HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kutyák és macskák vércsoportjainak megállapitása a házilaborban

KUTYÁK VÉRCSOPORTJAINAK MEGÁLLAPITÁSA

Kutyákban 13 különbözö antigént találtak az erythrociták felületén és ennek alapján hozták létre a nemzetközileg elfogadott 8 “DEA” (Dog Ertyhrocyte Antigen) kutya vércsoportokat, amelyek:

DEA 1.1, 1.2, 3, 4, 5, 6, 7, és 8.

A DEA 1.1 és 1.2 a leggyakoribb, de a DEA 1.1 az az antigen, amelyik a hemolyzisért a leginkább felelös. A legerösebb hemolitikus reakció akkor következik be, amikor DEA 1.1 Pozitiv vért adunk egy DEA 1.1 Negativ kutyának.

Ideálisan a donor és a recipiens vére DEA 1.1 negativ legyen. A kutyák 40%-ban azonban a vérük DEA 1.1 pozitiv! Ezért nagyon fontos a vércsoportok megállapitása a transfuzió elött, illetve a születés után bármikor, mert sohasem lehet tudni azt, hogy mikor lesz szüség egy kutyában (és macskában) vér transfúziójára.

Egy DEA 1.1 + kutya kaphat + vagy – vért.
Egy DEA 1.1 – kutya csak – vért kaphat.

MACSKÁK VÉRCSOPORTJAINAK MEGÁLLAPITÁSA

Macskákban 3 vércsoport tipus van: A, B és AB

Az “A” a leggyakoribb, az “AB” igen ritka, ázsiai fajtákban van.

Macskákban már az elsö transfúzió során is bekövetkezhet súlyos reakció. Emiatt és a természetes úton elöforduló alloantitestek miatt macskákban nincsen “általános donor”. Eppen ezért minden macska transfúzióra csak beazonositott, párositott és FeLV/FIV negativ, Hemorbartonella negativ, FIP negative vért adjunk.

Az itteni prakszisokban az A-tipusu macskavér a leggyakoribb.

A macskákban levehetö maximális vérmennyiség : 10-12 ml/kg, vagyis egy 5 kg-os macskából 60 ml vehetö le egy alkalommal.

A DMS Laboratories által forgalmazott RapidTest kit minden prakszis számára hasznos lehet, amely kutyák és macskák vércsoportjainak tipizálását végzi, 2 perc alatt, a kittet a DMS Laboratories cég forgalmazza.

 

 

Kategóriák: Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: