HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Cushing-kór (Hiperadrenokorticizmus)

Mi az a Cushing-kór?

A betegség orvosi elnevezése a hiperadrenokorticizmus.


A betegség alapvetően a mellékvesekéreg glükokortikoid hormonok kóros és krónikus felszaporodását jelenti. Egészséges kutyában az agyalapi mirigy termeli az ún. ACTH nevű hormont, ami a mellékvesekéreg glükokortikoid nevű szteroid hormonjának termelését indukálja. A glükokortikoid a szervezet számos szervrendszerének funkciójára hat. Ha valami történik az agyalapi miriggyel vagy a mellékvesével, és túl sok glükokortikoid termelődik, kifejlődik a Cushing-kór. A Cushing-kór leginkább a középkorú és idősebb kutyák betegsége. Az ilyen állatok jellegzetes tüneteket mutatnak. Megnő a vízfogyasztásuk, következményesen több vizeletet ürítenek, megnő az étvágyuk, szőrhullást mutatnak és tipikus, lógó, körteszerű hasuk van. A betegségnek számos diagnosztikai és kezelési lehetősége van. Ez egy nagyon összetett betegség, sokféle tünettel és kórokkal. Ez az írás megpróbál egy tömör leírást adni róla, és bemutatni a diagnosztizálását, illetve kezelését is.

Milyen állatok lehetnek érintettek?

Elsősorban a középkorú és idősebb kutyák, illetve macskák. Átlag 6-7 éves életkorban találkozunk vele, de 2 éves és 12 éves kutyában is megfigyeltük már. Kutyákban egyébként jóval gyakrabban fordul elő (jelen írás épp ezért elsősorban rájuk fókuszál). Macskákban a betegség hasonlóan játszódik le, azzal a különbséggel, hogy majdnem 80%-uk egyidejű cukorbetegségben is szenved. Nemi, vagy fajtabeli hajlam nem mutatható ki (bár bizonyos kutyafajtákban mégis gyakrabban tapasztalható).

Tünetek

A krónikusan emelkedett glükokortikoid (szteroid) szint miatt a kutyákban drámai klinikai tünetek és hiányállapotok kombinációja mutatkozik. A betegség lassan fejlődik ki. Egy tanulmány szerint a kutyák nagy része már 1-6 évvel a diagnózis felállítása előtt legalább egy, a betegségre jellemző tünetet produkál. Mivel tényleg fokozatosan alakul ki a tünet együttes, a tulajdonos gyakran az öregkornak tudja be az elváltozások megjelenését. A jellegzetes tünetek, amiből egy vagy több biztosan előfordul:

 1. Megnőtt vízfogyasztás és vizelet ürítés
  A jelentősen fokozott vízfogyasztás követkeuzménye a vizeletürítés gyakoriságának és mennyiségének növekedése (poliuria/polidipszia). A kutyák a normál vízmennyiségnek akár 2-10x-esét is megisszák, és ennek megfelelően sokat vizelnek. Ez a két tünet a Cushing-kóros kutyák 85%-ára jellemző. A korábban szobatiszta kutyák emiatt újra bepisilőssé válhatnak.
 2. Fokozott étvágy (polifágia)
  Ez egy szintén gyakori tünet, a beteg kutyák 80%-ban mutatják. Gyakran el is csenik a kinn felejtett ételt, vagy folyamatosan pitiznek érte és föltúrják a szemetest. A gazdi ilyenkor többnyire azt gondolja, mivel más tünet sokszor egyáltalán nincsen, hogy minden rendben, csak nagyon jó étvágyú az állat.
 3. Hasterime növekedés
  Ez a tünet szintén az esetek 80%-ában megtalálható. A jellegzetes lógó, körte alakú has a zsírszövet ezen a területen való lerakódásának, illetve a meggyengült, lesorvadt hasfalizomzatnak a következménye.
 4. Szőrhullás és a bőr elvékonyodása
  Ezek a tünetek is igen jellegzetesek a Cushing-kórban (a kutyák 50-90%-ában biztosan látható). A szőrhullás vagy alopecia az egyik legtipikusabb ok, amiért a tulajdonos állatorvoshoz fordul. A tünetek a kiálló testrészeken (pl. könyöktájék) kezdődnek, majd haladnak a lágyék és hastájék felé. Előfordul, hogy már csak a fejen és lábvégeken marad szőr. A bőr elvékonyodik, sérülékennyé válik, és ezek a sérülések nagyon lassan gyógyulnak.
 5. Egyéb tünetek
  Lihegés, másodlagos húgyúti fertőzések, a nemzőképesség elvesztése, stb.

A Cushing-kór három formája

A betegségnek három típusa különíthető el: az agyalapi mirigy függő hiperadrenokorticizmus (PDH), a mellékvese-eredetű és a iatrogén forma.

 1. Az agyalapi mirigy függő hiperadrenokorticizmus
  Lényege, hogy az agyalapi mirigy túl sok ACTH hormont termel. Ez a hormon felel a mellékvese glükokortikoid termeléséért, stimulálja azt. A leggyakoribb kiváltó ok az agyalapi mirigy daganatos megbetegedése. A Cushing-kóros kutyák mintegy 80%-ában ez tehető felelőssé a betegség kialakulásáért.
 2. Mellékvese eredetű hiperadrenokorticizmus
  Ezt általában a mellékvese daganatos elváltozása okozza, aminek eredményeképpen glükokortikoid túltermelés alakul ki. Ez a Cushingos esetek 20%-ára jellemző.
 3. Iatrogén hiperadrenokorticizmus
  A iatrogén forma a hosszú távon, magas dózisban adott szteroid kezelés eredménye lehet. Ilyenkor a tünetek addig állnak fenn, amíg a szteroid adás fennáll.

Diagnózis

A betegségnek számos tünete lehet és számos egyéb kórképet is magában foglalhat. Így a következők ajánlhatók, amennyiben a Cushing-kór gyanúja felmerül:

 1. Teljes vérkép
  A vérkép lehet normális, vagy mérsékelt fehérvérsejtszám emelkedés tapasztalható (elsősorban az ún. neutrofil granulociták számának emelkedése miatt), esetleg monocitózist, a limfociták megfogyását és az eosinofil granulociták megszaporodását is észlelni lehet. Esetenként megnő a vérlemezkék, vagy igen kifejezetten a vörösvérsejtek száma.
 2. Biokémiai vizsgálatok
  Emelkedést tapasztalunk az alkalikus foszfatáz (ALP) és az ALT nevű májenzimekben, megnő a koleszterinszint, csökkenhet a karbamidszint.
 3. Vizelet vizsgálat
  A vizelet jellegzetesen híg, alacsony sűrűségű lesz.Különféle tesztek léteznek a Cushing-kór helyes diagnózisának felállítására. Sokszor egy vizsgálat önmagában nem is elegendő, pláne, hogy eldönthessük, a betegség melyik formájával állunk szemben. A diagnózis kimondása így is összetett, a laboratóriumi vizsgálatok önmagukban nem elegendőek: a klinikai tünetekkel és a kezelésre adott válaszokkal együtt áll össze.
 4. Vizelet kortizol:kreatinin arány
  Az otthon, stresszmentes környezetben gyűájtött vizelet a vizsgálat alapja. A vizeletet ezután speciális laborba küldjük. A legtöbb Cushing-kóros kutya abnormális eredményt fog mutatni, de még ilyenkor is szükség lehet bizonyos egyéb betegségek kizárására.
 5. Kis dózisú dexametazon szupressziós teszt
  Ez egy nagyon hasznos vizsgálati módszer a betegség diagnózisának felállításában. Amikor kis dózisban adunk dexametazont, az egészséges kutyák kortizol szintje 8 óra elteltével nagymértékben csökkenni fog. A Cushing-kóros kutyák több, mint 90%-a nem mutatja ezt a csökkenést. Ez a teszt a betegség típusának kimutatásában is segíthet.
 6. Hasi ultrahang vizsgálat
  Ez a vizsgálat 3 szempontból tekinthető fontosnak: először si nagyon hasznos a hasi szervek elbírálása szempontjából. Másodszor: segít a mellékvese méretének és alakjának megítélésében. Agyalapi mirigy függő Cushing-kór esetén a mellékvesék lehetnek normál méretűek vagy megnagyobbodottak. Ha valamelyik mellékvesében daganat alakult ki, ennek mérete és formája is megváltozik, ez az eltérés csak az érintett mellékvesére vonatkozik. Harmadjára pedig daganat esetén az ultrahang segíthet az esetleges hasi metasztázis felderítésében.
 7. Magas dózisú dexametazon szupressziós teszt
  Ez a teszt elsősorban azt a célt szolgálja, hogy ekl tudjuk különíteni az agyalapi mirigy függő és a mellékvese eredetű Cushing-kórt egymástól.
 8. Az ACTH stimulációs teszt
  Ez egy másfajta, ritkábban használt vizsgálati módszer (az ACTH hormon preparátum igen drága és nehéz beszerezni). Itt nem lehetséges a két forma közötti különbségtétel, inkább a bonyolultabb, nehezen diagnosztizálható, kétes esetekben használjuk. A terápia hatásosságát is szokás ezzel a vizsgálattal tesztelni.

Kezelés
A kezelés sok tényezőn nyugszik.

 1. Sebészet
  A betegség típusától függően szóba jön a sebészi beavatkozás lehetősége. Ha mellékvese daganat áll fenn, a sebészi eltávolítás járható út. Bizonyos daganattípusok áttétet képezhetnek a mellékvesébe, de ilyenkor mindig a daganat fajtája szabja meg a kezelést. Agyalapi mirigyből kiinduló daganat estén is szóba jöhet a sebészi eltávolítás, azonban ez egy rendkívül speciális terület, a beavatkozás egyáltalán nem rutinsszerű.
 2. Nem sebészi beavatkozás
  Ez a leggyakoribb kezelési formája a kórképnek. Ugyan az agyalapi mirigyből kiinduló forma a gyakoribb, a szájon át adott kezelésre mind a két forma jól reagál, vagyis sok állatorvos nem is fektet hangsúlyt a két típus elkülönítésének fontosságára. A különböző, szóbajöhető gyógyszerek a következők:

  • Lysodren
   Sokáig a Lysodren (vagy más néven mitotán) volt az egyetlen terápiás lehetőség az agyalapi mirigy függő Cushing-kór kezelésére. Egyszerű az adagolása, viszonylag nem drága és széles körben elterjedt. Az, hogy kezd mégis kiszorulni a használatból, a súlyos mellékhatásának köszönhető, ami folyamatos kontroll vérvizsgálatokkal küszöbölhető ki. A terápia kezdetén ezt még nkább komolyan kell venni, vagyis fontos a gazdi és az állatorvos között működő rendszeres kommunikáció. Mi is ez a mellékhatás? A Lysodren úgy működik, mint egy kemoterápiás szer: elpusztítja a mellékvese glükokortikoid hormont termelő sejtjeit. Ahogy ezeknek a sejteknek a száma csökken, az agyalapi mirigy ugyan nagy mennyiségben termeli az ACTH hormont, a mellékvese azonban nem képes erre válaszolni, és a glükokortikoid produkció lényegében csökken. A probléma akkor áll fenn, amikor túl sok mellékvese kéreg terület pusztult el. Ilyenkor az állatnak rövid vagy hosszú hatású prednisolon kiegészítésre lesz szüksége.
   A Lysodrent kezdetben naponta adjuk, és az állatot folyamatosan monitorozzuk: csökkennek-e a tünetei (a vízfogyasztása, étvágya). A kezdeti terápia 8. vagy 9. napján kontroll vizsgálat, és a kezelés hatékonyságát eldöntő ACTH-stimulációs teszt szükséges. Ha a gyógyszer működik, áttérhetünk a fenntartó terápiára. Ha nem, 3-7 napig folytatjuk a napi terápiát, majd újra teszteljük a gyógyszer hatékonyságát. Mindezt addig folytatjuk, míg a megfelelő választ nem kapjuk a Lysodrenre. Ha a kutya levertté válik, hányni kezd vagy hasmenés jelentkezik nála, vagy ha 30 nap múlva sem hozza a gyógyszer a várt hatást, a kezelési tervet újra kell gondolnunk. A kezelés sikerességét az jelzi, hogy 4-6 hónap elteltével eltűnnek a tünetek. Egyes kutyák visszaeshetnek, ilyenkor szükségessé válik egy újbóli napi terápia. Ha a Lysodren kezelés során bármiféle betegség mutatkozik a kutyán, azonnal abba kell hagyni az adását és állatorvoshoz fordulni. A Lysodren kezelést egész életen át folytatni kell.
  • Ketokonazol (Nizoral tabletta)
   A ketokonazol alapvetően egy gombaellenes készítmény, amit a 80-as évektől kezdve széles körűen alkalmaznak. Ennek a hatóanyagnak az egyik mellékhatása az, hogy gátolja a szteroid hormonok szintézistét, emiatt válhatott a Cushing-kór kezelésének egyik legelterjedtebb gyógyszerévé. Manapság kezd ez is háttérbe szorulni.
  • Trilosztán (Vetoryl kapszula)
   A trilosztán egy egészen új készítmény a kutyák Cushing-kórjának kezelésében. Drága, de alternatív lehetőség lehet a mellékvese daganatos kutyák kezelésében. A Lysodren-hez hasonlóan, azok a kutyák, akik ilyen kezelésben részesülnek, a terápia elején rendszeres kontroll vizsgálaton kell, hogy megjelenjenek. Ebben az esetben is az ACTH stimulációs tesztet használjuk monitorozásra. Sok esetben hónapokkal a terápia megkezdése után a terápiás dózis emelése válik szükségessé.

Kategóriák: Egzotikus állatok betegségei, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: