HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Akita (Akita inu)

Japán Akita

Leírása

Több néven is ismeretes: japán akita, akita inu, matagi inu.Nagy termetű, erős, izmos felépítésű állat. Feje spiccszerű, füle kicsi, hegyes, felálló. Szeme sötétbarna. Háta egyenes, feszes, mellkasa mély, hasa kissé felhúzott. Végtagjai erőteljes csontozatúak, egyenesek, párhuzamosak. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, sűrű. Színe: a vörös különböző árnyalatai, fehér, szürkésfekete vagy acélkék, tigriscsíkos, esetleg fehér alapon fekete foltos. Két típusa van: az amerikai és japán. Az amerikai testesebb, súlyosabb.

Eredete

Neve az Akita nevű japán tartomány és az inu (japánul -kutya) szóból tevődik össze. Nevezik még Matagi inunak is a medvevadász múltja után. Az Akita a szamurájok kutyája volt, Japánban az egészség és a jólét jelképe. 1999 óta megkülönböztetik az akita inu és a nagy japán kutya néven elfogadott amerikai akitának is nevezett fajtát. Az amerikai akita nagyobb, vaskosabb fajta, sötétebb fejjel. Ősi japán fajta. Eredeti neve: Akita inu.

Tulajdonságai

Tanulékony, bátor, harcias. Alkalmazása: Nagy múltú harci eb. Eleinte kutyaviadalok népszerű főszereplője volt, s emiatt majdnem kipusztult. Később a véres viadalokat betiltották, és a fajta újból felvirágzott. Ma már szinte kizárólag kedvencként vagy sportkutyaként tartják.

Előnyei

Erős és bátor
Könnyen képezhető
Elsőrangú házőrző
Sokoldalú vadász és apportőr
Jó temperamentumú
Intelligens
Nagyon hűséges, de csak gazdájához
Feleslegesen nem ugat

Profil

Őrző-védő kutya.
Marmagasság: kan 64-70 cm, szuka 57,5-63,5 cm.
Testtömeg: 35-40 kg.
Táplálékigény: 2100 g/nap.
Alomszám: 6-8 kiskutya.
Várható élettartam: 12-15 év.

Akita linkek

Akita (Wikipedia.hu)
Akita (Wikipedia.org)

Kategóriák: Kutyafajták és fajtabetegségeik

Kapcsolódó irások: