HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Javaslatok és nyomon követésük

Egy praxis működésében központi szerepet foglal el a fizikális vizsgálat, mind szakmai, mind pedig anyagi szempontból. Az évenkénti egyszeri vagy kétszeri fizikális vizsgálatok alatt sok minden eldől: megtaláljuk-e az állat jelenlegi problémáit, megtudjuk-e győzni a tulajdonost, hogy kiegészitő vizsgálatokat végezhessünk,  tudunk-e beszélni az állat fajtabetegségeiröl, a javasolt (korcsoportok szerinti) prevenciós beavatkozások fontosságáról.  Mindezek az állat egészsége és a praxis gazdaságossága szempontjából is nagyon fontosak. A nehézség az,  hogy a állatorvos és a kisegitö személyzet számára csak korlátozott idö áll rendelkezésre a fizikális vizsgálat során, hogy informálja-oktassa-meggyözze a tulajdonost, hogy az ajánlott beavatkozás az állat legjobb ellátása érdekében szükséges.

Itt van példának egy helyzet. Egy 2 éves Dán dogot hoznak a praxisodba, a tulajdonosok szerint a kutya egészséges és csak veszettség elleni, illetve kombinált oltást kérnek. Amerikai praxisomban én ilyenkor mindig az alábbi három csoportba tartozó dolgokról informálom a tulajdonost:

1. Korcsoport szerinti prevenciókról
2. Fajta szerinti betegségekröl, diagnosztikájáról
3. Fizikális vizsgálat során talált elváltozásokról

A tulajdonosok jelentös része nincsen felkészülve arra, hogy ilyen sok információt megjegyezzen (tanulmányok szerint nem szabad a tulajdonossal háromnál több részletes információt megosztani egy vizit során). Az alábbiakban látható, hogy ennél a 2 éves Dán dog kutyánál miket találtam és milyen információkat kell megosztanom a tulajdonossal.  Én az ilyen esetekben mindig röviden végigmentem az alábbbi képen látható listán, azután kiválasztottam a legfontosabb, legsürgösebben elvégzendö beavatkozásokat (prevenciós beavatkozásokat, külsö hallójárat citológia) és azokat igyekeztem a vizit során elvégezni. A kevésbé sürgös beavatkozásokról (a gyomorcsavarodást megelözö gastropexy mütét, fogtisztitás, bal lapockatájéki szövetszaporulat eltávolitása) csak röviden teszek emlitést, illetve megmondom a tulajdonosnak, hogy e-mailben küldök majd egy egyedi, az állatra vonatkozó egészségügyi javaslatot.

Javaslatok - fizikális vizsgálat640

Nagyon fontos, hogy a fizikális,- és a kiegészitö vizsgálatok során talált elváltozásokat és azok kezelésére tett javaslatainkat irásban rögzitsük. Ezt a világon mindenütt kórlapokba irva végezték/végzik. A probléma csak az, hogy a kórlapba beirt javaslatok nem hivhatóak elö és ez igy olyan, mintha nem is javasoltuk volna. Korábban sokszor fordult el velem. hogy a kórlapba irt javaslat (pl. 1cm x 2cm-es bördaganat) nem lett nyomon követve és amikor egy évvel késöbb a tulajdonos visszahozta vakcinázásra a kutyát, a daganat már 4cm x 6cm-es lett és kezdett kifekélyesedni. Amikor megkérdeztem a tulajdonost, hogy miért nem hozta vissza a kutyáját korábban, akkor azt mondta, hogy: “Nem hivott a doktor úr, igy azt hittem, hogy nem is annyira fontos!”. Ezekután ráadásul a tulajdonos engem hibáztatott, hogy miért nem léptem Vele kapcsolatba, miért nem hivtam fel ismét a figyelmét arra, hogy eltávolittassa a daganatot.

2005-ig nem volt meg arra a lehetöségem, hogy a kórlapokba beirt javasalatokat “elöhivhassam”, nyomon követhessem. Az akkori állatorvosi szoftver programok egyike sem rendelkezett ilyen funkcióval, sehol a világon. Ezt a modult Lorászkó Péter, a Doki for Vets megalkotója dolgozta ki 2005-ben az amerikai praxisom (Log Cabin Animal Hospital) számára, majd a magyar Doki for Vets programba is bekerült. Tudomásom szerint nagyon kevés magyar praxis használja ezt a funkciót, pedig egy praxis belsö forgalmának azonnali fellenditésében központi szerepet játszik, mind a nagyobb, mind pedig az egyszemélyes állatorvosi praxisokban.

A Doki for Vets állatorvosi programban itt található a”Javaslatok” nevü modul, amelynek használatát az alábbi pár perces videó mutatja be. (kattints a képre).

Doki Javaslatok640

Amerikai praxisomban a “Javaslatok” modul alkalmazásával megdupláztuk bevételeinket. Minden hétfön megnéztük a következö 2-4 hétben esedékes javasolt beavatkozások listáját és telefonon vagy e-mailen kiértesitettük a tulajdonosokat azokról az elvégezendö beavatkozásokról, amelyeket a fizikális vizsgálatok során rögzitettünk a Doki for Vets “Javaslatok” modul részében. Igy néz ki egy négy hetes “Javasolt beavatkozások listája” (kattints az alábbi képre a nagyobb méretben történö megtekintéshez.) Ahogy látjátok, a javasolt beavatkozások között szerepel vakcinázás, röntgenfelvétel, z/d kutyatáp rendelése, mert a tulajnak akkorra már fogyóban lesz, börkaparék vizsgálat, ultrahangos vizsgálat, kankutya ivartalanitása, fogtisztitás, phenobarbitál vérszint ellenörzése, szivférgesség és bélsárvizsgálat, daganat eltávolitása, stb. Gyakorlatilag bármilyen javaslatot belehet tenni a listába.

Amikor az asszisztens (vagy Magyarországon az állatorvos) felhivja telefonon a klienset, akkor lehetösége van arra, hogy nyomon kövesse azt, hogy mi történik a javasolt beavatkozással: el lett végezve, el lett halasztva, vissza lett utasitva, stb. Az elhalasztott beavatkozások igy nem felejtödnek el, a “Javasolt beavatkozások listája”-ban ismét elöjönnek majd. Mindez nagyszerü mind a praxis, mind pedig az állat szempontjából.

Az állatorvosi munka nem csak abból áll, hogy a hozzánk behozott állatot ellátjuk, hanem abból is, hogy ugyanekkor rengeteg adatot vegyünk fel (kórelözmény, az állat tartási körülményei, fizikális és kiegészitö vizsgálatok eredményei, fajtabetegségek, stb. ) Ezt a rengeteg adatot fel kell dolgozni, a tulajdonos számára világosan megérthetö javaslatok formájában kell visszaadnunk, ismét és ismét. A rendelési idöt túl ez komoly idö-, és energiabefektetést igényel. Ebben az adatfeldolgozásban, a javaslatok nyomonkövetésében nélkülözhetetlen a Doki for Vets “Javaslatok” modulja.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Praxismenedzsment

Kapcsolódó irások: