HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

A folyamatos intravénás fájdalomcsillapitó infúzió (CRI) módszere

A Folyamatos Intravénás Infúzió (Constant Rate Infusion = CRI ) egy kiváló módszer kutya és macska fájdalomcsillapito szerek folyamatos adására, mütetek elött, közben és mütétek után. A módszer egyszerü, de igen hatásos, de jó, hogyha infuziós pumpát is használunk, különösen kissebb testü állatoknál.

Tobbfele protokoll ismert, az, hogy melyiket alkalmazzuk, az fugg a pacienstol es a fajdalom erossegetol is. Az alabbiak a leggyakrabban alkalmazott gyogyszerek:

1. KETAMINE
Amig a ketamin disszociativ aneszteziologiai hatasa jol ismert, az sokkal kevesbe ismert, hogy a micro-adagban, vagy mas neven a sub-aneszteziologiai adagban adott ketamin fajdalomcsillapitó hatasú, de ugy, hogy nem okoz semmifele altatast vagy szedalast. Itt erdemes viszont megjegyezni, hogy habar a micro-adagban es folyamatosan adott ketamin onmagaban is elegseges a fajdalomcsillapitasra, de sokkal jobb es korszerubb, hogyha masik fajdalomcsillapitokkal egyutt (pl.opioidokkal) egyutt adjuk. Erdekes kutatasi eredmeny a ketamin hatasaval kapcsolatban az is, hogy csokkenti az ugynevezett “Rebound Hyperalgesia” kialakulasat, ami egy olyan jelenseg, amely az opioidok elvonasi tunetekent jelentkezhet es egy visszatero, nagyfoku fajdalommal jelentkezo allapot.

2. MORPHINE
Amikor Ketamint es Morhine-t tartos infuzioba keverve egyutt adunk, akkor igen jelentos fajdalomcsillapito hatast erhetunk el. Mivel egy allando opioid szintet biztositunk, igy az opiodokra jellemzo hullamvolgyek elkerulhetoek. Leggyakrabban mar a fajdalmas mutetek megkezdese elött kozvetlenul megkezdjuk a Ketamin + Morphine adasat, egyenesen az infuzios folyadekba. Ugy tapasztaltuk, hogy sokkal kevesebb altatogaz szukseges a mutet soran, ami csokkenti az altatas soran bekovetkezo alacsony vernyomas veszelyet. A morhine macskakban is hasznalhato de az alacsonyabb dozisadagokat kell alkalmazni, mert a magasabb adagok izgalmi tuneteket okozhatnak.

3. LIDOCAINE
A Lidocain intravénás adásának számos elönye van a kutyák esetében. (Macskáknak a lidocaint nem javasolják, a lehetseges toxicitása miatt, amely görcsökben és súlyos bradycardiában jelentkezhet.) Kutyák esetében viszont kivaló, súlyosan fájdalmas esetekben, amikor a lidocain adása csökkenti a fájdalmat és növeli a szedált állapot mélységét. A kutatások szerint a lidocain adása nagyon elönyös a DIC és a SIRS megelözésére, továbbá a gyomorcsavarodas, a lépeltávolitás mütéti megoldása során. Mi mindig automatikusan teszünk lidocaint az infusióba már a mütét elött. A kedvezö hatások közé tartozik az is, hogy enterotomiák esetén a mütét utáni ileus kialakulását csökkenti a lidocain. Kutyák esetében a lidocain adagja: 10 ug/kg/perc, (0.6 mg/kg/óra) már jó fájdalomcsillapitó hatasú. Az ileus-védö hatás eléréséhez és a gyomor-lépcsavarodás mütét esetében magasab dózisokat használunk: 50 ug/kg/perc (3 mg/kg/óra).

A Folyamatos Intravenas Infusio (CRI) dozisai

Ketamin
Fenntarto adag : 2 – 20 ug/kg/perc (0.12 -1.2 mg/kg/óra).
Indito Adag: mindenfelekeppen egy nagyobb, indito adaggal kezdjunk, amelynek adagja 0.25 – 0.50 mg/kg/ óra intravenasan, hogy a terapias adagot gyorsan elerjuk. Ezutan terunk ra az F-I-I dozisra, amely mar sokkal alacsonyabb dozisu. A Ketamin + Diazepam indukcio, vagy pedig a Telazol kulon is alkalmas a terapias dozis gyors eleresehez.
2 to 20 ug/kg/perc = 0.002 – 0.020 mg/kg/perc.

Morphin
Fenntarto adag: 2 – 6 ug/kg/perc (0.12 – 0.36 mg/kg/ora).
Indito adag: 0.5 mg/kg of Morphine IM (vagy nagyon lassan iv) hogy gyorsan elerjuk a terapias gyogyszerszintet. A morhinrol tudni kell, hogy fenyerzekeny, tehat a morhine-os uveget fenytol elzartan kell tarolni.

Lidocain
Fenntarto adag: 10 – 50 ug/kg/perc (0.6 to 3.0 mg/kg/ora).
Indito adag: 1 mg/kg intravenas bolust adunk, hogy a terapias gyogyszerszintet gyorsan elerjuk. A lidocain is fenyerzekeny es fenytol elzarva kell(ene) tarolni.

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIO
Mind a harom gyogyszert rutinszeruen hasznaljuk kutyakban, barmelyik kombinacioban. Macskakban- a morphine rutin hasznalata nem terjedt el, de jol hasznalhato a ketaminnal kombinalva, de mindig a legalacsonyabb dozist alkalmazzuk! Macskakban – a lidocain hasznalata NEM javasolt, a lehetseges toxikus hatas miatt. Hogyha kutyak vagy macskak eseteben csak ketamint tartalmaz a LRS vagy az 5%-os Dextrose Saline intravenas akkor ez az igy bekevert infusio 6 napon at eltarhato es akar tobb betegnek is adhato. A Ketamine + Morphine + Saline oldat 4 napon keresztul tarthato el.

EGYÉB CRI GYOGYSZEREK

Fentanyl
Adagja: 0.02 – 0.06 ug/kg/perc (0.0012 – 0.0036 mg/kg/ora). A Fentanyl hatasa mindossze 30 percig tart. A mellekhatasai sokkal kissebbek, mint a morhine, hydromorphone es az oxymorhone eseteben.
Indito adagja: 0.003 mg/kg Fentanyl intramuscularisan vagy iv.

KUTYA ES MACSKA KETAMIN RECEPTJE
Igen egyszeruen es jol alkalmazhato a modszer, mind kutyak, mind macskak eseteben. Injekciozz 60mg Ketamint (0.6 ml) 1000ml infuzios oldatba (LRS, Saline, 5% Dextrose)Az infuziot 10- 20 ml/kg/ora sebesseggel adjuk, kutyanak es macskanak (ez 0.6 – 1.2 mg/kg/ora adagot jelent). Hogyha tobb folyadekbevitel szukseges, akkor egy masik infuzios uveget is bekothetunk (ketamine nelkul termeszetesen).

KUTYA ES MACSKA MORPHINE+KETAMINE RECEPTJE
A ketamint es a morphint ugyanabba az infuzios uvegbe tegyuk.

Ketamin
60 mg/500 ml = 0.6 ml/500 ml infuzio = 1.2 ml/1000 ml infuzio
Morphin
60 mg/500 ml = 4 ml/500ml = 8 ml/1000 ml Sebesseg: 1ml/kg/ora

KUTYA ES MACSKA FENTANYL+KETAMINE RECEPTJE

Ketamin
60 mg/500 ml = 0.6 ml/500 ml infuzio = 1.2 ml/1000 ml infuzio
Fentanyl
0.6 mg/500 ml = 12 ml/500 ml diluent = 24 ml/1000 ml infuzio Sebesseg: 1ml/kg/ora


KUTYAK MORHINE+LIDOCAIN + KETAMIN RECEPTJE

Ez a kombinacio csak kutyak eseteben hasznalhato, macskaknal nem.Mind a harom gyogyszert ugyanabban az infuzios uvegbe tesszuk bele.
Infuzio Sebesseg: 1ml/kg/ora

Ketamin
60 mg/500 ml = 0.6 ml/500 ml diluent = 1.2 ml/1000 ml infuzio
Morphin
60 mg/500 ml = 4 ml/500ml diluent = 8 ml/1000 ml infuzio
Lidocain
500 mg/500 ml = 25 ml/500 ml diluent = 50 ml/1000 ml

Hogyha Morphine helyett Fentanylt adunk ebben a kombinacioban, akkor:

Fentanyl: 0.6 mg/500 ml = 12 ml/500 ml infuzio = 24 ml/1000 ml infuzio.

FONTOS!
Mivel a Lidocain es a Fentanyl adagjai eleg jelentosek egy 1,000ml-es infuzio eseten, ezert FONTOS, hogy mielott a Lidocaint vagy a Fentanylt beletesszuk az infuzioba, abbol ugyanannyi ml-ert kivegyunk, mint amennyi Lidacaint vagy/es Fentanylt hozzateszunk. A Lidocaint onmagaban is alkalmazzuk itt az Airport Animal Emergency Centerben, minden hasi beavatkozasnal, de kulonosen gyomorcsavarodasnal, belmutetek alatt es utan, DIC es szeptikus eseteknel. Az alábbi linkre kattintva a magyar nyelvü, letölthetö programot éritek el, amely – a testsúly beirása után- automatikusan kiszámolja Nektek, hogy milyen gyógyszermennyiséget és azt milyen sebességgel kell adni. Megjegyzes: a Constant Rate Infusion (CRI) modszeret Dr.Robert Stein amerikai allatorvos fejlesztette ki es irta le, az O irasaibol tanultuk meg ezt a modszert.

LETÖLTÉSEK
CRI – Automatikus dóziskalkuláló program itt alul letölthetö

Dr. Gál Sándor
Indianapolis, IN USA
sandorgal@gmail.com

Hirdetések:
Infúziós pumpák, infúzió melegitök és kellékek

Kategóriák: Folyadékterápia

Kapcsolódó irások: