HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Degeneratív porckorong betegség

Mi az a porckorong és mi a szerepe?
A gerincvelő az egyik legfontosabb és legérzékenyebb szerv a szervezetben. Ha károsodik, az idegsejtek nem képesek regenerálódni, helyüket kötőszövet, illetve hegszövet foglalja el. A gerincvelő sérülése általában maradandó károsodással jár, emiatt különleges védelem alatt áll. Csontos csatorna veszi körül, ami kellőképpen védi, kivéve a csigolyák közötti kapcsolódási helyeket. Ezeken a területek gumiszerű “párnácskával” , a csigolyák közti porckoronggal vannak kitöltve. Ezek lehetővé teszik a hát föl-le és oldal-irányba történő elmozdulását, anélkül, hogy a csontos felszínek érintkeznének egymással. Ebből látszik, hogy szerepük extrém fontos a gerincsatorna és -velő védelme szempontjából.

Mit jelent a porckorong sérülés és hogy történik?
A porckorong két részből áll.

A külső réteg olyan, mint egy vékony kagylóhéj. Szívós rostok alkotják, ezek védik és fogják körbe a középső részt. A porckorong a csúcsán a legvékonyabb, ez pontosan a gerincvelő alatt helyeződik. A középső rész jóval lágyabb, mint a külső, állagában a fogpasztához hasonló. Ha a külső burok károsodik, a középső rész könnyen kibukik belőle. Ez a porckorong sérülés vagy porckorong sérv. Mivel, ahogy említettük, a porckorong legvékonyabb része épp a gerincvelő alatt van, a kibukó centrális rész ilyenkor ebbe az irányba vagyis felfelé mozdul és nyomást gyakkrol a gerincvelőre. A gerincvelő nem tud kitérni előle, hiszen csontos csatornájába zárva nincs mozgástere, vagyis “becsípődik“. A degeneratív porckorong betegség a külső réteg spontán károsodását, ezáltal a porckorong repedését idézheti elő. Nem feltétlenül kell, hogy sérülés érje az állatot, de a traumás ok is viszonylag gyakori. Szintén nem korfüggő a megbetegedés. A legtöbb kutya 3 és 7 éves kora között esik áldozatul ennek a kórképnek. Ez a hirtelen bekövetkező esemény valószínűsíthetően genetikai okokra is visszavezethető. Bizonyos fajták, mint a tacskó, uszkár, pekingi palotakutya, lhasa apso, német juhász, dobermann és cocker spániel nagyobb hajlamot mutatmak a megbetegedésre. A legtöbb gazdi arról számol be, hogy a porckorong sérülése valamilyen előzetes traumát követően jelentkezett, mint a relatíve kis magasságba történő felugrás, vagy onnan leesés. Nem lehet kizárólag ezeket az eseményeket okolni a bekövetkező sérülésért, mert általában egy hosszadalmas, krónikus porckorong degeneráció vezet a kialakulásához.

Hogy hat a porckorong sérv a gerincvelőre?
A gerincvelő olyan, mint egy telefonkábel, ami apró vezetékek ezreit tartalmazza. Ha összenyomatódik, az információk áramlása lelassul vagy megáll. A porc esetében ilyenkor a középső rész kimozdul felfelé, nyomást gyakorolva a gerinvelőre és a porc közelében kilépő gerincvelői idegekre. Az utóbbi fájdalommal jár, míg a gerincvelő összenyomódása a fájdalom mellett részleges vagy teljes bénulást eredményezhet.

A legtöbb porckorong sérülés a hát középső, vagy attól hátrább helyeződő háti tájékon következik be, de előfordulhat a nyaki szakaszon is. A háti szakaszt érintő elváltozás gyakran súlyos fájdalom nélküli bénulást okoz, míg a nyaki szakaszon bekövetkező sérülés általában súlyos fájdalommal jár, bénulásos tünetek nélkül. Ha azonban mind a négy végtag bénulása jelentkezik, valószínűsíthatő a nyaki szakasz sérülése. Az idegek elrendeződése folytán a nyaki porckorong sérülés először a hátulsó lábakat érinti, és nem befolyásolja a mellső végtagok mozgását.

Milyen gyorsan degenerálódik és sérül meg a porckorong?
A porckorong elfajulása általában lassú folyamat, több napot, vagy akár hetet vesz igénybe. A kutya ilyenkor lelassul, nem szívesen mozog. Esetleg az igazi ok rejtve marad a Tulajdonos előtt. Azonban nagyon heveny formában is jelentkezhet a kórkép: a kutya normálisan sétál, majd hirtelen, akár kevesebb, mint egy óra alatt lebénul.

Hogyan diagnosztizálható a porckorongsérv?
A betegség feltételezett diagnózisa az előzmények és tünetek (háti vagy nyaki fájdalmasság, nem koordinált mozgás, esetleg bénulás trauma nélkül) alapján. A fizikális vizsgálat könnyen kimutatja, hogy a probléma gerincvelői, és azon belül porckorong eredetű. A kutyafajta is meghatározó lehet, hiszen, ahogy említettük, bizonyos fajták hajlamosabbak a megbetegedésre. A röntgenvizsgálat bizonyos esetekben segítheti a diagnózist, bár normál esetben sem a porckorong, sem a gerincvelő nem látható a röntgen felvételen. Ha a diagnózis bizonytalan, vagy sebészeti beavatkozás válik szükségessé, ún. myelogram-ra van szükség. Ennek során bódításban a gerincvelő köré speciális festéket fecskendeznek. A röntgenfilmen ekkor a gerincvelő kontúrja kirajzolódik. Ha a festékoszlop folytonossága megszakad, azt jelzi, hogy azon a ponton nyomás éri a gerincvelőt.

Honnan lehet tudni, hogy a benyomódást egy elődomborodó porckorong, vagy valami más okozza?
Lehetséges az is, hogy egy véralvadék vagy egy daganat nyomja a gerincvelőt, de ezek rendkívül ritkán jelentkező bántalmak. Azt lehet mondani, hogy ha a páciens a hajlamos fajták körébe tartozik és a kórkép hirtelen, trauma nélkül jelentkezik, 95%-os a valószínűsége, hogy porckorong megbetegedés áll a klinikai tünetek hátterében. Biztos diagnózist a sebészeti feltátás alkalmával mondhatunk.

Minden porckorong sérülés sebészi beavatkozást igényel?
Nem feltétlenül. A kezelés a megbetegedés súlyosságától, stádiumától függ.

1. stádium: gyenge fájdalommal jár, általában magától megszűnik néhány nap alatt.
2. stádium: a fájdalomérzet mérsékelttől súlyosig terjedhet a nyakon, vagy a hátágyéki szakaszon.
3. stádium: Részleges bénulást (gyengeséget) okoz, a kutya imolyogva megy, mozgása összerendezetlen.
4. stádium: Bénulással jár, de a fájdalomérzet megmarad.
5. stádium: a bénulás mellett teljes érzéketlenséggel jár. A stádiumok bizonyos esetben átfedhetik egymást, illetve előfordul, hogy órák, napok alatt esik a kutya egyik stádiumból a másikba.

Hogyan kezeljük ezeket az állatokat?
Az 1. és a 2. stádiumban lévő kutyák gyulladáscsökkentőkkel és fájdalomcsillapítókkal kezelhetők, emellett fontos a visszafogott mozgás. A szteroidok adása nem javasolt. Sebészeti beavatkozás javasolt, ha a fájdalom, vagy a koordinálatlan mozgás a kezelés ellenére 4-7 napja fennáll, vagy ha az állat neurológiai állapota napról napra gyengül.
A 4. stádiumban mindenképpen sebészeti ellátás indokolt, bár egy kis százalékuk enélkül is felépülhet.
Az 5. stádiumban lévő kutyáknak azonnali sebészeti beavatkozásra van szükség. Minél hamarabb megtörténik a műtét, annál jobb a prognózis. Az a legideálisabb, ha a lebénulást követő 24 órán belül megtörténik az operáció.

Mi a célja a sebészi beavatkozásnak?
Alapvető cél a gerincvelő felszabadítása a nyomás alól. Ha a porckorong sérülés az alsó háti szakaszon történik, egy ablakot vágnak a csigolyacsont oldalán a gerincvelő felfedéséhez. Ez lehetővé teszi a porckorong elmozdítását, és ezáltal a gerincvelőre gyakorolt nyomás megszüntetését. Ha a nyaki szaklaszon történik a megbetegedés, a csont tetején vagy alján ban vágnak egy ablakot ugyanebből a célból.

Milyen a gyógyulási arány sebészi beavatkozással, illetve anélkül?

Honnan tudjuk, hogy sikeres volt a sebészi beavatkozás?
Sajnos a felépülés nem következik be azonnal. A neurológiai funkciók (idegek működésének) visszatérésével, a mozgáskészség rendeződésével és a fájdalom elmúlásával gyakran napokig, sőt akár hetekig még nem számolhatunk.

Mikor mehet haza a kutya?
A műtétet követően néhány anpos hospitalizáció (kórházi ellátás) szükséges. A húgyhólyag és vizeletürítés szabályozott működése a bénulással együtt ugyanis gyakran kiesik, ezek visszatértét mindenképpen meg kell várnunk. Egy hétnél tovább mi sem tartjuk szerencsésnek a kórházi tartózkodás hosszát, ugyanis a mozgáskészség visszatérte részben a rendszeres tréningtől, motivációtól függ. Emiatt javasolt a műtét utáni napokban is a páciens rendszeres látogatása, bátorítása a gzdi részéről. Ha a műtét előtt a kutya lebénult, a kórházból való távozás után még nem lesz járóképes. Az otthoni teendőkről részletes tájékoztatást kap a Tulajdonos. A felépülés 4 dologtól függ: régóta fennálló bántalom miatt került-e sor a műtétre, a műtéttel gyorsan felszabadult-e a nyomás alól a gerincvelő, végeznek-e otthon fizikoterápiát és motivált-e a kutya a mozgásra.

Újra előjöhet-e a porckorongsérv?
A válasz egyértelmű IGEN. Azonban a degenerált porc 95%-ban sebészi beavatkozás nélkül is meggyógyul, így a 2. sebészi beavatkozás esélye <5%.

Mi van akkor, ha a myelogram normális?
A myelogram célja a gerincvelőt ért nyomás felismerése, helyének meghatározása. Ha a myelogram normál, biztos, hogy nincs nyomás alatt a gerincvelő. Ez egyrészről azt jelenti, hogy nincs szükség sebészi beavatkozásra, másrészt pedig azt, hogy:

A következő, egyéb kórképek állhatnak fenn:

1.) Gerincvelői sokk: Ez a gerincvelői funkciók átmeneti kiesése, ami leggyakrabban traumához társultan jelentkezik. Hirtelen alakul ki, és tulajdonképpen hasonló, mint az agyrázkódás. Elvileg tartós károsodást is okozhat, de az esetek többségében néhány óra vagy nap elteltével teljesen felépül az állat.

2.) Fibrocartilaginous embólia: Ennél a kórképnél a sérült porckorong egy letört darabja egy a gerinvelőt ellátó kis vérérbe kerül, és ott megakad. Ezzel az adott gerincvelő szegmens vérellátottsága leromlik, vagy teljesen megszűnik, ami bénulást eredményez. A sebészi beavatkozás nem eredményes, hiszen a gerincvelő nincs nyomás alatt. Sokszor csak az egyik hátulsó lábat érinti a bénulás, vagy az egyik hátulsó láb érintettsége nagyobb, mint a többié. Teljes felépülés lehetséges néhány nap vagy hét alatt, de az adott gerincvelői részt magába foglaló maradandó károsodás is előfordul. Diagnózis a korrekt fizikális vizsgálat alapján állítható fel, a myelogram mindig normális. Végleges diagnózist természetesen csak a kórboncolást követő, gerincvelőiből végzett kórszövettani vizsgálat szolgáltat.

3.) Degeneratív myelopátia:
Ez az a kórkép, amelynek során a gerincvelő lassan elhal, elsorvad. Ez fokoztosan romló bénulásban nyilvánul meg, ami azzal kezdődik, hogy a kutya húzza a hátulsó lábát, emiatt a hátulsó lábak körömfelszíne lekopik, ahogy a földhöz ér. Először hátulsó testfél gyengeség, majd teljes bénulás következik be. A bénulást megelőző romló állapot hetekig tart, és általában a nagyobb testű kutyafajtákat (pl. német juhász) érinti. Sokszor “német juhász /farkaskutya betegség”-nek is nevezik. Sajnos megfelelő kezelése nincs, és előbb utóbb a húgyhólyag és vizelettartás kontrollja is megszűnik. A klinikai tünetek alapján hozzuk meg a diagnózist, a myelogram nem mutat kóros eltérést. Itt is a kórbonctani és kórszövettani vizsgálatok segítségével állítható fel a pontos diagnózis. Ebből látszik, hogy normál myelogram és egy fokozatosan romló, bénulásos állapot együttes jelenléte megnehezíti a pontos diagnózis felállítását, mert mindkét esetben a gerincvelő kórszövettani vizsgálatára van szükség a kórok tisztázásához.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: