HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Elemek okozta mérgezés kutyában

Kutyák gyakran nyelnek le elemeket. Sok esetben ennek szemtanúja a tulajdonos vagy csak egy “megrágott” elemet talál a lakásban. Amikor a kutya beleharap egy elembe, akkor annak savas vagy lúgos hatóanyagai a gyomorban fekély képződést okoznak, ami akár a gyomorfal kilyukadásához is vezethet. Enyhébb esetben is nyálzás, étvágytalanság, hasi fájdalom, hányás, esetleg sokk alakulhat ki. A gyomorból a vékonybelekbe jutó elemek méretüktől függően a béltartalom tovahaladását akadályozzák, kedvezőtlen esetben bélelzáródást is okozhatnak. A leggyakrabban lenyelt elemek a lúgos ph-jú elemek (9 voltos, D, C, AA, AAA) vagy a gombelemek (TV távirányitóban vagy egyes játékokban).

elemek

Milyen elemek veszélyesek kutyákban?

 • A lúgos szárazelemek (Alkaline dry cells batteries) a leggyakrabban lenyelt elemek, amelyek kálium hidroxidot vagy nátrium hidroxidot tartalmaznak. Amikor ezek a szövetek felületére kerülnek, akkor azokat elfolyósitják, majd szövetnekrózist okozva mély fekélyt hoznak létre, amelyek perforálódhatnak.
 • A gombelemek elektromos szövetkárosodást és perforációt okoznak a nyelöcsöben, a gyomorban vagy a vékonybelekben.
 • A lithiumos elemek a legveszélyesebbek, egy 3 voltos lithiumos elem 15-30 perc alatt súlyos szövetnekrózist okoz.
 • Nehézelemet tartalmazó elemek (higany, cink, kobalt, ólom, nikkel, kadmium) nehézelem mérgezést okoz akkor, hogyha ezek az elemek 2-3 napig a gyomor-bélcsatornában maradnak.

Lenyelt elem okozta tünetek

 • nyálzás
 • nyelési nehézségek
 • étvágytalanság
 • hasi fájdalom
 • esetleg hányás (esetenként véres)
 • megemelkedett testhömérséklet
 • fekete bélsár (vérzéses fekélyek miatt)
 • súlyos esetben sokk alakul ki

Állatorvosi vizsgálat és gyógykezelés

A gyógykezelés lényege a gyomortalom felhigitása majd az elemek eltávolitása. A nemrégiben lenyelt vagy megrágott elem szövetkárositó hatása sok esetben órákig nem észlelhetö a szájüreg vizsgálat során. Mindenféleképpen már otthon csapvizzel alaposan öblitsük ki a szájüreget és itassunk vizet vagy tejet a kutyával, hogy a gyomortartalmat felhigitsuk és hivja fel állatorvosát. Minden esetben amikor egy kutya lenyel bármilyen elemet, azonnali állatorvosi vizsgálat szükséges. Az állatorvosi praxisban röntgenfelvételeket fognak késziteni (teljes mellkasi és hasüregi felvételeket), amelynek segitségével a lenyelt elem azonnal diagnosztizálható. Az ilyen esetekben a kutya hánytatása nem javasolt, mert az a nyelöcsöben további szövetkárosodást okozhat. Aktiv szén adása sem javasolt, mert egyrészt nem hatásos az ilyen esetekben, másrészt hányást okozhat. A lenyelt elem(ek) azonnali mütéti vagy endoszkópos eltávolitása szükséges. A mütét után 7 napig fekélyek kezelésére használt gyógyszerek (szukralfát, cimetidine, famotidine, nizatidine, ranitidine), antibiotikumok, fájdalomcsillapitó adása és magas rosttartalmú táp etetése szükséges.

Dr. Gál Sándor

Referenciák:

Kategóriák: Kutyabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Toxikológia

Kapcsolódó irások: