HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Cukorbetegség (Diabetes Mellitus, nem ketonos hyperosmotikus szindróma)

Kapcsolódó információk
• Cukorbetegség (Diabetes mellitus)
• Cukorbetegség (Diabetes mellitus, nem komplikált forma)
• Cukorbetegség (Diabetes Mellitus, nem ketonos hyperosmotikus szindróma)
• Cukorbetegség (Diabetes Mellitus, ketoacidózisos forma)

Definíció
A megbetegedést súlyos hyperglykaema, hyperosmolaritás, nagyfokú dehidráltság, a vizeletben és a szérumban a ketontestek hiánya, nem fennálló vagy csak enyhe fokú metabolikus acidózis, illetve a központi idegrendszer depressziója jellemzi.

Kórélettan
Az inzulinhiány csökkent glükózfelhasználást, és a sejtszintű éhezés miatti glükoneogenezis további glükóztermelést eredményez. A következményes magas extracelluláris vérglükóz koncentráció hyperosmotikus állapotot hoz létre csökkent extracelluláris folyadékmennyiség mellett. Intracelluláris dehidráció, azotaemia, uraemia alakul ki, az intracelluláris dehidráció még kifelyezettebbé válik, ahogy a glomerulus filtrációs ráta csökken, szöveti hypoxia alakul ki. Az azotaemia, hyperglykaemia és a hyperosmolaritás súlyosbodik a glükóz retenció és a glükóz indukálta ozmotikus diurézis következtében. Bár a ketonaemia és a ketonuria nem tartozik ezen kórkép jellemzői közé, mégis, különösen elhúzódó anorexia esetén enyhe ketoacidózis jöhet létre néhány esetben, de az esetleges metabolikus acidózishoz inkább a megemelkedett tejsav szint járul hozzá.

Érintett rendszerek
Vese és húgyutak – praerenaális és elsődleges renális azotaemia alakul ki a csökkent extracelluláris folyadékmennyiség és a csökkent szöveti perfúzió miatt, vagy a diabéteszes glomerulonephropathia miatt; a vizelet sűrűsége alacsony az ozmotikus diurézis, a diabéteszes glomerulonephropathia, vagy a párhuzamosan fennálló veseelégtelenség miatt. Cardiovasculáris – hypotenzió a csökkent extracelluláris folyadékmennyiség miatt, érrendszeri collapsus, csökkent szívizom kontraktilitás. Idegrendszer – depresszió, disorientáltság, tudatzavar, eszméletvesztések, kóma az intracelluláris dehidráltság és a hyperozmolaritás miatt; központi idegrendszeri zavarok rosszabbodnak, ahogy a szérum ozmolaritása emelkedik.

Előfordulás, gyakoriság
Ritka

Életkori összefüggések
Kutyák esetén a megbetegedés klinikai manifesztációja a leggyakrabban 7-9 éves kor között jelentkezik. Macskák esetén a megbetegedés klinikai manifesztációja bármely életkorban előfordulhat, leggyakoribb 6 éves kor felett

Nemi összefüggések
Kutyák – szukáknál gyakoribb Macskák – herélt kandúroknál gyakoribb

Jelek
Korai jelek – fokozott folyadék-, és táplálékfelvétel, polyuria, súlycsökkenésKésőbbi jelek – gyengeség, hányás, étvágytalanság, depresszió, stupor, kómaFizikális vizsgálati leletek – dehidráltság, hypothermia, megnövekedett kapilláris újratelítődési idő, cataracta, depresszió, bágyadtság, eszméletvesztések (súlyos fokú hyperosmolaritás miatt), stupor vagy kóma (súlyos fokú hyperosmolaritás miatt)

Okok
Diabetes mellitus súlyos fokú hyperosmolaritással, hyperglykaemiával és dehidráltsággal társulva.

Rizikó faktorok
Háttérben meghúzódó problémák, úgy mint: szívbetegség, veseelégtelenség, tüdőgyulladás, akut pancreatitis, vagy egyéb súlyos megbetegedések Gyógyszerek – az antikonvulzív szerek, glükokortikoidok és a tiazid diuretikumok kiválthatják, vagy súlyosbíthatják ezt az állapotot

Differenciál diagnózis
Diabetes mellitus, nem komlikált forma – mentálisan ép, hyperglykaemia, és glycosuria mellett
Ketoacidózisos diabetes mellitus – hyperglykaemia és glycosuria, ketonuria, metabolikus acidózis. Extrém bágyadtság és depresszió, súlyos fokú hyperosmolaritással, hyperglykaemiával és dehidráltsággal párosulva, ketonaemia és ketonuria nélkül – rendszerint ezek a tünetek különböztetik meg a diabetes mellitus nem ketonos hyperosmotikus szindrómáját a nem komplikált, illetve a katoacidózisos formától.

CBC/Biokémia/Vizeletvizsgálat
Súlyos hyperglykaemia – általában 600 mg/dL felett Magas urea és kreatinin koncentráció Normokalaemia (az összkáliummennyiség kimerülése ellenére), vagy hypokalaemia Hyperkalaemia várható anuriás, vagy oliguriás veseelégtelenség esetén Alacsony [TCO2] Emelkedett anionrés Glycosuria Alacsony vizeletsűrűség

Egyéb laboratóriumi tesztek
Nagyfokú hyperosmolaritás – általában >350 mosmol/l
Magas laktát koncentráció a plazmában metabolikus tejsavas acidózist jelez ketonaemia és ketonuria hiányában.

Kórbonctani elváltozások
A hasnyálmirigy szigetsejtjeinek atrophiája.

Kezelés
Megfelelő egészségügyi ellátás Azonnali beavatkozást igénylő, életveszélyes állapot.

Ápolás
A folyadékterápia az egyik legfontosabb eleme az ellátásnak.A folyadékhiány felét az első 12 órában kell pótolni, a következő 24 órában pedig a másik felét. Fiziológiás sóoldat (0,9%) iv. adása javallott amennyiben a beteg hypotenziós, vagy hyponatraemiás.A kezdő folyadékpótlás idején káliummal egészítendő ki az oldat (20 mEq/L), amennyiben a beteg nem hyperkalaemiás.A normális vérnyomás és megfelelő vizeletmennyiség elérése után 0,45%-os sóoldat iv. adása javasolt.A vérglükózszint 250 mg/dL alá csökkenése esetén ai iv. adandó 0,45%-os sóoldat 5% dextrózt tartalmazzon, addig, amíg a beteg nem kezd el magától enni és inni.

Étrend
Miután a beteg állapota stabil, alacsony zsírtartalmú, magas rost és komplex szénhidrát tartalmú étrend javasolt.

Tulajdonosnak nyújtandó információk
Nem túl kedvező kórjóslat
Intenzív ellátás és gyakori ellenőrzés szükségeltetik a kezelés időtartama alatt

Gyógyszeres kezelés
Egyszerű inzulin 10 kg alatti beteg esetén – kezdő adag: 2 NE im., majd óránként 1 NE im., amíg a vérglükóz szint nem kerül 250 mg/dL alá.Egyszerű inzulin 10 feletti beteg esetén – kezdő adag 0,25 NE/ttkg im., majd óránként 0,1 NE/ttkg im., amíg a vérglükóz szint nem kerül 250 mg/dL alá.Az im. inzulinadás 250 mg/dL vérglülóz szint alatt abbahagyandó.A vérglükóz szint óránként mérendő. Cél, hogy 50-100 mg/dL/h értéket érjünk el; ennek megfelelően adandó az inzulin. Az óránkénti im. inzulinadás 250 mg/dL vérglülóz szint alatt abbahagyandó; ekkor 0,5NE/kg egyszerű inzulinra kell áttérni im. 4-6 óránként, vagy sc. 6-8 óránként, amennyiben a vérglükóz szint 150-250 mg/dL között marad. Kutyákban 1,1 NE/kg/24h adag esetén infundálva adható az egyszerű inzulin. Miután a beteg állapota stabilizálódott (önállóan eszik és iszik, és nem hány), abbahagyható az inzulin és a folyadékpótlás; ezek után NPH vagy Lente inzulin adható sc., rutinszerűen. Egyéb háttérben meghúzódó megbetegedések kezelése fontos.

Elővigyázatosság
Kerülendő a szérum osmolaritásának és glükóz szintjének gyors csökkentése, mert ez esetben az agy hyperosmotikussá válhat a szérumhoz képest, és ilyenkor az extracelluláris térből az intracellulárisba áramló folyadék agyödémát, valamint az idegrendszeri tünetek súlyosbodását okozza.

Alternatív gyógyszerek
Miután a beteg állapota stabilizálódott, orális antidiabetikumok (pl: glipizid, Glucotrol) próbálhatók ki. Ezek a szerek II. típusú DM-ben szenvedő macskákban hatásosabbak, mint kutyákban.

Páciens megfigyelése
Fontos figyelni a vérglükóz koncentráció változását, hogy elkerülhető legyen a hypoglykaemia illetve a vérglükóz szint hirtelen esése. Ideális esetben a vérglükóz szint 50-100 mg/dL/h sebességgel csökken, amíg el nem éri a 250 mg/dL szintet. Fontos óránként mérni a vérglükózszintet a következő adag im. inzulin beadása előtt a kezdeti, stabilizációs fázisban. Figyelendő a vizelet, az esetleges akut veseelégtelenség korai felismerése miatt. Hidráltság, EKG, centrális vénás nyomás, szérum elektrolitok, urea, vizelet glükóztartalma 2 óránként figyelendő a kezdeti, stabilizációs fázis idején. Hosszú távú glükóz kontroll – glikált hemoglobintartalom és a szérum fruktózamin koncentrációjának meghatározása Figyelni kell, hogy a klinikai jelek (fokozott táplálék- és folyadékfelvétel, polyuria) visszatérnek-e.

Megelőzés
Helytelen inzulinterápia kerülése
Hypoglykaemia, hypokalaemia, hyponatraemia kerülése

Esetleges komplikációk
Kóma, és elhullás lehetséges, főként veseelégtelenség esetén.
Akut vese problémák

Kórjóslat
A klinikai jelek, és a laboreredmények javulhatnak a kezelés első 24 órájában, de még ebben az esetben is lehet kedvezőtlen a kórjóslat.

Társult megbetegedések
Háttérben meghúzódó szívelégtelenség, vese megbetegedés, fertőzés, gastrointestinális haemorrhagia és egyéb súlyos betegségek.

Vemhesség
Vemhesség esetén inzulinrezisztencia alakulhat ki.

Szinonímák
Diabéteszes kóma Hiperosmotikus kóma

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: