HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Intravénás folyadékterápia: kettős- és hármas intravénás folyadékterápia

Sokszorosan bebizonyitott tény, hogy az intravénásan adott krisztalloid oldatok (Ringer lactate, 0.9% NaCl oldat, stb) 85%-a egy (1) órán belül elhagyják a vérereket! Ennek ellenére, az állatorvosi praxisok jelentös részében csak nagy mennyiségü és kizárólag krisztalloid oldatokat adnak a hypotenzió, a hypovolémia és a traumás állatok gyógykezelésére, mert az olcsóbb (?), illetve a szokás hatalma az nagy úr! A legtöbb tankönyv 10-20 ml/testsúlykg krisztalloid (LRS, vagy 0.9%NaCl) bólust javasol intravénásan, majd óránkénti 60-70 ml/testsúlykg sebességgel, kutyában.

A nagy mennyiségü, intravénásan adott crystalloid oldatok azonban igen sok esetben:

 1. nem megfelelö mértékben képesek feltölteni a vérereket,
 2. meglehetösen lassan töltik fel a vérereket
 3. csak rövid ideig maradnak a vérerekben,

ezért hypovolemiás shockban mindig adjunk kolloidot és/vagy kolloid+hypertóniás sóoldatot. A nagy adagban adott krisztalloid oldatoknak számos mellékhatása lehet, igy, tüdöödéma, hypothermia, vérzések és lelassult sebgyógyulás. Az alábbi képen egy tüdöödémás eset látható, amely az intravénásan adott krisztalloid oldat beadása után alakult ki.

A minimális adagban adott 7.5%-os hypertoniás sóoldat ozmotikus hatása, és az onkotikus hatású szintetikus kolloid (6%-os Hetastarch) sokkal gyorsabban visszaállitja az intravaszkuláris volument, mint az óriási mennyiséget és rengeteg idöt igénylö krisztalloid (Ringer, Normosol, stb.) folyadék adása. A kolloid oldat (pl. 6%-os Hetastarch) olyan nagy molekulájú, hogy a kapillárisok falán nem tud átjutni, igy benntmarad a vérerekben, ezzel egy fokoztt kolloid ozmotikus nyomást hoz létre. Ez a fiziológiai oka annak, hogy amikor a vérerekben a kolloid ozmotikus nyomás csökken (hypoalbuminemia, korábbi vérzés, fehérjevesztéses enteropathia, glomerulopathiák, végsö stádiumú veseelégtelenség), akkor a kolloid folyadék (Hetastarch) adása igen jótékony hatású.

Hármas intravénás folyadékterápia (CR + HT + HES)

1.) Krisztalloid oldat (Ringer lactate, 0.9% NaCl oldat, Normosol oldat) +

2.) Hypertóniás sóoldat (7.2% NaCl oldat) +

2.) Kolloid oldat (6%-os Hetastarch oldat, 6%-os Dextran-70 oldat) egyidöben adva

Hármas infúziós folyadék kombináció adagolása

1.) Isotóniás crystalloid infúzió (Ringer lactate, Normosol, 0.9% NaCl)

Kutya adagja: 90 ml/kg/hr (ennek a teljes adagnak az 1/4-et az elsö 15 perc alatt adjuk be).

Macska adagja: 45ml/kg/hr

Ez azt jelenti pl. egy 60kg-os kutya esetében, hogy az elsö 15 percben 1,350 ml krisztalloid oldatot infuziózunk be. Ehhez persze az is szükséges, hogy nagy lumenü (14-es) intravénás katétert tegyünk be az állatba. Sok esetben 1-1 katétert teszünk be egyidejüleg mindkét elülsö lábba, hogy hirtelen, nagy mennyiségü folyadékot tudjunk adni intravénásan. És most jön az infuziós protokol lényege, vagyis az, hogy a krisztalloid infuzióval egyidöben adjuk be a hypertoniás oldat + szintetikus kolloid keverékét, amelynek adagja a következö:

2. Hypertóniás NaCl sóoldat (7.2%): 4 ml/testsúlykg (kutya, macska)

3.) Kolloid oldat (6%-os Hetastarch oldat, 6%-os Dextran-70 oldat):
10ml/testsúlykg (kutya, macska)

a.) Hogyha csak 23%-os hypertoniás sóoldatod van, azt elöször fel kell higitani, 7.2 vagy 7.5%-ra, mivel a maximális beadható hypertóniás koncentráció 7.5%! Ezt igy csináljuk: szivjunk fel egy 60ml-es fecskendöbe 43 ml szintetikus kolloidot (Hetastarch 6%) + 17 ml 23%-os hypertoniás sóoldatot. A 17ml 25%-os hypertoniás sóoldat a 43 ml Hetastarch-al éppen 7.5%-os. . Ezt adjuk be egyidejüleg, de ne gyorsabban, mint 1ml/kg/perc sebességgel.

b.) Második beadási lehetöség: Hypertonic Saline and Hetastarch combination chart.pdf

A hármas infúzió felhasználási lehetöségei

 1. Gyomorcsavarodásnál: a gyomorcsavarodás sikeres gyógykezelésésének egyik nagyon fontos feltétele az azonnali és nagy sebességgel beadott intravénás infúziós folyadék. A fennti infúziós protokol nagy elönye az, hogy gyorsan fel lehet tölteni a vérhálózatot anélkül, hogy nagy mennyiségü folyadékot kellene rövid idö alatt bevinni az állatba. Mert ne feledjük, hogy egy nagyon nagytestü állat (Dán Dog) esetében, a szükséges 7-8 liter infúzió beviteléhez idö kell kell!
 2. Minden olyan esetben, amikor hypovolemiás shock alakult ki:

  a.) parvo enteritis,

  b.) hemorrhagic gastroenteritis,

  c.) pancreatitis,

  d.) höguta

  e.) kigyómarás

  f.) bármilyen olyan betegség esetén, amikor folyadékvesztés történik, vagy az interstitialis térbe, vagy pedig a bélcsatornába.

Fontos teendök

 1. A hypertoniás (23%) sóoldatot fel kell higitani, minimum 7.5%-ra, vagy annál higabbra, tehát a maximális beadható hypertóniás koncentráció 7.5%! A 17ml 25%-os hypertoniás sóoldat a 43 ml Hetastarch-al éppen 7.5%-os.
 2. A másik fontos dolog, hogy a hypertóniás + Hetastarch oldat keverékét nem szabad gyorsan beadni, a maximális beadás sebessége 1ml/kg/perc. Ez azt jelenti, hogyha nagytestü kutya pl.60 kg-os, akkor ne adjuk be 1 percnél rövidebb idö alatt. (általában 5-15 perces beadási idöt javasolnak).
 3. A hypertoniás sóoldat + Hetastarch beadása nem mentesit attól, hogy egyidejüleg ne adjunk be crystalloid folyadékot, vagyis, az összes fennt emlitett infuziót be kell adni, egyszerre, kivéve tüdökontúzió, meglévö tüdöödéma, fejsérülések, agyödéma esetében (lásd alább).

Ma beszeltem a helyi amerikai sebész specialistával, aki elmondta, hogy Ök a legtöbb mütét elött beadják a “Hármas Infúzió Keveréket, vagyis a krisztalloid + hypertonias sóoldat + Hetastarch oldat keverékét. Ahogy azt már feljebb megemlitettem, kimutatták ugyanis, hogy az egymagában adott krisztalloid infuzió 85%-a csak nagyon rövid ideig, mindössze 1óráig marad a vérerekben.  Az alábbi képet az indianapolisi sürgösségi praxisunkban készitettem, a hármas infúzió beadását mutatja:

Kettös intravénás folyadékterápia (Hypertóniás NaCl + Hetastarch oldat)

1.) Hypertóniás sóoldat (7.2% NaCl oldat) = 4 ml/testsúlykg plusz

2.) Kolloid oldat (6%-os Hetastarch oldat, 6%-os Dextran-70 oldat) = 10ml/testsúlykg

Vannak olyan esetek, amikor az intravénásan beadott folyadékmennyiséget a lehetö legkissebb mennyiségben kell beadni, pl. tüdözúzódás, fejtrauma, stb. esetében, az agyvelöi és/vagy tüdöödéma megelözése/kezelése miatt. Ilyenkor nem adnak be egyáltalán krisztalloidot, hanem kizárólag hypertoniás (23%) sóoldatot és hetastarch oldatot, együttesen. Ezt hivják “Limited Fluid Volume Resuscitation”-nak, vagyis minimális mennyiségü infúziós folyadékterápiának. Egy autóbalesetes, fejsérült és tüdözúzódást szenvedett 19 kg-os kutyának pl. nem adnak egyáltalán krisztalloid infúziót, hanem:

80ml (4.2ml/kg) 7.3% NaCl oldatot és egyidejüleg

200ml 6%-os Hetastarch oldatot intravénásan.

Egyidejüleg külsöleg biztositják a höpótlást és oxygént is adnak folyamatosan.

Érdekes módon, az egymagában adott kolloid oldatot (6% Hetastarch) nem ajánlják olyan esetekben, ahol a szövetekben aktiv vérzés van (fejsérülés, súlyos szövetkontúzió). Az egyidejüleg adott hypertóniás sóoldat (7.2% NaCl oldat) viszont ezekben az esetekben is lehetövé teszi a kolloid adását. Ennek az az oka, hogy a magas Na+ tartalmú hypertóniás sóoldat hihetetlen gyorsan, ozmotikus módon “visszaszivja” az extracelluláris térben lévö folyadékot a vérerekbe. Emiatt gyorsan megnö a vérerekben lévö keringö folyadék (vér) mennyisége, csökkentve ezzel a shock tüneteit. Mivel az extracelluláris térböl “elszivja” a folyadékot, ezáltal a szöveti ödémát (agyödéma, tüdöödéma, gerincvelöi ödéma) lecsökkenti. Amikor a hypertóniás sóoldatot egymagában adjuk be, akkor a hatása mindössze 20-30 percig tart, de amikor egyidejüleg kolloiddal (6%-os Hetastarch) adjuk, akkor 2-3 óráig tart a kedvezö hatás. A kettös (hipertóniás + kolloid) folyadék keverhetö, de a hármas (krisztalloid + hipertóniás + kolloid) oldat nem keverhetö, de ugyanazon a kanülön keresztül egyszerre beadható

A kettös infúzió felhasználási lehetöségei

1.) Tüdökontúzió

2.) Meglévö tüdöödéma

3.) Fejsérülések, agyödéma

Az alábbi videón az egyik vérzéses bélgyulladás (Hemorrhagic gastroenteritis, HGE) esetemet látjátok. A Hemorrhagic Gastroenteritis (HGE) szindróma egy olyan különleges vérzéses bélgyulladás, amelyre jellemzö a hirtelen, nagy mennyiségü, vért és bélnyálkahártyát tartalmazó hasmenés. Igen gyorsan alakul ki hypovolemia, dehydráció, gyengeség, sokszor endotoxikus shock. Az ilyen esetekben nem elegendö a krisztalloid infúzió, hanem minimum a kolloid együttes adása szükséges, de a legjobb a hármas infúziós keverék adása.

Dr. Gál Sándor

Intravénásan adott oldatok táblázata

Intravénásan adott kolloidok táblázata

Az intravénás infúziók és adagolásának táblázata

A különbözö intravénás folyadékok elönyeit és hátrányait mutatja be ez a táblázat

Referenciák

Fluid Choice for Resuscitation and Perioperative Administration(Compendium, 2009).

Hetastarch, not Lactated Ringer’s for hypotension.pdf.

Fluid Therapy (Clinician’s Brief, 2009).pdf.

Limited Fluid Volume Resuscitation (Compendium).pdf.

Oxyglobin – Current Uses and Clinical Applications.pdf.

Hirdetés

Hungarovet digitális infúziós pumpa és infúzió melegitö bemutatása .

Kategóriák: Folyadékterápia

Kapcsolódó irások: