oldalt érzékeny fülek. Hallójárat bőre kipirult, mind a vertikális, mind a horizontális hallójáratban nagy mennyiségű szőr. Már otoszkópos vizsgálattal is egyértelmű Otodectes cynotis fertőzöttség, amit a váladék natív vizsgálata megerősített:

Fül1

A váladékot a natív vizsgálat után megfestettem, így kiderült, hogy a parazita mellett enyhén túlszaporodott a hallójáratban a Malassezia gomba is:

Fül2

A fő problémát itt most a fülrüh jelenti, így fültisztítás és ivermektines (Acarexx) helyi kezelés mellett Advocate spot-ont és Dexoryl fülcseppet javasoltam otthonra, valamint mivel sikerült rábeszélnem az ivartalanításra, megvárjuk a tüzelése végét, és azzal egy időben a hallójáratból a szőrt is eltávolítom. Logikusnak tűnt, és már dörzsöltem is a kezem, hogy a macskánál is hasonlót fogok találni. Meglepetésemre a macskánál egyoldali hallójáratgyulladást tapasztaltam, a jobb oldal teljesen tiszta volt. A bal füle azonban koránt sem. Az alábbi felvételen látszik, hogy a hallójáratban egész sűrű, sárgás, bűzös váladék tapadt a bőrhöz.

Fül3

Kicsit mélyebben már látszik a hallójárat bőre is.

Fül4

Nem megfelelő megvilágítás esetén azt gondolom, ezeket a képleteket lehetett szövetszaporulatnak gondolni. Altatásban a hallójárat átmosása, fertőtlenítése (higított Techni-care oldat) történt, majd a citológiai kép alapján TrisEDTA-s öblítés következett. Fontos, hogy miután feltételezhető a dobhártya sérülése, olyan mosófolyadékokat használjunk, melyek nem ototoxikusak. A kitisztított hallójárat mindjárt jobban fest. A fülmosó folyadékot szívó segítségével távolítom el a hallójáratból, de az alján maradt kis mennyiség miatt a dobhártya jelen esetben még nem megítélhető. Erre a kontrollvizsgálat alkalmával kerül majd sor.

Fül5

A váladék citológiai vizsgálata során sem fülrühösségre utaló jelet (ez a meglepőbb), sem Malassezia gombákat nem lehetett találni. A helyzet azonban sokkal súlyosabb, mint a kutya esetében. A képen látható, hogy coccus, és pálca alakú baktériumok is feltűnnek, ráadásul nagy számú fehérvérsejt (döntően szegmentált magvú neutrophil granulociták) is megjelenik.

Fül6

Közelebbről:

Fül7

A fehérvérsejtek és a pálca alakú baktériumok megjelenése esetén baktériumtenyésztés, és rezisztenciavizsgálat javasolt. Az biztos, hogy a rezisztenciavizsgálat eredménye szerinti, célzott, szisztémás antibiotikum kezelésre szükség lesz (minden olyan esetben kell, amikor fvs jelenik meg a fülváladék kenetben). Az eset tanulsága, hogy minden esetben érdemes citológiai vizsgálatot végezni, és a hallójárat kiirtása csak végső megoldásként jöjjön szóba. Ebben az esetben az elmúlt fél év kizárólag helyi kezeléseivel sajnos egy súlyos, feltehetően Gram negatív és Gram pozitív kevert bakteriális fertőzés jött létre, amit feltehetően nem lesz könnyű megszűntetni, de mindenképp van rá esély!

Dr. Bendzsel Dániel

Kategóriák: Fülészet

Kapcsolódó irások: