HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Csípőizületi diszplázia

Tartalomjegyzék

 • Mi a diszplázia?
 • Hogyan, mitől lesz a kutya diszpláziás?
 • Hogy lehet észrevenni egy kutyán, ha diszpláziás?
 • Mit jelentenek a különböző diszplázia fokozatok?
 • Mi a Norberg szög?
 • Hogyan történik a szűrés?
 • Mikor, és hol szűressünk?
 • Mire kell odafigyelni kölyök vásárlásakor?
 • Melyik fajták a leginkább érintettek?
 • Mit lehet tenni, hogyan lehet védekezni a csipöizületi diszplázia terjedése ellen?
 • Milyen lehetőségek vannak a diszpláziás kutyák gyógykezelésére?

Mi a diszplázia?

A diszplázia (dysplasia) görög eredetű szó, rendellenes fejlődést jelent. A kifejezés az orvosi szóhasználatban meglehetősen gyakori, a csípőízületen kívül más anatómiai képletekkel kapcsolatban is használjuk (pl. könyök diszplázia). A csípőízület gömbízület, mely a tér minden irányába nagyfokú mozgathatóságot biztosít. A csípőízület esetében a diszplázia azt jelenti, hogy a csipöízületi felületek többé-kevésbé pontatlanul illeszkednek egymáshoz (a combcsontfej a medencecsont ízületi gödrébe), vagy az ízület laza. A csípőízületei diszpláziát, mint önálló betegséget először 1931-ben kutyán írták le.

Ennek következtében a terhelés során az ízületet alkotó képletekre (csont, porc, szalagok, ízületi tok, stb.) akár több, mint tízszeresére megnövekedett erők hatnak, s ezek az ízület fájdalmához, hosszabb távon elfajulásához vezetnek. Vagyis, a rendellenes csipöizületi terhelés következményei okozzák a klinikai tüneteket. A terhelés normális és abnormális eloszlását mutatja be az alábbi kép, a baloldali kép a csipöizület normális terhelését mutatja, a jobboldali kép pedig a rendellenes izületi terhelést mutatja (csipöizületi diszplázia).


Hogyan, mitől lesz a kutya diszpláziás?

A csd. nem szerzett, hanem örökletes jellegű betegség. A kölykök többnyire egészséges csípővel születnek, a nem kívánatos eltérések a fejlődés során genetikailag kódoltan, ill. másodlagosan, az ízfelszínek pontatlan illeszkedése következtében alakulnak ki. Az elváltozásokért több, nem domináns (recesszív) gén felelős. Ennek az a következménye, hogy akár a röntgenológiailag mentes szülők is örökíthetik a diszpláziát kölykeikre. A dp.-s elváltozások többnyire kétoldaliak, de általában a két csípőízület nem egyforma mértékben érintett, és az esetek egy részében egyoldali is lehet. A felnevelés során a kutyát érő kedvezőtlen külső behatások (túltáplálás, nem megfelelő mennyiségű és arányú fehérje, ásványi anyag és vitamin felvétele, túlterhelés) negatív irányban befolyásolják a diszplázia kialakulását, ill. az elváltozások súlyosságát.

Hogy lehet észrevenni egy kutyán, ha diszpláziás?

Megbízható módszer nincs, vannak viszont jelek, amik gyanút kelthetnek. Ezek egyike sem csak a diszpláziára jellemző, ezért ezeket együttesen szakembernek kell értékelnie. Biztosat csak röntgenfelvétel alapján lehet mondani. A “gyanús tünetek” jelentkezhetnek már néhány hónapos korban is, de lehet, hogy csak öregkorban tűnnek fel.

Mikor vetődhet fel a diszplázia lehetősége?

 • ha a kutya nem szívesen, nehezen mozog, nehezen áll fel
 • futáskor (ügetéskor) hátulsó lábát nem felváltva, hanem együtt mozgatja
 • a nyúlugráshoz hasonlóan nehezen megy lépcsőn felfelé
 • a combcsont felső része (tompor) jobban kiáll
 • előrehaladott esetekben a medence és combizmok elvékonyodtak, sorvadtak
 • gyakran hibás hátulsó lábállások (talajon szűk, talajon tág, nyitott csánk) hívják fel a figyelmet, mert ezek a diszplázia következtében is kialakulhatnak.

Mit jelentenek a különböző diszplázia fokozatok?

Alapvetően csak diszplázia mentes és diszpláziás ízület van. Ha a kutyák nagyobb része mentes lenne, ez a beosztás elegendő is volna. Mivel ettől igen messze vagyunk a várható mozgászavar megítélése, és a tenyészthetőség szempontjainak kialakítása miatt célszerű az érintett ízületeket súlyosság szerint tovább osztályozni. Bonyolítja a tájékozódást, hogy nincs egységes bírálati, ill. besorolási rendszer. Az ismertebb rendszerek: amerikai (OFA), angol-ausztrál (BVA), FCI ajánlás, egységes európai rendszer. Mi az FCI által javasolt bírálati módszert és besorolást használjuk. Ennek alapján mentes, átmeneti, enyhe, közepes és súlyos fokozatokat lehet megállapítani szigorú besorolási szabályok alapján.

A csipöizületi röntgenfelvételek értékelése

A röntgenképek értékelésekor az FCI (Federation Cynologic Internationale) által kibocsátott kritériumok az irányadóak.

1. Diszplázia mentes csipöizületek

A combcsontfej és az acetabulum kongruens, a Norberg szög 105o, vagy nagyobb, a CAP éles, kerek lefutású, az ízületi rés szűk és egyenletes tágasságú.

2. Átmeneti csipöizületi diszplázia forma

A combcsontfej és az acetabulum enyhén inkongruens, a Norberg szög 105o, vagy nagyobb, illetve kisebb 105o-nál, de az ízület kongruens. Enyhe fokú: a combcsontfej és az acetabulum inkongruens, a Norberg szög 100o vagy nagyobb, kissé ellaposodott a CAP, csak enyhe artrotikus jelek a CAP-on, DAP-on és a combcsontfejen, combnyakon.

3.Enyhe fokú csipöizületi diszplázia

A fej és a vápa kontúrja divergál / inkongruens /, a Norberg szög 100o, vagy nagyobb.

4.Közepes fokú csipöizületi diszplázia

Kifejezett inkongruencia, szubluxáció, a Norberg szög 90o, vagy nagyobb, a CAP ellaposodása, artrotikus jelek.

 

5.Súlyosfokú csipöizületi diszplázia

A combcsontfej szubluxált, luxált, a Norberg szög 90o-nál kisebb, a CAP ellaposodott, a combcsontfej deformált (ellaposodott, gomba alakú), artrotikus jelek.


Melyik kutyák tenyészthetöek?

Hogy egy adott fajtánál mely kategóriába tartozó ebek tenyészthetők, azt az adott egyesület, vagy fajtagazda határozza meg. Nagy általánosságban a mentes, majdnem mentes és enyhe eredményű kutyák tenyészthetőek, és ezeknél általában még idős korban sem kell a csipöizületi diszplázia okozta sántaságtól tartani. A közepes és súlyos csipöizületi diszpláziás ebek nem tenyészthetőek, náluk sántaság kialakulásával is számolni lehet. Meg kell jegyezni, hogy a röntgen lelet súlyossága és a sántaság foka között nem mindig van egyenes arányosság! Előfordul, hogy egy közepes csipöizületi diszpláziás kutya súlyos sántaságot mutat, míg egy súlyos diszpláziás kutya jól dolgozik.

Mi a Norberg szög?

A Norberg f. szög egy a röntgen felvételen megszerkesztett szög, mely nem mindegyik, de az általunk is használt FCI által ajánlott rendszerben bírálati szempontként szerepel. A combcsontfejek középpontját összekötő egyeneseknek az ízületi gödör elülső szélével bezárt szöge. Azt mutatja meg hogy a fej milyen mélyen helyezkedik el a medence ízületi gödrében. Hasznos segédeszköz a fej helyzetének megállapításában. Számszerűen fejezi ki azt, amit a bíráló szubjektíve többnyire meg tud ítélni, de a tévedés lehetőségét csökkenti. Sokan túlértékelik szerepét a bírálatban. Ez is csak egy szempont a sok másik között, önmagában félrevezető lehet.


Hogyan történik a szűrés?

A szűrés alapja a csípőízületről, altatás alatt készített röntgen felvétel. Ehhez a kutyát altatni kell, mivel az értékelhető képhez megkívánt testhelyzetet (hanyatt fektetés, maximálisan nyújtott, befordított combcsontok, szimmetria) még teljesen elernyedt, altatott állaton sem könnyű biztosítani. Ha a felvétel nem megfelelő, akár az eb rossz beállítása, vagy bemozdulása, akár felvételi technikai problémák miatt, a röntgen nem bírálható, az egész procedúrát meg kell ismételni.

A PennHIP birálati módszer

Az USA-ban kifejlesztettek egy másik módszert (PennHip módszer), ahol egy speciális berendezésben három röntgenfelvételt készítenek.

A két képen a combcsontfejek távolságainak meghatározásával és viszonyításával egy számszerű érték adható, amely kifejezi az ízület lazaságát.

A módszer előnye, hogy már 16 hetes korban készitett röntgenfelvétel alapján megállapitja és kiértékeli az illetö állatot, (!) tudományos biztonsággal .

Mikor, és hol szűressünk?

Mennél idősebb egy kutya, annál nagyobb biztonsággal lehet a csipöizületü diszpláziát pontos fokát megállapítani. Féléves korban a “találat” biztonsága kb. 60%, 1 éves kor körül 80%, 2 évesen közel 100%. Ezért végleges, a törzskönyvbe is bejegyezhető igazolást fajtától és klubtól függően 12-24 hónapos kor után lehet csak kiadni. Ez nem jelenti azt, hogy törzskönyvezés céljából korábban nem érdemes szűrni! Ha a fiatal kutya mozgásában, testtartásában bármilyen, csipöizületü diszpláziát is felvető gyanú támad, állatorvosi javaslatra a felvételt meg kell csinálni. Már néhány hónapos korban, ha a csipöizületü diszplázia pontos foka nem is, de az nagy valószínűséggel megállapítható, hogy a kutya a későbbiekben a kedvezőbb, vagy a rosszabb kategóriákba fog-e tartozni. Ezzel a súlyos esetek már kiszűrhetők. Hasonló megfontolás alapján célszerű “előszűrést” végezni 6-8 hónapos korban a tenyésztésre, vagy kiképzésre vásárolt kutyáknál is. Kedvezőtlen eredmény esetén a vitás, vagy jogi kérdések még idejében tisztázhatók. (A csipöizületü diszplázia, mint örökletes jellegű rejtett hiba szavatossági eset.) Egy kutyát életében egyszer -előszűrés esetén kétszer- kell szűretni. Válasszunk olyan rendelőt, kórházat ahol nagy rutinnal, megfelelő technikai felkészültséggel rendelkeznek. Ezzel a felesleges ismétlés nagy valószínűséggel elkerülhető. Az egyesületek, fajtaklubok általában maghatározzák, hogy mely bíráló bizottságok, vagy állatorvosok véleményét fogadják el. Ha a tulajdonosnak van lehetősége választani, célszerű több fős (ált. 3 szakember) bíráló bizottsághoz beküldeni a felvételt. Bár a kategóriák pontosan meghatározottak, a természetre nehéz sémákat ráhúzni, nagy a “biológiai változatosság”. Ebből kifolyólag sok a kategóriák közötti ún. “határeset”. Ezek eldöntése nagy gyakorlatot, speciális jártasságot igényel és több felkészült bíráló esetén a helyes eredmény valószínűsége kétségtelenül nagyobb.

Mire kell odafigyelni kölyök vásárlásakor?

Feltehetőleg azért vásárolunk kutyát, hogy hosszú távra egészséges “barátunk”, munkatársunk, esetleg tenyésztési ambíciónk alanya legyen, ezért célszerű “megbízható” helyről vásárolni. A megbízható nem feltétlenül, vagy nem csak a kiemelkedő kiállítási eredményt, vagy hangzatos kennelnevet jelenti. Nem árt utána érdeklődni a szülői vérvonalaknak, az esetleges előző almoknak, és amennyiben létezik ilyen, az adott fajtára jellemző terheltségek (az átlagosnál gyakrabban előforduló megbetegedések) szűrővizsgálatainak. Nagytestű kutyafajtáknál az egyik ilyen javasolt szürövizsgálat a csipöizületü diszpláziára való szürés. A szülőknek mindenképpen rendelkezniük kell megbízható eredetű, minimum enyhe eredményű csipöizületü diszpláziát igazoló szűrési igazolással. Nem árt, ha a csipöizületü diszplázia eredmény a szülői vonalakon minél tovább követhető. Az előző almok egyedeinek csipöizületü diszplázia eredményei szerencsés esetben az interneten elérhetők. Lehetőség szerint mindig kössünk írásbeli szerződést, melyben szerepeljen, hogy milyen célra vásároltuk a kutyát, ill. kiköthetünk számunkra fontos kritériumokat. Ezzel sok esetben elejét vehetjük a későbbi elhúzódó jogi vitáknak. Egy ily módon leinformálható, és garanciát adó tenyészetből származó kölyök nyilván drágább. Nem kellő körültekintésünkért adott esetben viszont később fizethetünk meg drágán: a hozzánk nőtt kutya elvesztésével, az éveken át tartó gyógyszerezéssel, az állatorvosi, és esetleges műtéti költségekkel.

Melyik fajták a leginkább érintettek?

A csipöizületü diszplázia jellemzően a nagy (25 kg fölötti) és óriás testű fajták betegsége. Régebben, bár nyilván előfordult a csipöizületü diszplázia a természetes szelekció, ill. a munkateljesítményre való tenyésztői törekvés megfelelő gátat szabott a betegség elterjedésének. A kedvtelésből való ebtartás, a “pedigré” tenyésztés, és a hozzáértés nélküli “szaporítás” a diszplázia gyors, robbanásszerű terjedéséhez vezetett, ahogy ez sok fajtánál a 60-as, 70-es évekre be is következett. Ezt támasztja alá az a tapasztalat is, hogy míg kb. 30 évvel ezelőtt a szánhúzó kutyákat és agarakat csipöizületü diszpláziától mentes fajtáknak tartották, manapság gyakran lehet találkozni közepes fokban csipöizületü diszpláziás agarakkal és malamutokkal. Elsők között a német juhászoknál kezdték el a szűrést, és az eredmények tenyésztésben való hasznosítását. Később a többi nagytestű fajtát is fokozatosan bevonták a szűrésbe. Pontos hazai statisztikánk nincs, a külföldi eredmények is országonként (populációnként) eltéréseket mutatnak, ezért sorrendet nem adunk meg, csak a különféle listák elején szereplő fajtákból válogattunk: bernáthegyi, masztiffok, német juhász, retrieverek, rottweiler, kuvasz, újfundlandi, cocker spaniel, óriás schnauzer, boxer, berni juhász. Bár kétségtelen, hogy a nagytestű ebek a legérintettebbek, nem szabad elfelejtkeznünk a kisebbekről sem. Náluk a kis testtömeg miatti kisebb terhelés következtében a meglévő dp. tünetei kevésbé jelentkeznek, ezért e vonatkozásban ritkábban vizsgálják őket. Ahol viszont elkezdik a szűrést, ott többnyire meglepő adatok születnek. (126 magyarországi puli és pumi szűrési eredménye:17 mentes, 31 majdnem mentes, 60 enyhe, 14 közepes, 4 súlyos). Ezek után nem meglepő, hogy az USA-ban 1974 óta egyre növekvő intenzitással folyik a nagytestű macskák (Maine Coon) csd. szűrése.(7. kép) A csd. kutyán, macskán kívül más állatfajoknál és az embernél is előfordul. Ezért szűrnek minden csecsemőt “csípőficamra”, és az időben alkalmazott kezelés a későbbi tüneteket többnyire meg is előzi. Ennek ellenére -vagy talán éppen ezért- a kultúrkörnyezetben élő emberi populációkban a csd. nagy mértékben terjed.

Mit lehet tenni, hogyan lehet védekezni a csipöizületi diszplázia terjedése ellen?

A védekezés alapja a szűrés. Azonban ez csak az alap, és erre fel vagyunk készülve. Az országban kellő számú rtg-el felszerelt rendelő működik, vannak a bírálatot nemzetközileg is összehasonlítható szinten végző állatorvosok. Ezt az alapot viszont nem használjuk ki kellőképpen. Elég ehhez egy számadatot megnézni: Magyarországon évente 70-90.000 kutyát törzskönyveznek, az évi regisztrált diszplázia szűrések száma nem éri el a 2000-t. Ez semmiféle kommentárt nem igényel. Jó lenne megváltoztatni a csipöizületü diszplázia szűrés adatkezelésének “szemérmességét” is. El kell dönteni, hogy egyesek egyéni érdekei (ne derüljön ki, hogy a tenyészkutyám dp.-s), vagy a köz, ill. egy fajta érdekeit tartjuk-e fontosabbnak. Az, hogy csak a “jó” adatok publikusak gátat szab az egyes vérvonalak genetikai feltérképezésének, valamint az egyed várható örökítő képessége megítélésének.

Milyen lehetőségek vannak a diszpláziás kutyák gyógykezelésére?

A közepes és súlyos dp.-s, többnyire már sántaságot is mutató állatok kezelésére több lehetőség van. Ennek ellenére tudomásul kell venni, hogy a kutya teljes terhelhetősége többnyire nem állítható vissza, de ház körül, társállatként fájdalommentes élet biztosítható számára. Enyhébb esetekben elegendő lehet a gyógyszeres kezelés (”porcvédő” gyógyszerek kúraszerű alkalmazása, szükség esetén fájdalomcsillapítók) és olyan kiegészítő beavatkozások, mint szükség estén a testsúly, és a terhelés (kimerítő játék, futtatás, munka) csökkentése. Súlyosabb, esetleg már fiatal korban jelentkező tüneteknél szükség lehet műtéti beavatkozásra is.

Milyen mütéti eljárások lehetségesek?

 • a fésűizom átmetszése: kétséges eredményű, többnyire legfeljebb átmeneti eredményt hozó beavatkozás.
 • a combcsontfej eltávolítása, álízület kialakítása: általában kielégítő eredményű műtét, többnyire végső esetben, akkor végezzük, ha más megoldás nem vehető igénybe.
 • a medencecsont darabolásával az ízületi gödör ráfordítása a fejre: fiatal állatnál, ha még csontfelrakódások, kimaródások nincsenek többnyire jó eredménnyel alkalmazható.
 • teljes csípőprotézis: a humán műtétekhez hasonlóan műanyag-fém kombinációjú új ízület kialakítása már az állatorvosi gyakorlatban is elérhető. A műtét utáni legnagyobb fokú mozgathatóságot ez biztosítja. Ára az említett műtétek közül a legmagasabb.

Az adott kezelés, műtét megválasztása mindig ortopédiában, ill. az adott műtéti technikában jártas állatorvos feladata. A szakmai irányelveken kívül mérlegelni kell a kutyatulajdonos szempontjait is (tartási körülmények, anyagi áldozatvállalás mértéke, a kutya hasznosítási módja, stb.). A Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület 2001 óta végzi a kutyák csípőízületi és könyök röntgenfelvételeinek bírálatát. Az egyesület egyik kiemelt célja, hogy magas szintű, egységes szemléletű bírálattal segítse az öröklött mozgásszervi betegségek elleni küzdelmet, valamint hogy naprakész szakmai információkkal és iránymutatással megkönnyítse a fajtaklubok tenyésztői munkáját. A jelenleg 22 főből álló, ortopédiával magas szinten foglalkozó tagok 3 -as csoportokban, havi rendszerességgel bírálják a beérkező rtg. felvételeket. Ezeket az ország bármely állatorvosa beküldheti, feltéve hogy képes a megfelelő minőségű, bírálható felvétel elkészítésére és az adminisztrációs követelmények betartására. A rtg.-el együtt kell eljuttatni az állat törzskönyvének fénymásolatát, a kitöltött kísérőiratot, valamint a bírálati díj befizetésének igazolását. Az eredményről a bizottság tagjai aláírásukkal és az egyesület szárazbélyegzőjével hitelesített kétnyelvű hologramos tanúsítványt állítanak ki, melyet a tulajdonosnak küldenek meg. (5. ábra) Reméljük, hogy a jövőben mind több tenyésztői szervezet látja be, hogy magas szintű szakmai összefogás nélkül a magyarországi kutyatenyésztés jelenlegi kátyújából nem lehet kikecmeregni. A szakterületünkhöz tartozó problémák megoldásához tud a Magyar Kisállat Ortopédiai Egyesület reményeink szerint hatékony segítséget nyújtani.

Referenciák, források, információk

Magyar Kisállat Ortopédiai Társaság
Orthopedic Foundation for Animals: Hip Dysplasia
PennHIP method

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: