HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Farokamputáció műtéte macskában, kutyában

Faroksérülések okai

Gyakori eset az, hogy a farokvég traumás sérülése miatt a farok egy részét, vagy teljes egészét amputálni kell. Szeretnék itt bemutatni néhány esetet, majd a mütétet is, képekkel. Az alábbi képen lévö macskának becsukták a farkát az ajtóba, majd a macska elszaladt és lehúzta a farokvég börét.

Itt pedig egy korábbi macskaharapás következménye látható.

A farokamputálás elötti teendök

a.) fájdalomcsillapitás (opioid, NSAID),
b.) általános anesztézia,
c.) helyi infiltrációs érzéstelenités (Lidocain + Bupivacaine inj.),
d.) vagy epidurális érzéstelenités után a farokrész szörét lenyirjuk, majd fertötlenitjük.

A farokamputálás mütéti menete

1.) A faroktöre egy elszoritó kötést vagy gumilekötöt helyezünk fel, hogy a mütét közbeni vérzést lecsökkentsük. Fontos azt tudni, hogy az elszoritó kötés maximum 18 percig maradhat fennt, ezután meg kell lazitani és ha szükséges, akkor ismét visszahelyezni. A mütétet a teljes sterilitás szabályainak betartása mellett kell végezni.

2.) Megkeressük az intercoccygealis izületet, ahol a levágást tervezzük. Az intercoccygeális izület a leggyorsabban úgy kereshetö meg, hogy egy steril injekciós tüt szúrunk be a feltételezett farokizületi tájékba. Ennek a módszernek különösen nagytestü kutyák esetében van jelentösége, amikor a farokizület pontos kitapintása nehézkes lehet.

3.) Ettöl caudálisan kb. 0.5-1 cm-re végezzük el a képen látható börmetszést, amely nem tranverzalisan, hanem a caudalis farokvég felé iv alakban történik úgy, hogy a dorsális bör az nagyobb ivü legyen, mint a ventrális. Ez fontos azért, hogy az amputáció után a farokcsont vége ne a metszés vonalát érintse, vagy nyomja, hanem a dorsális, lehajló bört. (lásd késöbb).

4.) A bört ezután cranialis irányba húzzuk és felkeressük az amputálás helyét, a megfelelö intercoccygealis izületet.

5.) Ezekután megkeressük, majd lekötjük a bilataralisan futó ereket, felszivódó fonállal. Ezen erek lekötése nagyon, nagyon fontos! A coccygeális ereket persze úgy kötjük le, hogy a lekötések a levágandó farokrésztöl craniálisan helyezödjenek el.

6.) Megkeressük az amputálás helyét az intercoccygealis izületnél.

7.) A farok amputálása történhet szikével…

vagy ollóval az intercoccygeális izületnél,….

vagy pedig fürésszel, vagy Gigli-dróttal a csigolyatest közepén.

A farokvég a levágás után.

Itt látható a farokvég a levágás után, a bilaterális lekötések helyei jól látszanak.

A levágott farok, itt látható az eredeti farokvég sérülés is.

8.) A levágás helye, közelebbröl (az intercoccygealis metszés után “kitakaritom” az izületi felületet, vagyis eltávolitom a porckorongot, megelözve ezzel annak esetleges nekrózisát).

9.) Fontos, hogy elegendö bört hagyjunk a levágáskor, a mütéti seb lefedésére. Szerintem mindennél fontosabb az, hogy megfelelö hosszüságú bördarabot hagyjunk a farokvégi izületi rész lefedésére.

10.) Szövetragasztót teszek az amputáció helyére, két okból: az amputáció helyén az idegvégzödések lefedése az idegek érzékenységét csökkenti, valamint a szövetragasztóval a szubkután szövetek jól egyesithetöek.

11.) A bör varrása (ezt lehet felszivódó vagy nem felszivódó varrattal végezni, általában 3-0 Vicrylt vagy nejlont használok)

12). Helyi érzéstelenitést alkalmazok a mütét végén, illetve a mütét elején is.

13.) A varrás utáni kép. Ahogy emlitettem, amikor a börmetszést végezzük a mütét elején, akkor azt úgy végezzük, hogy a dorsális bör az nagyobb ivü legyen, mint a ventrális. Ez fontos azért, hogy az amputáció után a farokcsont vége ne a metszés vonalát érintse, vagy nyomja, hanem a dorsális, lehajló bört. Egy másik eset, varrás után.

14.) Kötést az esetek kb. felében szoktam feltenni, de gallért mindig ajánlatos feltenni.

Gyakori eset az, hogy a farokvég traumás sérülése miatt a farok egy részét amputálni kell. Ez látszólag egy egyszerü eset és a kezdö állatorvosok hajlamosak ezt a mütéti beavatkozást elbagatelizálni.A legnagyobb problémák mindig akkor származnak a tulajdonos felé, amikor az állatorvos:

1.) nem világositotta fel a tulajdonost kellöen a várható komplikációkról (mütét utáni vérzés, az állat hajlamos az amputált farokra ráülni, mert az viszket, a mütéti terület megnyilhat, elfertözödhet, stb.)

2.) az aneszteziológia veszélyét és a mütéti beavatkozás árát az állatorvos aszerint itéli meg, hogy maga a mütét “könnyü-mütét” vagy “nehéz mütét”.

3.) Sokszor történik az meg, hogy a helytelenül elvégzett mütét után a tulajdonosnak többször kell visszajönnie utókezelésre (a kötés átvérzik, a seb szétnyilott, elfertözödött, a mütét után a farokvég csontszaporulata miatt a csont “kinö” a farokvégi börön keresztül).

Az ilyesfajta “egyszerü mütétek” szokták sokszor a legnagyobb problémát okozni az állatorvos és a kliens kapcsolatában. Mert ne feledjük, a tulajdonosok szinte sohasem panaszkodnak amiatt, hogy az “állatorvos rosszul végezte a bélkimetszést”, hanem éppen az ilyen, a tulajdonosok számára “egyszerünek tünö” mütétek elvégzéséböl mérik le az állatorvos képességeit. Igen fontos tehát, hogy a tulajdonost felkészitsük már a mütét elött arra, hogy pontosan mit fogunk csinálni, mennyiért és arra is, hogy milyen mütét utáni komplikácók fordulhatnak elö és ezeket az esetleges komplikációkat hogyan fogja a mütétet végzö állatorvos minimalizálni.

Nagyon fontos az is, hogy teljes mütéti árat számoljunk fel az ilyen “látszólag egyszerü mütétért”. Egy mütét ára az nem abból fakad, hogy milyen és mennyi altatószert használtunk, hanem legföképpen abból, hogy az állatorvos a tudását, a szakképzettségét adja a biztonságos, altatáshoz, a monitorizáláshoz, a mütéthez. De ez már egy teljesen más téma.

Mütét alatti és utáni komplikációk

Tapasztalataim szerint itt Amerikában is elég gyakoriak az ebböl az “egyszerü” mütétböl eredö komplikációk, amelyek a következök lehetnek:

1. Mütét utáni vérzés

Oka: az erek helytelen lekötése

2. A farokcsont kitüremkedése, vagy a varratok kiszakadása mütét után

Oka: a sebész nem hagyott elegendö bört, hogy lazán, böven lefedje a levágás utáni farokvéget, igy az amputáció után a farokvégi csont állandó nyomást gyakorol a farokvégi börterületre.

3. A mütét után hetekkel késöbb csontkinövés jelentkezik

Oka: a farokamputációt vagy az intercoccygeális izületnél, vagy pedig a csigolyák között kell végezni, a csigolyatestet félbevágva. Hogyha az intercoccygeális izületnél vágom le a farkat, akkor sohasem jelentkezik csontkinövés (de érdemes a porckorongot is eltávolitani, mert esetleg porcnekrózis alakulhat ki). A csigolyatest félbevágása útján történö amputáció esetén idönként kialakulhat csontnövekedés. Az ilyen módon elvégzett amputációnál arra figyeljünk, hogy a levágott csontfelület minnél simább legyen.

4. A kutya állandóan vakarja, dörzsöli a farokvéget

Oka: Nem használt a sebész szövetragasztót, lidokaint, túl szorosak a varratok, vagy a böralatti terület elfertözése indult meg.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Sebészet

Kapcsolódó irások: