HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Cukorbetegség (Diabetes mellitus)

Kapcsolódó információk
• Cukorbetegség (Diabetes mellitus)
• Cukorbetegség (Diabetes mellitus, nem komplikált forma)
• Cukorbetegség (Diabetes Mellitus, nem ketonos hyperosmotikus szindróma)
• Cukorbetegség (Diabetes Mellitus, ketoacidózisos forma)

Mi a diabetes mellitus (cukorbetegség)?

A cukorbetegség a hasnyálmirigy megbetegedése miatti túlzottan magas vércukorszint okozta betegséget jelent. A hasnyálmirigy egy kicsi, de létfontosságú szerv a gyomor közelében. Sejtjeinek egyik csoportja emésztőenzimeket termel, másik pedig, amelyeket ß-sejteknek hívunk, az inzulin nevű hormont. Alapvetően tehát a diabetes mellitus a hasnyálmirigy vércukor szabályozó működésének az elégtelenségét jelenti.


.

Hányféle diabetes van?

Az ún. diabetesnek kutyában 2 formája létezik: a diabetes mellitus és diabetes insipidus. Az utóbbi igen ritka megbetegedés, aminek a lényege a szervezet vízvisszaszívást szabályozó mechanizmusának elégtelensége. A diabetes mellitus a klasszikus értelemben vett cukorbetegség, amit leginkább 5 éves, vagy annál idősebb kutyákban alakul ki. Ez az ún. II-es típusú, vagy felnőttkori diabetes mellitus. Létezik veleszületett formája is, amely kölykökben fordul elő, ezt I-es típusú, vagy juvenilis cukorbetegségnek nevezik. Utóbbi igen ritkán fordul elő.

A cukorbeteg emberek egy részét inzulin injekciót, más részük pedig szájon át adott gyógyszert kap kezelésként. Ez a kutyák esetében is így van?

Embereknél a diabetesnek két alapvető formáját ismerjük. Ezek abban hasonlítanak egymásra, hogy mindkettő esetében a szervezet vércukor szabályozó mechanizmusainak zavara tapasztalható, azonban a betegség alapvető folyamatai különböznek egymástól.

 • I-es típusú, vagy inzulin-függő diabetes mellitus
  A ß-sejtek teljes, vagy majdnem teljes pusztulása miatt következik be. Ez a kutyák leggyakoribb cukorbetegsége. A vércukorszint beállítása ez esetben inzulin injekcióval történik.
 • II-es típusú, vagy nem inzulin-függő diabetes mellitus
  Ennél a formánál még megmaradnak inzulin termelő sejtek a hasnyálmirigyben, azonban összességében a termelt inzulin mennyisége kevés, a hormon kibocsátása késedelmes, és a szövetek valamekkora izulin-rezisztenciát mutatnak. Ez a típus gyakran mutatkozik idős, elhízott kutyákban. Embereknél ez az a forma, ami szájon át adott gyógyszerekkel kezelhető: ezek a megmaradt, működőképes ß-sejtek működését, inzulin termelését és kibocsátását stimulálják, helyreállítva ezáltal a vér cukorszintjét. Sajnálatos módon a kutyák nem reagálnak jól a szájon át adott készítményekre, így tablettával nem kezelhetők.

Miért fontos az inzulin?

Az inzulin olyan, mint egy „ajtónálló”: a test sejteinek felszínén ácsorogva kinyitja az ajtót, és beengedi a vércukrot a véráramból, hogy az a sejt belsejébe lépjen. A glükóz (szőlőcukor, vércukor) egy létfontosságú anyag, ő biztosítja a sejtek energiaszükségletének legnagyobb hányadát az élet során. Inzulin hiányában a glükóz nem képes belépni a sejt belsejébe, és részt venni ezekben a folyamatokban. Ilyenkor felgyülemlik a vérben, és ez olyan történések sorozatát indítja el a szervezetben, amely végzetessé válhat.

Ha nincs inzulin, a sejt energia hiányossá válik, azaz éhezik. A szervezet ilyenkor nem tehet mást, minthogy a raktáraihoz nyúl: elkezdi lebontani a zsírt és a fehérjéket. Ezek az ún. alternatív energiaforrások. Ennek következtében a kutya próbál ugyan többet enni, sőt, farkas étvágya van, de mégis fogy. A szervezet közben próbál a felesleges cukormennyiségtől megszabadulni, és a vizelettel kiválasztani azt. Mivel a szőlőcukor egy olyan aktív molekula, ami magával viszi a vizet, az állat vizeletének mennyisége nagymértékben megnő. Hogy elkerülje a kiszáradást, a kutya egyre többet és többet kezd el inni.

Tehát a négy legfőbb tünete a cukorbetegségnek:

 1. súlyvesztés
 2. megnőtt vízfogyasztás
 3. megnőtt étvágy
 4. nagy mennyiségű vizelet ürítése

Hogy lehet a betegséget diagnosztizálni?

A diagnózis három alappilléren nyugszik:

 1. a négy legfőbb tünet,
 2. a folyamatosan magas vércukorszint és
 3. a glükóz megjelenése a vizeletben.

A normál vércukorszint 4.4-6.6 mmol/l. Ez étkezés után közvetlenül megemelkedhet (13.6-16.5 mmol/l-re), azonban cukorbetegség fennállásakor akár 22 mmol/l fölé (általában 22-33 mmol/l) is nőhet az érték. Extrém esetben 44 mmol/l vércukorszintet is mértek már.

Normális esetben a szervezet igyekszik meggátolni a vizelettel történő cukorvesztést (a vese nem filtrálja ugyanis a vérből, tehát a vizelet egészséges állatban cukormentes), azonban egy bizonyos vércukorérték felett ez a szabályozás már nem működik. Ilyenkor kerül glükóz a vizeletbe.

Mi a teendő?

A legfontosabb: a cukorbeteg kutya vércukor szintje kezelés nélkül nem fog normalizálódni! Bár ha egy-két napig nem kap kezelést, nem feltétlenül kerül kritikus állapotba az eb, azonban az inzulin-adás a napi rutin részévé kell, hogy váljon. A kezelés nemcsak az injekció beadását, hanem az étkezés időpontjainak helyes megválasztását, és az eleség összetételének megváltoztatását (ún. cukorbeteg-diéta) is magában foglalja.

A tulajdonos számára tehát a cukorbetegség kezelése egy financiális és egy személyes elkötelezettséget is jelent. Ha a vércukor beállítása megtörtént, a fenntartási költségek kevesebbek lesznek, de az állat egész fennmaradó életében megmaradnak.

A cukorbetegség megállapításakor lehetőség van a kutya pár napra történő kórházi elhelyezésére az esetleges krízis kivédése, a kiegészítő vizsgálatok elvégzése és a vércukor beállítása (ez napi többszöri vérvételt jelent) miatt. A krízis leginkább akkor következik be, ha a kutya napok óta nem eszik, és nem iszik. Az ekkor kialakuló állapotot ketoacidózisnak nevezzük, amelynek megállapítása különböző laboratóriumi vizsgálatokat igényel, kezelése pedig intenzív ellátást. Ideális esetben, vagyis ha a krízis nem következik be, elvileg 1-2 nap alatt beállítható a vércukorszint, elvégezhetők a különböző vizsgálatok és megválasztható a megfelelő terápia. Ezután az első kontroll vizsgálat 3-7 nap után válik szükségessé. Kb. 1 hónap múlva érhető el látványos javulás.

Nagyon fontos, hogy a Tulajdonos minden orvosi instrukciót pontosan kövessen: beleértve a gyógyszer beadást, a diétát és az otthoni „monitorozást” (a vízivásnak és vizeletürítés mennyiségének, súlyváltozásnak a nyomon követése). Egy fontos esetleges komplikáció lehet a hipoglikémia, azaz a vércukorszint leesése. Ez fatálissá is válhat. Többek között ezt elkerülendő nagyon fontos a kezelés folytonosságának biztosítása és az előírt dózis betartása. A kezelés során napi egy vagy két alkalommal, meghatározott időben kapnak inzulint a kutyák, az előírt diétát pedig úgy kell tartani, hogy a táplálék összetétele előírásszerű legyen, az etetési időpontoktól próbáljunk nem eltérni és alkalmanként hozzávetőlegesen ugyanakkora adagokat etessünk.

Mit foglal magába a kezelés?

A diabetes kezelésében a legfontosabb a következetesség. A cukorbeteg kutya folyamatos gyógyszerbeadást, megfelelő etetést és stabil, stresszmentes életet igényel.

Az etetés alapja a rostdús diéta, mivel ennek cukortartalma alacsony és lassan emésztődik. Vagyis nem emeli hirtelen a vércukorszintet. Emellett a rost stimulálja az inzulin termelést a II-es típusú diabetesben. (Ajánlott tápok: Eukanuba, Hill’s Prescription Diet Canine w/d, elhízás esetén r/d). Nem helyes, ha a táplálékot egész napra a kutya előtt hagyjuk! Fontos viszont, hogy az inzulin injekció beadása előtt kapjon enni az állat.

A vércukor megfelelő szabályozása csak az inzulin injekcióval lehetséges. Sokan ódzkodnak a beadásától, tartanak a kezeléstől. Számukra álljanak itt a következő megjegyzések:

 • A.)Az inzulin beadása semmiféle fájdalmat nem okoz.
 • B.) Az injekciós tű rendkívül vékony, a szúrást alig érzi az állat.
 • C.) A készítményt bőr alá adjuk, olyan területre, amely semmiféle létfontosságú szervet nem érint és nem károsít.

Semmiképpen ne kezdjük el kezelni az állatot, amíg az állatorvos be nem mutatta, meg nem tanította a beadás helyes technikáját. Ezután látni fogjuk, hogy nem is olyan nehéz, és az állat milyen jól tolerálja.

Az injekció beadásának protokollja a következő

1.) Inzulin készítmények

 • Az inzulin levegőtől elzárt, felcímkézett üvegben kerül kiszerelésre. A címkén pontosan feltűntetik az inzulin típusát és koncentrációját. Alapvető fontosságú, hogy meggyőződjünk róla az elején: az inzulin készítményhez és koncentrációhoz a megfelelő fecskendőt alkalmazzuk-e (pl. 40 NE/ml-es inzulinhoz 40 NE-es fecskendőt, a 100 NE/ml-eshez pedig a 100-as fecskendőt használjuk).
 • Használat előtt az üveget óvatosan össze kell keverni: finoman görgessük a két tenyerünk között, semmiképpen ne rázzuk fel (utóbbi esetben buborékok keletkeznek, ami a pontos adagolást megnehezíti). A keverés azért fontos, hogy a szuszpenzió homogén legyen, tartalma ne ülepedjen az üveg aljára, mert ezzel esetleg nem a megfelelő töménységű inzulint fogjuk beadni. Fordítsuk szájával lefelé az üveget, és ellenőrizzük, nem maradt-e fehér por az alján, megfelelően felkevertük-e.
 • Az inzulin egy hormon, amely elveszti hatékonyságát, ha direkt napfénynek vagy magas hőmérsékletnek van kitéve. Hűtőszekrényben, de nem fagyasztóban kell tárolni. Helyes használat estén az inzulin hosszú ideig eltartható. Gyermekektől távol tartandó.

2.) Felkészülés az inzulin beadására

 • A tűről vegyük le a kupakot, a fecskendőben pedig húzzuk vissza a dugattyút a beadandó inzulin mennyiségig.
 • Óvatosan vezessük be a tűt az inzulinos üvegbe.
 • Fecskendezzük a felszívott levegőt az üvegbe. Ezzel elkerülhetjük benne a vákuumhatást.
 • Szívjuk fel a megfelelő mennyiségű inzulint a fecskendőbe.
 • Mielőtt beadjuk az inzulint, ellenőrizzük, nincs-e légbuborék a fecskendőben. Ha van, szívjunk bele inkább kétszer annyi inzulint, mint amennyi szükséges (a fecskendőn található egy számozott skála), majd a tűt kihúzva az üvegből finoman ütögessük meg körmünkkel a fecskendőt, hogy a buborék a tetejére emelkedjen.
 • A dugattyút gyengéden tolva nyomjuk ki a légbuborékot.
 • Győződjünk meg róla, hogy a megfelelő mennyiségű inzulin van-e a fecskendőben (a felesleget kinyomhatjuk belőle, vagy visszafecskendezhetjük az üvegbe).

3.) Az inzulin beadása

 • Tartsuk a fecskendőt az egyik kezünkben.
 • Kérjünk meg valakit, hogy fogja meg a kutyát, amíg mi a tarkó közelében a hát bőrét valahol redőbe emeljük a szabad kezünkkel. Próbáljuk mindig más helyre adni, mint előző nap.
 • Egy gyors mozdulattal toljuk át a bőrön a tűt, ami könnyedén áthalad és nem okoz fájdalmat. Vigyázzunk, hogy csak egy rétegen szúrjunk át (ne bökjük át a bőrt a túloldalon, mert az inzulin a szőrzetre, vagy a földre fog kerülni), és ne bökjünk bele az ujjunkba. Jó támpont, ha a tűt a gerincoszloppal párhuzamosan vezetjük be, kis szögben lefelé irányítva.
 • A beinjektálás során hüvelykujjunkat helyezzük a dugattyúra és fecskendezzük be a tartalmát.
 • Ezután húzzuk ki a tűt és a fecskendőt, zárjuk le és tegyük félre (eldobás: a veszélyes hulladékok megsemmisítésére vonatkozó szabályok szerint)
 • Ha a kutyus nyugton maradt, cirógassuk, jutalmazzuk meg.

Nem szükséges, és nem is kívánatos a bőr alkoholos lefertőtlenítése az injekció beadása előtt.
Ennek négy oka van:

 • A vékony szőrtakaró természete, és a kutya bőre közelében élő baktériumok típusa miatt a gyors alkoholos vagy egyéb szerrel történő fertőtlenítés teljesen hatástalan.
 • A kis mennyiségű alkohol könnyen bevihető a tűvel a bőrbe, ami a baktériumokat is magával viheti.
 • Az alkohol okozta maró érzést a kutya könnyen azonosíthatja az injekció beadásával, így azt nehezebben tűri majd a későbbiekben.
 • Ha véletlenül a bőr felszínre jut az inzulin, nem fogjuk észrevenni, ha előtte alkoholt is használtunk. Ha viszont nem tesszük, az injekció helyén megnedvesedő bőr vagy szőr jelzi számunkra, hogy a gyógyszer mellé ment.

Habár a fenti procedúra elsőre komplikáltnak tűnhet, vagy akár kivitelezhetetlennek, hamar elsajátítható. A kutya is könnyen meg fogja tanulni, hogy az injekció idejére nyugodtan üljön. Egy idő után segítség sem kell majd, aki lefogja az állatot.

Szükséges-e a folyamatos vagy időszakos monitorozás?

Fontos, hogy a kutya folyamatos ellenőrzés alatt álljon, szabályos időközönként vigyük el kontroll vizsgálatra és állatorvosunkkal szorosan együttműködjünk .

Otthoni teendők

Az otthoni ellenőrzés alapvetően két részből áll.

Az első otthoni teendö:

 • Folyamatosan kísérjük figyelemmel az állat étvágyát: elfogyasztja-e az aznapi adagokat, esetleg éhes marad-e utána,
 • Testsúlyát: legalább havonta meg kell mérni, lehetőleg ugyanazzal a mérleggel,
 • Vízfogyasztását: normálisan egy kutya nem ihat többet 225 ml/4,5 kg-nál 24 óra alatt. Ez kutyánként némileg eltérő lehet, így a vízfogyasztás változását legjobb a saját állatunk ismert mennyiségéhez mérni. Az egyszerűség kedvéért megadhatjuk a vízfogyasztások számát is: normál esetben ez maximum 6 alkalom naponta. Ha viszont ezt meghaladja, pontosabb vízfogyasztásmérés válik szükségessé.
 • A vizeletürítés mennyiségét.

Bármilyen eltérést tapasztalunk a fentiek valamelyikében, ez azt jelzi, hogy a cukorbetegség nincs megfelelően kontrollálva. Ekkor mielőbbi vércukormérés szükséges.

A második otthoni teendö:

 • A vércukor kimutatása a vizeletben. Ha a cukorbetegség jól kezelt, a kutyánk vizelete cukormentes kell, hogy legyen. A kimutatást tesztcsíkkal végezzük, amely bármelyik patikában beszerezhető. A humán vizeletcsíkok is alkalmasak a meghatározásra. Friss vizeletből végezzük a vizsgálatot, és ha pozitív glükóz jelenlétére, a következő 1-2 napban is ismételjük meg. Ha egymás után többször tudunk glükózt kimutatni, vércukor meghatározást kell végezni.

A vércukorszint monitorozása

Kétféle teszt létezik a vércukorszint meghatározására. Az egyiket elég csak 3-4 havonta elvégezni, ha a kutya egyébként tünetmentes. Minden más helyzetben, vagyis ha a cukorbetegség klinikai tünetei jelentkeznek vagy a vizeletben cukor jelenik meg, azonnal szükséges a vércukor meghatározása. Fontos, hogy a vérvétel legalább 6 órával az étkezés után történjen, hiszen az evés átmenetileg megemeli a vércukorszintet.

Amikor vércukorszintet mérünk, a napi legmagasabb és legalacsonyabb értékre vagyunk kíváncsiak. A legmagasabb az inzulin beadása előtt, a legalacsonyabb pedig az inzulin hatásmaximumán mérhető (általában 5-8 órával az injekció beadása után).

Legjobb, ha a következők szerint járunk el:

 • A reggeli etetés után 30 perccel belül érkezzünk a kontroll vizsgálatra (ha ez nem lehetséges, vigyük magunkkal az aznap reggeli eleség adagot).
 • Fontos, hogy ne adjunk inzulint.
 • Ha megtörtént a vérvétel, beadható az inzulin, illetve ha otthon nem evett, meg is kell etetni a kutyát.
 • A második vérminta vétele a hatásmaximumon történik.

Figyelembe kell venni, hogy ha a kutya nyugtalanná, izgatottá válik a behozatal alatt, tévesen magasabb vércukorérték mérhető.

Létezik egy másik lehetőség is a cukorbetegség monitorozására: az ún. fruktózamin-teszt. A mért érték az elmúlt két hét vércukor-koncentrációinak átlagát mutatja meg. Így független a stressz, izgatottság vagy a nem megfelelő étkezés okozta vércukorszint változásoktól, vagyis ezek a tényezők kiküszöbölhetők. Sok kutya számára ez az igazán megbízható vizsgálati módszer. További előnye, hogy nem szükséges előtte koplaltatni az állatot és bármelyik napszakban elvégezhető.

Előfordul hipoglikémia kutyákban?

A hipoglikémia alacsony vércukorszintet jelent. Ha a mért érték 40 mg/dl-nél alacsonyabb (nem kellene ezt átváltani mmol/l-re?), az állat életét veszélyeztetheti. Alapvetően két okból fordulhat elő:

 • Ha az inzulin dózis túl magas
  Habár a legtöbb kutya hosszútávon ugyanazt azt inzulin dózist igényli, előfordulhat, hogy az inzulin-igény megváltozik. Legtöbbször csökkent étvágy, vagy megnőtt aktivitás áll a háttérben. Az inzulin beadása előtti etetés egyik oka éppen az, hogy felmérjük, milyen étvágya van az állatnak. Ha a kutya nem eszik, csökkenteni kell az inzulin dózist: ha csak a felét eszi meg az ennivalónak, a fele dózist adjuk. FONTOS: Még mindig jobb a szervezet számára a túl magas, mint a túl alacsony vércukorszint.
 • Túl sok inzulin adása
  Leginkább akkor fordul elő, ha nem pontosan szívtuk fel az inzulint fecskendőbe, vagy véletlenül kétszer került beadásra (érdemes a naptárba bejelölni a beadások idejét, hogy ez ne fordulhasson elő). A hipoglikémia leggyakrabban a hatásmaximumon következik be, vagyis 5-8 órával az injekció beadása után. Ha csak kissé alacsony a vércukorszint, azt látjuk, hogy a kutya fáradt, szólításra nem reagál. Ilyenkor néhány óra múlva emelkedni kezd a vércukorszint, és a kutya állapota rendeződik. (Szembeötlő tünet egyébként, ha a kutya napok alatt egyre aluszékonyabbá válik, vagy a nap nagy részét átalussza. Ilyenkor feltétlenül forduljunk állatorvoshoz.).
 • Ha nem rendeződik az állapot, feltétlenül adjunk 1 kávéskanál kukorica szirupot (mézet, szőlőcukor-oldatot) a szájába. Ha 15 percen belül nincs változás, ismételjük meg a műveletet. Ha ezután sem történik semmi, feltétlenül forduljunk állatorvosunkhoz.
 • Nagyon súlyos hipoglikémia esetén a kutya görcsölhet, vagy elvesztheti öntudatát. A nem kezelt hipoglikémia kómához, vagy halálhoz is vezethet. Ez egy abszolút vészhelyzet, ilyenkor intravénás glükózt kell, hogy kapjon az állat.

ÖSSZEFOGLALÁS

 • Érdemes többször átolvasni és észben tartani a fenti instrukciókat, hogy hipoglikémia esetén felismerjük a tüneteket és tisztában legyünk a teendőkkel
 • Minden legyen kéznél otthon, beleértve a megfelelő mennyiségű és koncentrációjú inzulin készítményt, és a helyesen megválasztott inzulinos fecskendőt. Érdemes a glükóz kimutatására vizelet csíkot is tartani otthon.
 • Tartsuk be az instrukciókat, ami az inzulin beadások idejére, dózisára vonatkozik.
 • Tartsuk be az etetési előírásokat (etetések száma, ideje, az eleség összetétele).
 • A kontrollok idején is tartsuk be az instrukciókat (reggeli vérvétel ideje, csak etetés, inzulint nem beadni, stb.)
 • A kórházi vércukor beállítást követően a következő 2-3 napban, majd az elkövetkező két hétben hetente 2x ellenőrizzük a vizelet cukortartalmát tesztcsíkkal. Ha negatív, minden második héten 2 napon át kell a vizeletet tesztcsíkkal megvizsgálni.
 • Ha nem tudunk vizeletvizsgálatot végezni, 2-4 napon belül végeztessünk vércukormérést állatorvosunkkal. Ennek ideje: 5-8 órával a reggeli inzulin beadása után.
 • Ezután 1 hónap múlva kell kontrollra visszamenni állatorvosunkhoz, a vérvétel ideje hasonló az előző pontban leírtakhoz. (Ha fruktózamin-tesztet végeztetünk, bármelyik napszakban mehetünk vérvételre).

Javasolt diabetes honlapok és linkek
YourDiabeticCat.com
Talán a legjobb diabetes honlap, minden információ részletesen megtalálható benne, mind az állatorvosok, mind a tulajdonosok számára kiváló.
Vetsulin.com
Nagyon szépen összefoglalja a teljes diabetes diagnosztikát, kezelést, valamint a glukózgörbét.

Javasolt müszeres vizsgálatok
• Vércukor mérése

Etetési információk
Cukorbeteg kutya és macska etetése, házidiéta

Letöltések, formanyomtatványok
A vércukor beállitása (glucose curve) és a glukózgörbe

Videók (diabetes)
Diabetes mellitus macska video (Cornell Allatorvosi egyetem)
A diagnozis felállitása, a gyógykezelés, hogyan adjon inzulint a tulajdonos otthon a macskájának, milyen eleséget adjunk, a cukorbetegség monitorizálása, a hypoglycemia kezelése

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: