HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Akbash (Akbash Dog)

Akbash kutya

Leírása

Az Akbash az FCI által nem elismert török pásztorkutya. Nyúlánk teste és kiváló látása arra enged következtetni, hogy felmenői között agarak is szerepelhetnek. A török pásztorok tenyésztettek fehér pásztorkutyákat azért, hogy meg tudják különböztetni a ragadozóktól. A fehér európai pásztorkutyák elődjének számít: a kuvasz és a komondor is ebből a fajtából ered. Magas, nagy termetű kutya. Feje kissé elkeskenyedő, füle a fejéhez simulva lelóg. Szeme ferde metszésű, sötétbarna. Háta rövid, ágyéka feszes, mara vízszintes. Végtagjai párhuzamosak, egyenesek. Farka a hátára kunkorodik. Szőrzete rövid, a farkán kissé hosszabb. Színe fehér.

Eredete

A történelem előtti időkbe vész a származása; Kis-Ázsiában, a mai Törökország területén alakult ki. 1978-ban jutottak el első példányai az Egyesült Államokba, ahol jelenleg néhány 100 ilyen kutyát tartanak nyilván. Eredeti neve: Akbash Dog.

Tulajdonságai

Akárcsak az anatóliai juhászkutya, ez a fajta is kitünő őrkutya. Higgadt és méltóságteljes, kifejezetten ellenséges és bizalmatlan az idegenekkel szemben, és hosszas szocializáció után lehet csak belőle családi kedvenc. Gazdájához hű, idegenekkel szemben bizalmatlan. Éber, bátor, hamar támad.

Alkalmazása

Régen juhok őrzésére, terelésére használták, manapság kiváló személy- és házőrző.

Profil

Őrző-védő kutya.
Marmagasság: kan 73-83 cm, szuka 73-78 cm.
Testtömeg: 37-47 kg.
Táplálékigény: 2100 g/nap.
Alomszám: 6-10 kölyök.
Várható élettartam: 12-15 év.

Akbash fajtabetegségek

• Csípőizületi diszplázia

Akbash linkek

Wikipedia.hu
Wikipedia.org

Kategóriák: Kutyafajták és fajtabetegségeik

Kapcsolódó irások: