HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Nagyméretű bőrhiány zárása Walking suture technikával

Szeretném bemutatni ezt a gyakran alkalmazott varrási technikát az egyik esetemen keresztül. Ezt a 2 éves Labrador kutyát azzal hozták be, hogy egy keritésen ugrott át nyolc órával azelött és a mellkas pectorális tájékán egy hatalmas börszakadás keletkezett. A seb tele volt szőrrel, a szakadás dorsális része lebenyesen is szakadt.

börhiány1

Ilyenkor nagyon fontos azt eldönteni, hogy a lebeny vérellátása megfelelö-e, ha nem, akkor nem érdemes azt visszavarni, hiszen az a börrész nekrotikus lesz és egy újabb mütétre lesz majd szükség. Ilyenkor a súlyosan sérült lebenyt ki kell metszeni, ebben az esetben is igy tettem. A szakadás dorsális és ventrális részét felfrissitettem, vagyis egy vékony börcsikot mindkét oldalon eltávolitottam. Természetesen a sebfelület igen alapos megtisztitása és fertötlenitése is szükséges, minden szört és szennyezödést el kell távolitani a mütét elött. Fontos megjegyezni azt, hogy a sebfelület tisztogatásához ne hasznájunk semmiféle olyan folyadékot, amelyik a sebgyógyulást károsan befolyásolná (pl. H2O2, stb.)

börhiány2

Az én itteni esetemben a sérült lebeny és börszegély kimetszése miatt a seb zárása nem volt lehetséges, mert a sebszélek összehúzásakor a sebszélekre túlságosan nagy feszülés jelentkezett. (Ilyen esetekben nem szabad a sebszéleket a hagyományos varrási technikával összevarni, mert a sebszélek szétszakadása, nem gyógyulása következhet be). Legelöször az ilyenkor szokásos feszülést enyhitö metszéseket (Multiple tension-releasing incisions) alkalmaztam (lásd lejjebb), de a sebszéleken még igy is nagy feszülés jelentkezett. Ekkor alkalmaztam a “Walking suture” technikát (magyarul sajnos nem tudom), amely tökéletesen alkalmas az ilyen sebek zárására.

A Walking suture technika elönyei:

1.) segitségével a böralatti holt terek megszüntethetöek (nem lesz seroma képzödés)

2.) segitségével a sebszélekre vetült feszülés teljesen megszüntethetö

3.) segitségével nagyméretü területek lefedhetöek a börrel

Hogyan történik ezen varratok (Walking sutures) behelyezése?

Legelöször célszerü a bört mindkét sebszélnél felfejteni. Arra kell vigyázni, hogy a bört tápláló ereket ne vágjuk át. (Erröl nincs most képem, de ide berakom Professor Swaim idevonatkozó képét.

börhiány3

Miután a bört felfejtettük, egy felszivódó fonállal (2-0 Monocryl, 2-0 Vicryl) a bör és a lágyszövetek találkozásánál, a subdermális szövetbe helyezem az elsö varratot (vagyis a bör belsö felületébe úgy, hogy az ne menjen át a bör külsö felületére). Ezután a bört a néhány centiméterrel a seb középsö vonala felé húzom és a lágyszövetbe helyezem a fonalat, ez lesz az elsö varrat helye.

börhiány4

börhiány5

Itt látható mindez néhány rajzon (Professor Swaim rajza)

börhiány6

Részletesebben

börhiány6-2

Ugyanezt megismétlem a seb középsö vonalának irányában addig, amig el nem érem a seb középsö vonalát.

börhiány7

Itt látható ez egy rajzon (Professor Swaim rajza)

börhiány8

Egyre jobban megközelitem a seb középsö vonalát.

börhiány9

A sebszélek teljesen összeérnek úgy, hogy semmiféle feszülés nem jelentkezik a sebszéleken.

börhiány9

Itt látható egy rajzon (Professor Swaim rajza) az, hogy hogyan néz ki a böralatti területen a behelyezett számtalan Walking varratsorozat.

börhiány10

A sebszéleket futóvarattal varjukn (Professor Swaim rajza)

börhiány11

A filctollal megjelölt helyeken vannak a bör alatt a Walking varratok (Professor Swaim képe)

börhiány12

börhiány13

Igy nézett ki az én esetemben a mütéti terület, kétoldalon a feszülést enyhitö metszéseket (Multiple tension-releasing incisions) láthatjátok, amelyek nem kellenek akkor, hogyha a Walking varratokat használjátok. De hasznosak lehetnek, mert pár napig egy természetes drénezési lehetöséget biztositanak.

börhiány14

Tekintsétek meg ennek a mütétnek a videóját, amelyben ezt a módszert mutatom be.

Dr. Gál Sándor

Kategóriák: Sebészet

Kapcsolódó irások: