HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

A hasüreg csapolása (Abdominocentesis, peritoneocentesis, abdominal paracentesis)

A hasüreg csapolására (Punctio abdominis, peritoneocentesis, abdominal paracentesis) akkor kerül sor, amikor a hasüregben esetleg meglevö folyadék jelenlétéröl, minöségéröl kivánunk tájékozódni (diagnosztikai abdominocentesis), illetve amikor a hasüregben felhalmozódott folyadékot akarjuk lebocsátani vagy gyógyszert akarunk a hasüregbe juttatni (gyógykezelési abdominocentesis).

Egy helyröl történö abdominocentesis (Simple abdominocentesis)
Baloldali oldalfekvésbe helyezett állaton végezzük, a köldök vonalától 1 cm-re caudálisan és a linea albától jobboldalra 1 cm-rel.

Négy területröl elvégzett abdominocentesis (Four-quadrant abdominocentesis)
Ezt minden esetben elvégezzük, hogyha az egy helyröl történö abdominocentesis nem jár pozitiv eredménnyel.

Az abdominocentesis hatékonysága

Az abdominocentesis diagnosztikai pontossága 47% akkor, hogyha tüvel végzed, 83% hogyha peritoneális katéterrel és 95% hogyha a hasüreg öblitése útján végzed.

In a large retrospective study of 129 dogs and cats with intraabdominal injury or disease, abdominocentesis had an overall diagnostic accuracy of 47% in dogs and cats (largely due to false-negative results), compared with 83% for catheter paracentesis, and 95% with diagnostic peritoneal lavage. The clinician must understand that false-negative results are reduced when larger amounts of free fluid are detected within the peritoneal space. False-negative results have also been reported with diseases confined to the retroperitoneal space and conditions resulting in only localized or walled-off fluid pockets. Diagnostic yield can be improved by ultrasound guidance to capture fluid within these pockets.

Az abdominocentesis hatékonyságát segiti, hogyha elöször egy hasi röntgent készitesz. Ez azért is fontos lehet, mert az abdominocentesissel levegöt vihetsz be a hasüregbe, ahol normális körülmények között sohasem lehet szabad levegö, amely többek között a gyomor-bélcsatorna megrepedésére utal. Én rutinszerüen végzem az abdominocentesist minden hasüregi mütét utáni láz, hasi fájdalom, lecsökkent hematokrit után, illetve minden esetben, amikor hasi traumát szenvedett az állat.

Sokszor találkozik az állatorvos olyan esetekkel, amikor egy közepes korú felnött kutyát azzal hoznak be, hogy hirtelen gyenge lett és a nyálkahártyák sápadtak. A trauma esete a legtöbb esetben kizárt.

Ilyenkor mindig gondolni kell arra, hogy a lép megrepedéséröl is lehet szó. Ugyan nagyon nagy segitséget jelent a röntgen, de én mindig azonnal elvégzem a hasüreg aspirációját is. Nem is értem, hogy miért nem történik ez meg mindegyik állatorvosi praxisban, hiszen ez a diagnosztikai módszer olcsó, veszélytelen és gyors. Az aspiráció helyén lévö szört célszerü lenyirni vagy leborotválni, de nem szükségszerü! Ugyanúgy, ahogy a húgyhólyag tüaspirációja esetében sem kell lenyirni a szört, csak alkohollal fertötleniteni a területet, itt sem kötelezö lenyirni a szört.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: