HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kutya geriátria

A geriátria (az öregkorban előforduló betegségekkel foglalkozó tudomány) és a gerontológia (az öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány) mind a humán, mind az állategészségügyben a legdinamikusabban fejlődő tudományágak egyike. A geriatria és a gerontologia tehát nem azonos fogalmak , az általános tévhittel szemben 1 emberévnek nem 6-7 kutyaév számít. Az 1980-as évek közepétől kezdődően megnőtt a kedvtelésből tartott kisállatok átlagéletkora. Sok állattartó felismerte, hogy öregedő kutyájának megbetegedése esetén nem feltétlenül az euthanázia az egyetlen lehetséges „megoldás”, és szerencsére az állattartás kultúrája is fejlődőben van, aminek következtében egyre több kutya- és macskatulajdonos érzi kötelességének, hogy a kedvenceiről idősebb korukban is megfelelően gondoskodjon.

Mik tekintendők az öregedés kritériumainak?

Csökkent teljesítőképesség, a fokozott pihenési és alvásigény, a szőrzet őszülése, a csökkent mozgásigény, a phsyiognomia (jellegzetes időskori arckifejezés), valamint a multimorbiditás fokozódása.Az állatorvos szemszögéből nézve, a következőknek van kiemelt jelentősége: az idősödő szervezetben átlagosan 30-50%-kal csökken a légzés, a vérkeringés és a vesék kapacitása, az immunrendszer működése meggyengül és az addig jellemző élettani igények megváltoznak. Az állatok oxigén-, víz- valamint egyes vitaminok iránti igénye megnő, és fokozódik a dehydratio veszélye. Minél idősebb az állat, annál nagyobb a multimorbiditás előfordulása, azaz pl. egy 13-14 éves kutyában nemritkán egyszerre 4-5 betegség is megjelenhet.

Érdekes módon a macskáknál 15 éves kor fölött a multimorbiditás valószínűsége fokozatosan csökken. A szőrhullásos ás az autoimmun bőrbetegségek, az endokrin kórképek (diabetes mellitus,Cushing-szindróma, hypothyreosis, szaporodásbiológiai zavarok), egyes emésztőszervi- (EPI), húgyszervi- (glomerulonephritis) és máj megbetegedések (macskákban a lipidosis) előfordulása megnő, továbbá megjelennek a jellegzetes időskori mozgásszervi (spondylosis), légzőszervi (COPD, légcsőösszeesés) és vérkeringési betegségek (endocardosis, hypertonia) valamint a daganatos kórképek. Macskákban az oxalátkövesség kifejezetten az idősebb állatokra jellemző, annak ellenére, hogy az összes húgyköves esetek 80%-ában struvit elváltozásról van szó.

Fokozottan figyeljünk az idős állatok kóros elhízásának megelőzésére, ennek érdekében a tulajdonosoknak adjunk teljes körű felvilágosítást a helyes táplálásról, mert az idős állatok fogyasztása – főleg macskák esetében – az egyik legnehezebb feladat. A betegségek időben történő diagnosztizálása a sikeres gyógykezelés alapja. Ennek érdekében fel kell hívnunk a tulajdonosok figyelmét arra is, hogy az állat öregedésével arányosan egyre gyakrabban keressék fel az állatorvosukat, és végeztessék el az állaton az általános szűrővizsgálatokat. Kutyáknál 6-7, macskáknál 9 éves kor fölött évente minimum egyszer szükség van erre, és tudatosítsuk a tulajdonosokban azt is, hogy ezek a látogatások nem gyógykezelések, hanem éppen a betegségek kialakulásának megelőzése érdekében történnek.

Kategóriák: Geriátria

Kapcsolódó irások: