HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Compliance: hogyan tudod elfogadtatni a klienseiddel az állategészségügyi ajánlásaidat?

Az egyetemen elsősorban arra képeztek ki bennünket, hogy hogyan tudjuk a beteg állatok állategészségügyi problémáit diagnosztizálni és gyógykezelni. Az évtizedekkel ezelőtti praxisokban elsősorban a beteg állatok kezelése történt, az évenkénti vakcinázások mellett. A beteg állatok tulajdonosai kényszerhelyzetben voltak (vannak) és az ilyen esetekben általában könnyebb meggyőzni a tulajdonosokat, hogy az állatorvos által javasolt diagnosztikai eljárásokat és gyógykezelést elvégeztessék. Akkoriban még meglehetett élni a beteg állatok ellátásából.

A mai állatorvosi praxisokban viszont a betegségek megelőzése, a prevenció és a wellness került előtérbe. Ezen szolgáltatások elfogadtatása viszont már nem olyan könnyü, mint a beteg állatok esetében volt és más módszereket igényel. Te, mint egy tapasztalt klinikus állatorvos, tudod, hogy mi lenne a legjobb az állatnak, de állategészségügyi javaslataid elvégzéséhez azokat el kell fogadtatnod az állatok tulajdonosaival. A tulajdonosoknak igent kell mondani a javaslataidra és azt ki kell fizetniük, ahhoz, hogy az állat megkapja a Te általad szükségesnek itélt beavatkozásokat.

A 20-60-20-as szabály az állatorvosi praxisokban

Az amerikai praxisokban tapasztalt 20-60-20-as szabály azt hiszem, hogy a magyar praxisokban is hasonlóképpen értelmezhetö, esetleg a százalékok nem teljesen ugyanolyanak, de a tendencia igen.

206020szably

Sok állatorvos kudarcnak itéli meg azt, amikor a tulajdonos nemet mond és ez sajnos igen gyakran előfordul. De miért van ez így? Sokan azt gondolják, hogy ez elsősorban pénz kérdése. A felmérések szerint viszont más okai vannak. Mielőtt ezt megbeszéljük, tisztázni kell néhány fogalmat: Mi az a “Compliance”?

Compliance fogalma

Az angol “Compliance” szó legjobban igy forditható le: “Hajlandóság az (állat)orvosi utasitások betartására”. A Compliance annak a (százalékban kifejezett) mértéke, hogy az általunk ellátott állatok mennyire kapják meg azt az adott ellátást, ami az állatorvosok és a szakma szerint az adott praxisban szükséges.

A Compliance tehát az állatok egészségét és jólétét szolgáló állatorvosi javaslatok és utasitások betartása – betartatása.

  • Az állat számára az egészséget …
  • A tulajdonos számára nyugalmat …
  • Az állatorvos számára szakmai és anyagi hasznot jelent.

A Compliance százalékban mérhetö: pl. 100 embernek javaslom a kombinált oltást, ebböl 75 elfogadja, 25 nem kéri. A Compliance ebben az esetben 75%.

C = R + A + FT
Compliance = Recommendation + Acceptance + Follow-through
Compliance = Ajánlás + Elfogadás + Utánkövetés

Compliance az embergyógyászatban: gyógyszerek szedése a rutin klinikai gyakorlatban 35-65%
Compliance az állatorvosi praxisokban (USA): átlagosan 73%

  • Vakcinázások (87%)
  • Szivférgességi szürövizsgálatok (48%)
  • Fogtisztitások, prevenciós kezelések (35%)
  • Anesztézia elötti laborvizsgálatok (nagyon változó)
  • Terápiás diéták (20%)
  • Senior szürövizsgálatok (33%)

Az állatorvosok túlbecsülik a compliance értéket minimum 25%-al. Egy átlagos amerikai praxisban (2000 kliens), a compliance 10%-os emelésével 1300 kezeléssel lenne több. ( x kezelési dij =$$)

Az alacsony compliance megemelése a következö módon történhet:
1. Okok kideritése
2. Az állatorvos és a teljes személyzet legyen tisztában az ajánlások fontosságával
3. Ahhoz, hogy a praxis csapata egy nyelvet beszéljen: oktatás, továbbképzés, helyzetgyakorlatok, irásos protokol és egyéb anyagok, csapatépités szükséges
4.

Compliance emelése

Ahogy azt már emlitettem, a belsö marketing lényege a “compliance” emelése. A belsö marketing nem eladásról, hanem kliens oktatásról szól, elsösorban a tulajdonosok állatainak érdekében. A felmérések szerint ugyanannak az üzenetnek 6x kell elhangzania, hogy tudatosuljon (egyszeri hallás után 20%, olvasás után 30% az emlékezet sajátossága)

Kategóriák: Praxismenedzsment

Kapcsolódó irások: