HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Hőguta

A forró napokon az autóba zárt, vagy a tűző napon hagyott kutyák könnyen hőgutát kaphatnak.
Hogy előzzük meg a baj, vagy mit tegyünk, ha már megtörtént?

Mi a normális testhőmérséklet, és mikortól beszélünk lázról?

A kutyák normális, átlagos testhőmérséklete kb. 38.6 C, +/- 0.5 C. tehát 39.2 C flett már hőemelkedésről, vagy lázról beszélünk. Ennek számos oka lehet (vírusos, bakteriális fertőzés, mérgezés, belgyógyászati betegségek, stb), most azonban a környezeti hatásra (meleg, napsütés, magas páratartalom) kialakult hőtorlódásról, hőgutáról lesz szó.

Izzad-e a kutya és a macska?

Kutyáink és macskáink hőleadási okokból kizárólag a tappancsikon képesek izzadni, így a hőháztartásukat a túlhevülés ellen főként lihegéssel tudják megoldani. Ez azonban extrém helyzetekben nem elegendő, és az állat teste a lihegés és a talppárnák izzadása ellenére a normál testhőmérséklet fölé melegszik.

Milyen hőmérséklet felett válik kritikussá az állat állapota?

40.5 C felett gyakorlatilag életveszélyes állapotról beszélünk. Ekkor már nem csak a magas testhőmérséklet a probléma, hanem az emiatt esetlegesen károsodott szervek is problémát okoznak (szív és keringési problémák, máj és veseelégtelenség, hasnyálmirigy gyulladás, izomkárosodás, idegrendszeri tünetek, véralvadási zavarok, stb). Nem elegendő tehát az állat lehűtése, hanem infúzióra, alapos vizsgálatra és esetleg egyéb gyógyszerekre is szükség lehet, hogy a hőguta miatti komplikációk megelőzhetők – kezelhetők lehessenek. Az RSPCA szerint a túlhevült autóban akár 6 perc alatt is elpusztulhat egy bent felejtett kutya.

Hogy kerülhet sor ilyen fokú testhőmérséklet emelkedésre?

Leggyakrabban zárt, napon felejtett autóban fordul elő. Fontos, hogy a nap vándorlásával az árnyékban hagyott gépkocsik kis idő elteltével már napon lehetnek! A tűző napsütés nyáron akár 50 fok fölé is emelheti az utastér hőmérsékletét. Fontos, és elgondolkodtató továbbá, hogy nem is kell nyári meleg hozzá! Mérések szerint a külső hőmérséklettől függetlenül (tehát akár egy kellemes 15-20 fok esetén is) a napon lévő járműben óránként 4,5 C fokkal emelkedik a hőmérséklet, a bent lévő állat lihegése kapcsán a páratartalom nő, a levegő pedig fogy. Nyári melegben a hőmérséklet még drasztikusabban nőhet, gyakorlatilag percek alatt megduplázódhat a külső hőmérséklet.

Mit KELL tenni hőguta gyanúja esetén?

  • árnyékba, hűvösbe vinni az állatot
  • lehetőség szerint ventilátorral megkezdeni a hűtését
  • amennyiben lehetőség van rá, megmérni a hőmérsékletét, és feljegyezni azt (végbélnyílásban)
  • nedves törölközővel fedni a tarkót, a hónaljakat, a lágyékot, benedvesíteni a bundát, és ventilátorral hűteni
  • állatorvoshoz szállítani az állatot

Mit NEM SZABAD tenni hőgta esetén, vagy azt megelőzendő?

  • felügyelet nélkül tűző napon hagyni az állatot akár autóban, akár szabadon
  • jéghideg vízzel locsolni, jéggel hűteni (a túl hideg víz összehúzza a perifériás ereket, ezáltal egy hőszigetelő réteget hoz létre, és így a mélyebb szövetek szigetelve lesznek, és nem hűlnek megfelelően)
  • túlhűteni (az optimális “cél” hőmérséklet 39.2-39.5 C fok)
  • vizet a szájába locsolni, hacsak nem iszik magától

Dr. Bendzsel Dániel
Hungarovet Állatkórház

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: