HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Külső állatorvosi marketing

A külső marketing (external marketing) célja, hogy új klienseket hozzon be egy praxisba. Egy átlagos amerikai praxis minden állatorvosa minimum 15 új klienset kell, hogy behozzon havonta a praxisba és ezek 50-70%-a személyes ajánlások miatt jelentkezik.

Hogyan lehet azt megjósolni, hogy a tulajdonosok mit akarnak egy állatorvosi praxistól?

Egy egyszerű közvélemény kutatással mindezt fel lehet mérni. Az én indianapolisi praxisom 200 lakost kérdezett meg részletes kérdőívek segítségével, amelyek után világosan kiderült, hogy mit igényelnek, mit is szeretnének a környék lakosai. Ennek a felmérésnek az alapján készítettem el a marketing tervünket és céloztam meg harmincezer szórólappal a praxis által lefedett terület összes lakását. Itt jegyzem meg, hogy az állatorvosok egy jelentős részének fogalma sincs arról, hogy a tulajdonosok konkrétan mit is várnak el tőlük, mit is szeretnének. Vagyis, ahhoz, hogy azt ajánljuk fel a praxisunk tartozó állattartóknak, amit ténylegesen akarnak, tudnunk kell, hogy valójában mit is szeretnének igényelni vagy kapni tőlünk. Egy sikeres praxis indításának ennek kellene lennie a legelső lépésének.

A külső marketing: mekkora területen és hogyan hirdessünk?

Mind az USA-ban, mind Magyarországon igaz, hogy egy nagyvárosban lévő állatorvosi praxis látogatóinak 80%-a kb. egy 4-6 kilométeres sugarú területről érkezik. Ebből az következik, hogy csak ezen a területen érdemes hirdetni, és ezt először is közvetlenül a praxis körül kell elkezdeni majd továbbterjeszteni egyre szélesebb és szélesebb körben. Nem érdemes átlépni azonban azt a sugarat, amelyen túl már igen kevés paciensre van kilátásunk. A tulajdonosok ugyanis kényelmesek, és mindenki a közvetlen környezetében, a lehető legközelebb szeretne állatorvosi rendelőt találni, ugyanúgy, mint fogorvost, fodrászt és még sorolhatnám. Amikor valaki az állatát állatorvoshoz viszi, akkor nem fog a közelben lévő rendelők mellett elmenni csak azért, hogy egy rutin beavatkozást máshol végeztessen el. Természetesen vannak kivételek, de azok csak erősítik a szabályt. Amerikában az is egyértelmű, hogy a tulajdonosok zöme nem az állatorvoshoz, hanem a praxishoz ragaszkodik jobban és adott esetben, például egy költözés után nem fogja az állatorvost követni a város túlsó végére. Ez azért van, mert a tulajdonosok többsége állandó időhiánnyal küszködik, e mellett kényelemszerető emberek, így nem fognak a nagy forgalomban a kutyával vagy a macskával órákat autózni, hogyha lehetőségük adódik elsétálni egy pár utcával arrébb lévő másik állatorvosi rendelőhöz is. (Természetesen ez alól is vannak kivételek.) Tehát a hirdetések alkalmával először mindenféleképpen a praxisunk vonzáskörzetére koncentráljunk. Nem az a lényeg, hogy minél szélesebb körben hirdessünk néhányszor, hanem az, hogy ugyanabban a zónában hirdessünk sokszor és folyamatosan. A külső marketing egyik lényege ugyanis az, hogy a célközönség megtalálása után ugyanazt az üzenetet sokszor közvetítsük ki. Nálam a leginkább a vonzáskörzetemben lévő házakhoz kipostázott szórólapokat és prospektusok váltak be. Fontos, hogy a tulajdonosok a praxis honlapján bő, és nagyon alapos bemutatkozó, tájékozódó információhoz is hozzájuthassanak.

Dr. Gál Sándor
Airport Animal Emergency Center
Indianapolis, USA, 2015. március

Kategóriák: Praxismenedzsment

Kapcsolódó irások: