HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Combcsontfej elhalása (Legg-Calve-Perthes kór)

Mi is ez a betegség?

Ennek a betegségnek több orvosi megnevezése van, nevezik Legg-Calve-Perthes kórnak, Legg-Perthes kórnak, simán Perthes kórnak, coxa planának vagy a combcsontfej aseptikus vagy avasculáris elhalásának is. A csípő egy gömbcsuklós ízület, ez azt jelenti, hogy nem csak két irányba tudjuk a lábunkat mozgatni, hanem pl. körözni is tudunk vele. A combcsontfej elhalásával az ízület elveszti mozgékonyságát. A betegség a combcsontfej vérellátási zavarával függ össze, ez lehet fejlődési rendellenesség vagy sérülés következménye.

Mi okozza a problémát?

A betegség általában fiatal kistestű kutyák (Yorkishire Terrier, West Highland White Terrier) öröklött betegsége, leggyakrabban tehát terrierekben fordul elő. Előfordulhat azonban a láb vagy a csípő sérülése, baleset után is.

Hogyan diagnosztizálják?

A betegség általában fokozódó sántasággal kezdődik, a kutya nem terheli a végtagját. Ez a vezető tünet. Szorítkozhat csak az egyik lábra, de gyakori, hogy mindkét lábon jelentkeznek a tünetek, főleg fiatal kutyákon, 5-12 hónapos korban. A fizikális vizsgálatnál feltűnő a csípő mozgékonyságának csökkenése, az izmok sorvadása és a láb rövidülése a másik oldalihoz képest. Pontos diagnózist röntgen vizsgálattal szokták megállapítani. Általában egyoldalon jelentkezik a betegség, de minden 8 eset közül egyben kétoldali a betegség. (Az alábbi képen a jobboldali csipöizület megbetegedése látható.)

Hogyan kezelik a betegséget?

A betegség műtétileg orvosolható, a combcsont fejének és nyakának eltávolításával. Ezt nevezik femoral head an neck osteotomiának is (FHO). Mivel ez a betegség főleg kistestű kutyáknál fordul elő, nem kell protézist beültetni, nagyobb testű kutyában azonban nélkülözhetetlen a csípőízület pótlása.

Mi történik, ha a csípőízület egy részét eltávolítják?

A műtét után a szervezet igen gyorsan rostos kötőszövettel fogja kitölteni az ízület helyét és így létrejön egy ún. álízület. Pár hónap múlva a legtöbb ilyen műtéten átesett kutya gond nélkül fog a labda után szaladgálni, mintha semmi sem történt volna.

Előfordulhatnak komplikációk?

Ennél a műtétnél ritkán fordulnak elő komplikációk. A kutyusok néhány százaléka továbbra is biceghet, esetleg hosszú távú fájdalomcsillapításra van szüksége. Előfordulhat, hogy ezeket az állatokat újra megműtik, hogy még nagyobb részt kivegyenek a combcsontból, hogy ezzel megszüntessék a kényelmetlen érzetet és fájdalmat.

Tenyészthetem-e a kutyámat?

Mivel a Perthes-kór örökletes betegség, ezért etikátlan és nem javasolt ezeket a kutyákat tenyésztésbe venni.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Összes betegségek (A-Z)

Kapcsolódó irások: