HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

A petefészek saját függesztőszalagjának eltépése kutya és macska OVH műtéte során

Amikor én legelöször láttam ezt a technikát az USA-ban (1985-ben), akkor elképedtem, mert nekünk ezt nem tanitották az egyetemen. Nehéz pontosan elmagyarázni, mert a petefészek saját függesztöszalagjának eltépése a hasüregben belül történik, az operatör sokszor nem is látja a szalagot, csak érzi. Én úgy szakitom el a szalagot, hogy a jobboldali hüvelykujjam és a mutatóujjam közé fogom a szalagot, a szalag “közepe” táján, majd azt a fej irányába húzom addig, amig az (sokszor hangos pattintó hang mellett) elszakad. Sohasem volt ebböl problémám.

A petefészek saját függesztőszalagjának eltépése egy biztonságos és könnyen végrehajtható módszer kutyák és macskák ovariohysterectomia műtétje során. Segítségével a petefészek a hasüregből könnyen, egy nagyon kicsi seben keresztül is kiemelhető, ezáltal a műtéti idő lényegesen lecsökkenthető. Mivel a petefészek függesztőszalagjában nem futnak nagyobb erek, így a szalag biztonságosan eltéphető a hasüregen belül. Az anatómiai képet Sótonyi Péter professzor bocsájtotta a Hungarovet rendelkezésére

Nagyobb méretben ugyanez.

Itt azt mutatom be az egyik OVH mütét során, hogy kutyában hogyan is néz ki ez a szalag.

Nagyobb méretben.

Dr. Gál Sándor

Forrás, referenciák, kapcsolódó irások

Suspensory Ligament Rupture Technique During Ovariohysterectomy in Small Animals
A Compendium nevü állatorvosi magazinban jelent meg 2010 júliusában ez a cikk, amely nagyon jól mutatja be ennek a technikának a véghezvitelét, mire kell vigyáznunk, mi ezen módszer elönyei.

Kategóriák: Ivartalanitás

Kapcsolódó irások: