HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Bélsárvizsgálat

Az állatorvosi praxisban (kisállat és haszonállat) a következö bélsárvizsgálati módszereket alkalmazzák:

1. Direkt bélsárvizsgálat
2. Passziv bélsár flotáció
3. Cenrifugált bélsár flotáció
4. Szedimentációs bélsárvizsgálat
5. Bélsárkenet citológiai vizsgálata

Ezek közül a passziv bélsár flotáció (felületdúsitás) terjedt el a legjobban.A hétköznapi állatorvosi praxisban a következö oldatokat használják felszindúsitásra: ZnSO4, NaCl, MgSO4, Na-nitrát és cukor oldatokat.Ezek közül legjobbnak a 33%-os cink-szulfát (ZnSO4) oldat bizonyult, mi is ezt használjuk. Természetesen a legjobb eredményt akkor adja a ZnSO4 oldat, hogyha az oldatban elkervert székletmintát lecentrifugázzuk, ekkor ugyanis sokkal könnyebben találhatjuk meg a kevesebb számú petéket, vagy pl. a nehezebben diagnosztizálható Tichuris petéket. A széklet centrifugálása azonaban sokkal körülményesebb és mindenekelött sokkal tisztátalanabb megoldás.

A hétköznapi állatorvosi praxis számára a 33%-os ZnSO4-oldattal történö flotációs (felületsüritéses) megoldás a leggyorsabb és a legyegyszerübb. Egy kis székletet elkeverünk a kereskedelemben kapható ZnSO4-oldattal, lefedjük a mikroszkóp lemezzel, 5-10 perc után levesszük a lemezt és rátesszük egy mikroszkóp üveglemezre és a mikroszkóp alatt kiértékeljük a mintát. (En a legtöbbször még az érdeklödö tulajdonosnak meg is mutatom, mert igy sokkal komolyabban veszik a kezelést és a prevenciót. A 33%-os ZnSO4 oldattal végzett felületdúsitásos székletvizsgálat kiválóan alkalmas a nemcsak a féregpeték vizsgálatára, hanem az oocystak, a Giardia dianosztizálására is. Ezt a tényt az alábbi linkkel elérhetö tudományos közlemény is alátámasztja: Zink SO4 flotation

Ezen megfontolások miatt a saját praxisomban az akut és a krónikus hasmenés esetén mi mindig lvégezzük az úgynevezett “3-as bélsárvizsgálat”-ot:

1.) Direkt bélsárvizsgálat
2.) Felszindúsitásos bélsárvizsgálat (ZnSO4-es)
3.) Bélsárkenet citológiai vizsgálata

Kategóriák: Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: