HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Veseelégtelenség

Mindenféle vesebetegség kísérője lehet, amely súlyos mértékben károsítja a vesét. Ilyenkor a vese késedelmesen választja ki a kiürítendő anyagokat (fehérjeszerű bomlástermékeket, sókat, vizet). Enyhe esetben a veseelégtelenség csak nagyobb igénybevételnél jelentkezik (például rendkívül sós táplálék vagy valamilyen szerv betegsége), súlyosabb esetben azonban normális körülmények között is kialakulhat. A tünetek: a kutya sok vizet iszik és nagy menynyiségű vizeletet ürít. Ahogy csökken a működőképes veseszövet, úgy csökken a vizelet kiválasztása is, s a vizelet egyre kevesebb lesz. Egy idő után a káros anyagok nem választódnak ki a szervezetből, és folyamatosan mérgezik azt. Ezt az állapotot nevezzük urémiának. Ilyenkor a kutya lesoványodik, gyenge, étvágytalan, bágyadt. Gyakran fekélyes szájgyulladás, gyomor- és bélhurut, sőt fekélyes bélgyulladás alakul ki, véres hasmenéssel. Sokszor heves bőrviszketés is előfordul. Az állat hőmérséklete a legtöbb esetben alacsony.

A gyakori vesegyulladás a kutya idősebb korára előbb-utóbb vesezsugorodáshoz vezet. A vesezsugorodás leggyakoribb oka a lezajlott leptospirosis vagy szopornyica, idült ekcéma, természetellenes tartás és táplálék.

A betegség szakszerű és kitartó kezelésre időnként javulhat, sőt évekig is elélhet a kutya, de általában előbb-utóbb elpusztul urémiában vagy egyéb szövődményben.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: