HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kutyainfluenza (Canine Influenza)

Mi az a kutyainfluenza?

A kutyainfluenza virusa egy igen fertözö A-tipusú, H3N8 altipusú influenza virus, amely a kutatók szerint lovakról kutyára terjedt át, de embert sohasem betegitett meg.

Mik a kutyainfluenza klinikai tünetei?

Kétféle klinikai lefolyása van a kutyainfluenzának: az enyhe lefolyású kórforma és a súlyos lefolyású, tüdögyulladással járó kórforma.

  1. Az enyhe lefolyású kórforma: nedves, hurutos kökögés, amely 10-30 napig tart. Sok kutyának a kennel-köhögéshez (Bordetella bronchiseptica/parainfluenza virusok okozta betegség) hsonló a köhögése, amelyet -tévesen- annak is hisznek az állatorvosok és az állattartók. Az ilyen kórlefolyású kutyáknak gyakran lehet orrfolyása, a másodlagosan bekövetkezö baktériumos fertözések miatt. A kennel köhögéshez hasonlóan a klinikai tünetek általában enyhék és a gyógykezelés érezhetöen nem befolyásolja a betegség lefolyását.
  2. A súyos lefolyású kórforma: vérzéses tüdögyulladás (szapora, nehezitett légzés, hemoptysis), a felköhögött váladék véres. Igen gyors lefolyású kórforma és 4-6 órán belül az állat halálát okozhatja. A mortalitási százalék 1-10%. A másodlagos bakteriális fertözések igen gyakoriak.

Milyen kutyafajták és kutyák fogékonyak?

Az összes kutyafajta és ezen belül minden egyed érintett, mivel ez egy teljesen új virus. A fertözött kutyák kb. 50-80%-a mutat klinikai tüneteket. Habár szürke agarakban (Greyhounds) jelentkezett ez a betegség elöször (Floridában), a Greyhound-ok nem mutatnak fokozott fogékonyságot a betegség iránt. A kutyainfluenza virus viszont különösen a Pekingi palotapincsi, a pug és a Shi-Tzu fajtákra veszélyes.

Hol mutatkozott eddig a kutyainfluenza?

Legelöször Floridában jelentkezett, jelenleg az összes amerikai államban megjelent.

Hogyan történik a kutyainfluenza gyógykezelése?

  1. Az enyhe lefolyású esetek gyógykezelése: tüneti, köhögéscsillapitók és indokolt esetben antibiotikumok.
  2. A súlyos lefolyású esetek gyógykezelése: a toxikus shock megelözésére intravénás folyadék, lehetöleg intravénás, széles-spektrumú antibiotikumok (Doxycycline + Clindamycin, vagy Chloramphenicol + Penicillin/Ampicillin). Az enrofloxacin (Baytril) NEM javasolt ezekben az esetekben. A humán influenza elleni Tamiflu adása javasolt.

A kutyainfluenza mutat-e zoonotikus tendenciákat, illetve átterjed-e más állatokra?

Nincs bizonyiték arra, hogy ez az új influenza emberekre vagy más állatokra veszélyes lenne.

Hogyan lehet a virust elpuszitani?

A kutyainfluenza virus a környezetben (kennel, vizsgálóasztal, váróterem) könnyen elpuszitható a legtöbb fertötlenitöszerrel. A gyakori kézmosás, valamint minden megvizsgált állat utáni kézmosás javasolt.

Hogyan tudjuk a kutyainfluenza fertözéseket diagnosztizálni?

Szerológiai tesztekkel történik a feltételezett diagnózis megerösitése.

A kutyainfluenza megelözése

2009 júniusában az Egyesült Államok Földmüvelésügyi Minisztériuma engedélyezte a Intervet/Schering Plough által elsöként gyártott Canine Influenza elleni vakcina forgalmazását. A vakcina inaktivált. A New York Times újság is irt erröl egy cikket. A vakcina egy inaktivált vakcina. Az Intervet oldalán erröl részletes információ található.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: