HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Középkorú kutyák

Habár a 7 éves kutya talán ugyanolyannak látszik kívülről és még ugyanolyan kiválóan teljesít, mint amikor fiatalabb volt, fokozatos változások mennek végbe az egészségi állapotában és az anyagcsere folyamatokban, olyan finoman hogy, gyakran észre sem vesszük középkorú kutyánk öregszik.

Izületek Egészsége

• becslések szerint a 7 éves és annál idősebb kutyák 30%-a túlsúlyos, amely a kevesebb mozgásnak és az alacsonyabb anyagcsere folyamatoknak köszönhető. Ez a súlytöbblet komolyan befolyásolja az izületek egészségét.
• a kutatók kimutatták, hogy az izületi leépülés jelei felfedezhetőek a 8-10 éves kutyák 25%-nál.

Fogak Egészsége

• A kutyáknál diagnosztizált első számú probléma a fogászati probléma, körülbelül 85%-uknak lett olyan eredménye, amely káros hatással lehet a fogakra és a fogínyre.
• A középkorú kutyáknak, akik nem részesültek rendszeres fogápolásban gyakran alakul ki fogkő lerakódás a fogaikon é s ez közreműködik a fogíny károsodásában és gyulladásában. A későbbiekben másodlagos problémákhoz vezethet az állat általános egészségében.

Bélrendszer

• A bélrendszer a legnagyobb immunrendszer a szervezetben, körülbelül 80%-át állítja elő a sejtekben lévő antitesteknek.
• Az öregedéssel együtt a természetes baktériumok egyensúlyát felügyelő belső rendszer is gyengül, ezáltal jobban hajlamossá válunk a fertőzésekre és a betegségekre. Ahogy kutyánk öregszik, hasonló változások mennek végbe bélrendszerükben, a baktérium természetes egyensúlya felbomlik.
• A bélbolyhok csökkenése (tápanyag felszívódási felület) azt jelenti, hogy a középkorú kutyák nem képesek úgy felszívni a tápanyagot, mint valaha.

Bőr- és szőregészség

• Árnyalt és fokozatos változások kezdődnek a bőrön és a szőrzeten a 7. életév körül. A szőr vékonyabbá, ritkábbá válik, és nem nő ugyanolyan hosszúra, mint előtte. A csökkentett olajkiválasztás miatt a bőr hámlik, száraz lesz, ez viszketegséget, kisebesedést eredményez és növeli a bőrfertőzés veszélyének lehetőségét.

Immunrendszer

• Az immunrendszer hanyatlása 7 éves kor körül már kimutatható, de ez csak egy speciális orvosi teszttel fedezhető fel. Ez a hanyatlás lehet a magyarázata az idősebbek érzékenységének, másrészről az egészséges kutyák bizonyos betegségeinek.

A jó hír, hogy a külső tényezőknek tényleg lehet pozitív kihatása az öregedési folyamatra. Kutatók kimutatták, hogy az élettartam 75%-ban a környezeti tényezőktől függ és csak 25%-ban határozzák meg a gének. Ez beavatkozási lehetőséget teremt számunkra, hogy 7 éves korú állataink tápanyagainak és életstílusának megváltoztatásával pozitívan befolyásoljuk egészségüket a legszebb életkorban és az előtte álló évekre.

Kategóriák: Geriátria

Kapcsolódó irások: