HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Nem-szteroid gyulladáscsökkentők

A nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAID) leggyakrabban a gyulladás tüneteinek, ezek közül is leginkább a fájdalom csillapítására használjuk. A kisállatpraxisban a felmérések szerint a leggyakrabban választott hatóanyagok a karprofen és a meloxicam, ezek számos előnnyel bírnak. Többek között a NSAIDok között a legkevesebb mellékhatással bírnak, hosszú és rövid távon is megfelelő biztonsággal és hatékonysággal használhatóak, és végül, de nem utolsó sorban a kívánatos COX-2 preferenciával bírnak.

Röviden tekintsük át a gyulladás folyamatát. A szervezetben a gyulladás során bekövetkező folyamatok részeként létrejövő sejtmembrán-sérülés folyamán arachidonsav szabadul fel, melyből a ciklooxigenáz enzimek segítségével prosztaglandinok keletkeznek. Ez utóbbiak játszanak szerepet a gyulladás, és tüneteinek kialakulásában. A ciklooxigenáz enzimek közül a COX-1 enzim a szervezetben állandóan jelen van, a citoprotektív prosztaglandinok képződéséért felelős, így pl. a gyomor sejtfalának védelmében, a trombocita aggregációban és a vese normális vérnyomásának fenntartásában is szerepet játszik. Nem-szelektív NSAIDokkal (pl. aszpirin) blokkolható. A COX-2 enzim csak sejtmembrán-sérülés (valamint citokinek, TNF-α és GF) hatására képződik, és a gyulladásos prosztaglandinok szintéziséért felelős, mely utóbbiak okozzák a gyulladás jellegzetes tüneteit (bőrfájdalom, láz, fehérvérsejt aktiváció). Emellett számos protektív folyamatban is részt vesznek a COX-2 enzimek, pl. gyomorfekély-képződés esetén is indukálódnak, és csökkentik azt, illetve az egészséges vesében is kis mennyiségben képződnek. Nem-szelektív és COX-2 preferens ill. COX-2 szelektív NSAIDokkal blokkolhatóak. Mindezeket összevetve megállapíthatjuk, hogy a COX-1 enzim hasznos, hiszen a homeosztázis fenntartásában fontos szerepet tölt be, míg a COX-2 enzim főleg sejtkárosodás esetén képződik, de vannak előnyös tulajdonságai is, emiatt a COX-2 enzimek COX-1 enzimekénél nagyobb mértékű, de nem teljes blokkolása, míg a COX-1 enzimeké a lehető legkisebb mértékben a kívánatos. Az ismert COX inhibitorok közül nem-szelektív pl. a flunixin, a phenylbutazon, a tolfenamin-sav, és a ketoprofen; COX-1 szelektív a vedaprofen, COX-2 preferens a karprofen és a meloxicam; végül COX-2 szelektív a firocoxib, a robenacoxib és a mavacoxib.

A nem-szteroidok számos előnye mellett meg kell említeni a lehetséges mellékhatásokat is , melyek leggyakrabban gasztrointesztinális tünetek (hányás, hasmenés), ritkán hepatopátia, ill. fajtól, fajtától és egyedtől függően a vese működési zavara vagy szubklinikai veseprobléma fellángolása is lehetséges. Fontos tudnunk azonban, hogy minden nem szteroidnak vannak gyakori és ritkább mellékhatásai, ám a világon a leggyakrabban felírt és alkalmazott szerek (karprofen, meloxicam) egyben ebben a tekintetben a legbiztonságosabbak közé is tartoznak.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők leggyakoribb indikációi a fájdalomcsillapítás, a krónikus gyulladás csökkentése (pl. degeneratív folyamatok), a lázcsillapítás, és végül, de nem utolsó sorban a műtétek közbeni-, és utáni fájdalomcsillapítás.

Ez utóbbit tekintve megállapíthatjuk, hogy egy NSAID fájdalomcsillapító hatása annál jobb, minél előbb alkalmazzuk a beavatkozás során (akár a premedikációval együtt); ám a posztoperatív alkalmazása biztonságosabb (kisebb esély a vérnyomás-esésből következő esetleges veseműködési zavarra). Ezek alapján, tekintve hogy minden műtéti beavatkozás során kell valamilyen fájdalomcsillapítót használni, a praxisokban leggyakrabban a műtét közbeni injekciós, majd a műtét utáni szájon át adott alkalmazást részesítik előnyben.

A hatóanyagot tekintve a kísérletek során bebizonyosodott, hogy az előszeretettel használt és megfelelően biztonságos hatóanyagok (karprofen, meloxicam) egyaránt megfelelően hatékonyak a műtéti fájdalomcsillapításra mind kutya, mind macska esetében.

Nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek: lehetőségeinket tekintve a pre- (és peri)operatív alkalmazásra rendelkezésünkre áll mind a karprofen, mind a meloxicam injekciós formában, a posztoperatív alkalmazásra pedig a karprofen tabletta, míg a meloxicam orális szuszpenzió formájában. Mindkettőt célszerű a műtétet követően még legalább 3-4 napig, de a beavatkozás természetétől függően (pl. szemészeti beavatkozások) akár hosszabb ideig is adni. A karprofen erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bíró, COX-2 preferens NSAID. A szelektivitását tekintve érdekes megjegyeznünk, hogy az fajfüggő, így míg kutyában és macskában COX-2 preferens, lóban és szarvasmarhában nem-szelektív, emberben pedig COX-1 szelektív hatással bír. A hatóanyag alkalmazása megfelelő körültekintéssel javallott vemhes, szoptató, 6 hetesnél fiatalabb és nagyon idős állat esetében.

Injekciós formában főként pre-, és posztoperatív fájdalomcsillapításra alkalmas (ortopédiai, lágyszöveti és szemészeti műtétek), valamint a tablettás kezelés bevezetésére. Kutyán és macskán is alkalmazható, önmagában lázcsillapításra, kismértékű gyulladás csillapítására is alkalmas (egyszeri adag), tablettával kiegészítve műtéti fájdalomcsillapíásra ill. krónikus gyulladás kezelésére használatos. Adagolása 4mg karprofen/ttkg, SC/IV beadva (ez megfelel kutya esetében 1ml/12,5ttkg, macska esetében 0,24ml/3ttkg készítménynek az 50mg/ml hatóanyagtartalmú kiszerelésből). Felezési ideje kutya esetében 15 óra, macska esetében 36 óra (15-72), ezért macska esetében használata a kisállatpraxisban kifejezetten tilos az ismétlése (kumuláció, nem megfelelő szelektivitás).

Tabletta formájában az injekció beadását követő naptól alkalmas a krónikus ill. posztoperatív fájdalom csillapítására, kutya
esetében, macskának tilos szájon át adni. A kereskedelemben különféle kiszerelésekben lelhető fel, általában 20, 50 és 100mg-os
ízesített vagy ízesítetlen tabletta formájában. Adagolása 2-4mg/ttkg naponta, melyet célszerű két részletben beadni. Hosszú távon is biztonságosan alkalmazható, kondroprotektív hatással is bír, melynek a különböző degeneratív ízületi megbetegedések esetén van jelentősége. A meloxicam a karprofenével megegyező mértékű gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bíró, szintén COX-2 preferens NSAID, melyet akut és krónikus fájdalom csillapítására, valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatunk. Alkalmazása vemhes, szoptató és 6 hetesnél fiatalabb állatokon nem javasolt. Kutyának és macskának is adható, bizonyítottan hosszú távon is biztonságos hatóanyag. Az injekciót akut és krónikus gyulladáscsökkentésére valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatjuk, ill. a szájon át történő kezelés bevezetésére, ill. önmagában lázcsillapításra is alkalmas. Adagolása 1x 0,2mg/ttkg , SC/IV beadva kutya esetében (ez megfelel 0,04ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek), ill. 1x 0,3mg/ttkg SC beadva macska esetében (ez megfelel 0,06ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek).

Az orális szuszpenziót az injekció adását követő naptól, vagy önállóan is alkalmazhatjuk ugyanezen esetekben, adagolása a
kiszerelésétől függ, de 0,1mg/ttkg meloxicam naponta 1x injekciós bevezetés után, illetve 0,2mg/ttkg az első napon önállóan alkalmazva, utána a fele, mind kutya, mind macska esetében. Az adagolást könnyíti a gazdik számára a készítmény mellé adott adagolófecskendő, testtömegkilogrammos beosztással, valamint a gazdaságosságát növeli a hosszú (felbontás után 6 hónap) eltarthatósága. Hosszú távon is biztonságosan alkalmazható, kondroprotektív hatással is bír, melynek a különböző degeneratív ízületi megbetegedések esetén van jelentősége.

A meloxicam a karprofenével megegyező mértékű gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatással bíró, szintén COX-2 preferens NSAID, melyet akut és krónikus fájdalomcsillapítására, valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatunk. Alkalmazása vemhes, szoptató és 6 hetesnél fiatalabb állatokon nem javasolt. Kutyának és macskának is adható, bizonyítottan hosszú távon is biztonságos hatóanyag. Az injekciót akut és krónikus gyulladás csökkentésére valamint műtéti fájdalomcsillapításra használhatjuk, ill. a szájon át történő kezelés bevezetésére, ill. önmagában lázcsillapításra is alkalmas. Adagolása 1x 0,2mg/ttkg , SC/IV beadva kutya esetében (ez megfelel 0,04ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek), ill. 1x 0,3mg/ttkg SC beadva macska esetében (ez megfelel 0,06ml/ttkg 5mg/ml hatóanyagtartalmú készítménynek).
Az orális szuszpenziót az injekció adását követő naptól, vagy önállóan is alkalmazhatjuk ugyanezen esetekben, adagolása a
kiszerelésétől függ, de 0,1mg/ttkg meloxicam naponta 1x injekciós bevezetés után, illetve 0,2mg/ttkg az első napon önállóan alkalmazva, utána a fele, mind kutya, mind macska esetében. Az adagolást könnyíti a gazdik számára a készítmény mellé adott adagolófecskendő, testtömegkilogrammos beosztással, valamint a gazdaságosságát növeli a hosszú (felbontás után 6 hónap) eltarthatósága.

Kategóriák: Gyógyszerek

Kapcsolódó irások: