HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Amputáció – a mellső végtag eltávolitása a lapockával együtt


A mellsö végtag amputációjának indikációi

1.) mellsö végtag daganata
2.) mellsö végtag súlyos sérülése
3.) radiális ideg bénulása

Az alábbi esetben azért került sor a mellsö végtag amputálására, mert a kutyának igen súlyos carpo-metacarpalis törései voltak, amelyeket a tulajdonos állatorvosa müanyagsines rögzitéssel akart megoldani. Mi öt nappal késöbb láttuk az állatot, ekkor készült az elsö röntgenfelvétel is. A súlyosan sérült végtag amputálását javasoltam.

A végtag eltávolitása után kiváncsiságból felnyitottam a törés helyét.

A mellsö végtag amputációja három helyen történhet

1.) a lapocka eltávolitásával (forequarter amputation with scapulectomy)
2.) a scapulo-humerális izületnél (shoulder disarticulation amputation)
3.) a humerus középsö tájékán (midhumeral amputation)

Mellsö végtag amputálása a lapocka egyidejü eltávolitásával

Itt a scapula eltávolitásával történö amputációt mutatom be. (az alábbi rajzok a Fossum: Small Animal Surgery könyvböl származnak). A scapula eltávolitását részesitik elönyben a sebészek, szinte minden esetben, mert ennél a mütéti megoldásnál nem kell átvágni csontokat, illetve kozmetikailag ez egy jobb megoldás. (hogyha nem távolitjuk el a scapulát, akkor a késöbb mindig bekövetkezö vállizomok sorvadása miatt a scapula spinatus része csúnyán ki fog emelkedni).

A – rajz: A börmetszés helye

A scapulectomia mütétnél a börmetszést néhány centiméterrel a scapula dorsális része fölötti résztöl lefelé végezzük a lapocka spinatus vonalában, egészen le a karcsont felsö 1/3 részéig. Ugyanitt a börmetszést folytassuk a humeruson körben, teljesen.

A böralatti szöveteket ollóval felfejtjük, hogy nagyobb helyünk legyen

B – rajz: átvágjuk az omotransversarius és a trapezius izmokat, a lapockához való tapadási részeinél

C – rajz: átvágjuk a rhomboideus izmokat

D – rajz: a lapockát laterálisan megemeljük, ezáltal a axilláris artéria, véna, a végtag nagy idegkötege láthatóvá válik, ezeket lekötjük.


E-rajz: a brachiocephalicus és pectorális izmokat a karcsonthoz való tapadásukhoz közel átvágjuk

Itt a lekötéshez rozsdamentes acélból készült kapcsokat használtunk, fonállal ugyanigy kell lekötni, többször is.

Ezzel a speciális ollószerü müszerrel tettem fel ezeket a rozsdamentes acélból készült kapcsokat

A kapcsok felhelyezése utáni helyzet

A baloldali egy és a jobboldali három kapocs között vágunk!!

A nagy vérereket is fel kell keresni és több helyen is lekötni

A lekötések után a mellsö végtag utolsó izmai is átvághatóak

Ezekután már az izmok és a szubkután varratok behelyezése van hátra
(futóvarrattal varrom az izmokat, a szubkután réteget és a bört is)

A mütét utáni helyzet

A mütéti területre 24 órára nyomókötést helyezünk fel

Az eltávolitott végtag

A scapulectomiával végzett amputáció komplikációi

Csakúgy, mint a mellsö és a hátsó végtag amputáció bármelyik fajta mütéti megoldása esetében, a következö komplikációkkal kell számolni, illetve ezeket lehet tenni a megelözésre, vagy kezelésre:

1.) mütét alatti és utáni vérzés

Minden nagyobb eret többszörösen is le kell kötni, nem elég csak egy lekötést feltenni, mert lecsúszhat, illetve szivároghat, én három egymás utáni lekötést is felteszek a nagyobb erek átvágásakor. A mütét utáni 24 órás nyomókötés igen fontos. Az állat mütét utáni fájdalomcsillapitása, enyhe szedálása fontos dolog, a vérnyomás lecsökkentése miatt is. (az alábbi rajz a Fossum: Small Animal Surgery könyvböl származik, én tettem hozzá a magyar nyelvü magyarázatokat)

2.) mütét utáni fájdalom

Rendkivül fontos megfelelö mütét elötti és utáni fájdalomcsillapitás. Mi intravénás morphin + ketamin + lidocain bólust adunk be mütét elött közvetlenül, valamint Metacam injekciót vagy szubkután Rimadylt is. A mütét után Constant Rate Infusion-ban adunk be folyamatosan, 12 órán át intravénás morphin + ketamin + lidocain keveréket, Ringer oldatban. Mütét után mindig teszünk fel Fentanyl tapaszt a börre, amely 72 órás folyamatos fájdalomcsillapitást ad majd. Nálunk a praxisban az a siker, amikor egy állat úgy ébred fel a mütét után, hogy nem vonyit fájdalmában, hanem nyugodt és nem mutat fájdalmat.

3.) mütét utáni szövetfeszülés, túl szoros izom és börvarratok

Fontos az, hogy a mütét során egyesitett szövetek ne feszüljenek, vagyis legyen elegendö izom és börszövet a metszés zárására. Nem szabad szorosra húzni sem az izom, sem pedig a börvarratokat.

4.) phantom-fájdalom, phantom-érzés

Ez egy olyan jelenség, amikor az amputáció után az állatok egy része úgy érzi, mintha még mindig meglenne a lába. Ugyanez a jelenség fordul elö embereknél is, a végtag amputációja után. Fontos, hogy több helyen, jó szorosan kössük le a nagy idegeket levágás elött, tehát ne vágjuk csak úgy le. Én azt szoktam csinálni, hogy a levágás helyén az ideg végébe tömény, steril alkoholt fecskendezek be.

5.) mozgó csontdarab okozta irritáció (scapulectomia esetén nincsen)

Ez a probléma akkor fordul elö, amikor a mellsö vagy a hátsó végtagot úgy távolitjuk el, hogy egy csont darabot bennt hagyunk, pl. amikor a humerus vagy a femur egy részét bennt hagyjuk.

6.) mütét utáni seroma képzödés

A mütét utáni 24 órás nyomókötés igen fontos, egyes esetekben 4-5 napig is kell a kötés.

7.) mütét utáni hematoma képzödés

Minden nagyobb eret többszörösen is le kell kötni, nem elég csak egy lekötést feltenni, mert lecsúszhat, illetve szivároghat, én három egymás utáni lekötést is felteszek a nagyobb erek átvágásakor. A mütét utáni 24 órás nyomókötés igen fontos. Az állat mütét utáni fájdalomcsillapitása, enyhe szedálása fontos dolog, a vérnyomás lecsökkentése miatt is.Egyes esetekben 4-5 napig is kell a kötés.

8.) mütét utáni sebfertözödés

A sebfertözödés legföképpen abból származhat minden mütét esetén, hogy a müszerek nem voltak megfelelöen sterilizálva. Ügyelni kell persze a mütéti elökészitésre, a börterület alapos, megfelelö ideig tartó tisztitására, fertötlenitésére. Fontos, hogy a levágandó végtagot a mütét elött közvetlenül tekerje be az asszisztens egy steril gézzel.

9.) sebszélek nyalása, a varratok kiharapása

Mindenféleképpen célszerü a mütéti sebet befedni néhány napig, a kötést szivárgás esetén naponta cserélni, aztán egy gallért kell feltenni 12 napig.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Sebészet

Kapcsolódó irások: