HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Csontvelőbe helyezett katéteren keresztüli infúziózás módszere

A folyadékpótlásnak ez a módszere gyors, olcsó, nem igényel különösebb felszerelést. Alkalmazható kutyákban, macskákban és egzotikus állatokban (madárban, gyíkokban, teknősben, rágcsálókban). Az intraossealis katéterezés az, amikor egy tüt vagy egy katétert helyezünk be a csontvelö üregébe. Az alul megjelölt referencia cikkek ezt nagyon szépen mutatják be. A csont üregébe adott infúzió rágcsálóknál is nagyon hasznos eszköz ha olyan szituációban kell folyadékot (vagy gyógyszert ) beadni, amikor a perifériás keringés rossz. ( pl altatott, hypothermiás állatnál). A csontvelő a vénás rendszerrel közvetlen kapcsolatban áll.

Az intraosseous (IO) katéter vagy tü behelyezésének anatómiai helyei

A.) a combcsont trochanteric fossa-ja
B.) a combcsont trochanteric fossa-ja
C.) az ileum szárnya
D.) a karcsont proximális része
E.) a tibia proximális része

 

Milyen tűt vagy katétert lehet használni intraossealis (IO) infúzióra?

 1. Injekciós tűk (fiatal vagy kistestü állatoknál, vastagabb csont esetén eltömödhet)
 2. Epidurális tűk (kis-, és közepes testü állatoknál)
 3. Intraossealis katéter (EZ-IO catheter)

Sok praxisban azt csinálják, hogy a csontvelöür szegezéshez használt eszközökkel fúrnak ki kézzel egy lyukat a combcsont trochanter fossa-ján és azon keresztül könnyen betehetö egy injekciós vagy egy epidurális tü, anélkül, hogy az eltömödne.

Pediátriai páciensekbe történö intraossealis (IO) folyadék adása

Nagyon fiatal állatokban nagyon könnyü az IO katétertű behelyezése, 22-es egyszerü injekciós tüt szoktak betolni a a combcsont trochanteric fossa-ján keresztül a combcsontba. A területröl elöször lenyirjuk a szört, fertötlenitjük, adunk egy kis lokális lidokain injekciót a trochanteric fossa területére. Ezekután a térdtájékon megfogott végtagot ventrálisan a has felé nyomjuk és a trochanteric fossat laterálisan rotáljuk. Ezzel a módszerrel elkerülhetö az, hogy a sciatic ideget megsértsük. Ezután forgatás-nyomás útján a tüt bevezetjük a comcsont velöüregébe, ahol a tü persze már könnyen közlekedik. Az alábbi röntgenfelvétel jól mutatja a comcsont velöüregében lévö tüt.

Az intraossealis (IO) folyadék beadásának sebessége

A katétertü behelyezése után, gravitációs módon (infúziós pumpa nélkül, magasabbra helyezett infúziós zacskóból) a maximálisan beadható folyadék mennyisége 660 ml/óra (11ml/perc). Hogyha 300 mmHg nyomás alatt adjuk a folyadékot, akkor 1440 ml folyadékot tudunk beadni maximálisan. Mindebböl kitünik, hogy nagy mennyiségü folyadékot lehet beadni IO módon is.

Milyen gyógyszerek vagy folyadék adható be IO módon?

 • Vér
 • Plazma
 • Krisztalloid és kolloid folyadék
 • Injekciók
 • Parenterális táplálás folyadékok

Intraossealis katéter (EZ-IO catheter) és behelyezése

A humán gyógyászatban kiterjedten használják az EZ-IO® Intraosseous Infusion System-et. Segitségével pillanatok alatt behelyezhetö a csontvelöbe a katéter, felnöttek esetében is. Egyre több állatorvosi praxis használja ezt a kis fúrógépet és a hozzá csatlakoztatható katétert, amellyel 10 másodperc alatt lehet betenni ezt az IO katétert.

Források, referenciák

 1. Intraosseous catheterization (Dr. Elisa Mazzaferro).pdf
 2. Intraosseous catheterization (Dr. Steven Marks).pdf
 3. Intraosseális kanülálás egzotikus állatokban.pdf
  Szerzök: dr. Papp Georgina Viktória és dr. Liptovszky Mátyás
  A Kamarai Állatorvos 2010/4. számában jelent meg ez a magyar nyelvü cikk, amelyet a szerzök és Dr. Perényi János engedélyével közlünk itt, a cikkböl egy kis izelitö: “Míg a módszer világszerte növekvő népszerűségnek örvend, addig hazánkban kevesen ismerik és ritkán alkalmazzák, pedig elterjedése számos előnnyel járhatna. Az intraosseális folyadékbeadás a gyakorlatban a vénás úttal egyenértékű. Bármilyen, vénába beadható gyógyszer alkalmazható intraosseálisan is, így használhatjuk folyadékpótlásra, gyógyszerbeadásra.”

Hypoglycemiás kutya kezelése intraosseálisan beadott dextrose és Ringer oldattal (Dr.Gál Sándor)

Az alábbi esetem jó példája annak, hogy milyen hasznos tud lenni az intraosseálisan beadott folyadék. Az alábbi 8 hetes, keverék kutyát semi-comás állapotban hozták be hozzánk az indianapolisi praxisba. A kölyök vérnyomása igen alacsony volt és dehydrációt is mutatott az állat. A vena jugulárisból vett vér glucose szintjét megmérve az olyan alacsony volt, hogy nem is regisztrálta azt.

Azonnali intravénás 50%-os, higitott dextrose injekciót és intravénás folyadékot kell ilyenkor adnunk, de a vénák annyira “üresek” voltak, hogy ez szinte lehetetlen volt. Ahelyett, hogy perceket vesztegettem volna, a combcsontba injekcióztam a dextrose-t és a Ringer oldatot. Elöször gyorsan leborotváltam (géppel) a szört.

Fertötlenités után könnyen bevezettem a 3ml-es fecskendö tüjét a combcsontba.

Ezekután beadtam a dextrose-t és a Ringert, amelyet az alábbi videón mutatok be. Amint az állat jobban lett (5 perc), utána helyeztük be az intravénás katétert.

 

Kategóriák: Folyadékterápia

Kapcsolódó irások: