HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Állatorvosi wellness programok

Az Egészségmegőrző Programok (Wellness Programok) kialakitása az utóbbi tiz évben kezdett elterjedni, elsösorban az Egyesült Államokban, aztán Nyugat-Európában, majd két évvel ezelött Magyarországon is. Elsöként éppen a Hungarovet Állatkórház vezette be, Kilenc Élet Programcsalád néven.

Miért kellenek „wellness” programok?

A válasz egyszerű: az USA-ban a kutyák halálozási rátája 12,4 % évente (Patronic & Glickman 1995), ami azt jelenti, hogy az átlagos társállat kutyák életkor előrejelzése kevesebb mint nyolc év, bár a biológiai életkor előrejelzés szerint 15 éven felül kéne lennie. Sajnos a helyzet a macskák viszonylatában még rosszabb. Ez elég nyomós ok arra, hogy drasztikus változások menjenek végbe abban a struktúrában, amellyel az állatorvosi szakma hagyományosan a kezeléseket végezi.

A társállat orvoslása az 1800-as évek végén alakult ki az agrár-állatorvosi gyakorlatból, és mint ilyet, általában a krízisek fejlesztették. Úgy volt kialakítva – helytelenül -, hogy gondoskodjon arról, amit a tulajdonosok elvárnak, és amire a társállatoknak szüksége van. A kliensek alkalmanként mennek el az állatorvoshoz, általában balesetek vagy betegség esetében, és a látogatások alkalmával igen magas a stressz szintje. Érdekes lenne elképzelni hogyan nézne ki iparágunk/szakmánk abban az esetben, ha a gyermekgyógyászatból fejlődött volna ki – ami különben sokkal közelebb áll ahhoz, amit a kliensek elvárnak – a „lódoktorlás” helyett.

A Wellness programokat azért hoztuk létre, hogy a megelőzésen alapuló gondoskodást elérhetővé tegyük a családok részére, mégpedig úgy, hogy:

 • Csökkentve a megvásárolható gondoskodás árát azáltal, hogy csökkentenénk a gondoskodás nyújtásának költségeit
 • Az éves költségeket havi – a család költségvetésében elfogadható – költségekké alakítva
 • A krízis ellátást egészség fenntartó ellátásra változtatva
 • A kliens számára könnyen érthető és megvásárolható komplex, több irányú megelőző gondoskodás, melynek magyarázata és kivitelezése az orvosi csapat számára is könnyebbséget biztosít
 • Problémák korai feltárásával, melyeket olcsóbban lehet kezelni és jobb a gyógyulási arány
 • Segítve, hogy a társállatok hosszabb ideig, vidámabban és egészségesebben élhessenek a családdal
 • A családokat fizikailag és érzelmileg is hozzákötve praxisunkhoz
 • A praxisunkhoz való csatlakozást fontosabbá, vidámabbá, stressz-mentessé és sokkal hatékonyabbá téve

Az állatorvosi praxisok számára is hasznos a wellness programok bevezetése

A társállatok sokkal több gondoskodást kapnak 100 % megfelelőséggel, és a kliensek oktatására csak egyszer kell időt fordítanod, azután már csak ismételni kell. Jellemzően egy kedvencet behoznak egy adott problémával, amit rendbe hozol, utána pedig megpróbálod a megelőzést biztosító szert „eladni”. Nem szívesen nézünk szembe a ténnyel, hogy életünk „árusításból” áll, azonban a valóság az, hogy szószólók vagyunk, akik a kedvencek érdekében lépünk fel, és a kliens álláspontját kell formálnunk. Például: hogy arra rávedd a gazdit, hogy a gyógyszereket, melyek szükségesek kedvence megbetegedésének elkerülése érdekében, biztosítsa, mindegyik betegségről tájékoztatnod kell őt: Parvo, szopornyica, bordetella, corona, veszettség, lyme kór, szívféreg, bélférgek, bolha életciklus.

Kétféle módon lehet oktatni az állattartót:

A hagyományos módszer az, hogy minden vizit alkalmával elegendö idöt töltünk a klienssel és az állatorvos és csapata egyedi “kézmüvesként” maga oktatja minden alkalommal a tulajdonost az aznapi és a jövöbeli feladatokra. Ez azonban igen idö- és munkaigényes megoldás és nem mindig eredményes.

Az állatorvosi “csomagtervek” viszont lehetővé teszik, hogy a könnyen megérthető teljes wellness koncepciót csak egyszer „add el”, és utána csak elmondod nekik mit tettél – beigazolva annak értékét, amit kedvencük gondoskodásként kapott. Ez egy sokkal hatékonyabb, termékenyebb és élvezhetőbb szolgáltatási rendszer. Ez a bizonyított módszer kevesebb időt igényel és sokkal, sokkal többet ad kevesebbért.

Az, hogy milyen szolgáltatások kerülnek be egy praxis Egészségügyi Csomagtervei”-be, az a praxistól függ. Lehet, hogy Te nem tennéd be az évenkénti EKG vizsgálatokat. Nem ez a lényeg, hanem a koncepció, ami az, hogy egy praxis átgondolja, hogy ideális esetben milyen maximális prevenciós ellátást adna egy kutyának vagy macskának, úgy, hogy azt a tulajdonosok el is fogadnák. Hogyha ezt a “csomagot” nemcsak olcsóbban, hanem havi részletfizetésre tudod adni, akkor a tulajdonosok nagyon fognak örülni és az állat is megkapja a legjobb ellátást, amit Te akartál, Te tervezted meg.

Magyarországon még nem használatosak az Amerikában igen elterjedt “Wellness Plan”-ek, vagy az “Állategészségügyi Csomagtervek”. A nemrégi amerikai felmérések szerint (lásd alább), azok a praxisok, amelyek elkészitették és felajánlották ezeket a praxis egészségügyi csomagokat a tulajdonosoknak, azok mindenféle szempontból jobban jártak, akár 8 alkalommal is behozták évente ugyanazokat az állataikat a tulajdonosok. Az Egyesült Államokban müködik a világ legnagyobb állatkórház láncolata, a Banfield, amelyhez több mint 970 kórház tartozik. Mindegyik praxis ugyanúgy néz ki és egységes protokolok szerint müködik. A Banfield vezette be már 1987-ben az elsö Állategészségügyi Csomagterveket.

Hogyha valaki kételkedett volna az Állategészségügyi Csomagtervek használhatóságáról, akkor annak egyik amerikai állatorvos barátom, Dr. Marty Langhofer (Western Veterinary Clinic) elmondhatja, hogy az elsö évben 18%, a második évben 22%-al nött a praxis bevétele úgy, hogy nem emeltek árakat, nem növekedett a páciensek száma. DE, nött a vizitek száma, a gyakoribb fizikális vizsgálatok miatt az “észrevett” elváltozások gyógykezelési száma, nött a kiegészitö vizsgálatok száma.

Mik ezek a Wellness Plan-ek?

Az USA-ban a több mint 970 állatkórházzal rendelkezö Banfield The Pet Hospital vezette be ezt elöször, 1987-ben!. (Banfield Wellness Plans). Négy csomagtervet készitettek, (Primary, Basic, Basic Plus, Optimum), “Platina” – “Arany”,- “Ezüst” és “Bronz” fokozatban , külön-külön macskák és kutyák részére, azon belül is kölykök és felnött állatok részére.

Miért elönyös egy ilyen Wellness Plan az állattartók számára?

 • Az állattartók szivesebben költenek el pénzt havi részletekben, mint egy összegben (a “csomagtervek” az éves állatorvosi költségeket havi –a család költségvetésében elfogadható– költségekké alakítják)
 • Az állattartó tudja azt, hogy a havonta befizetett részletekért biztosan kap is valamit (szemben a betegbiztositással, ami egy kidobott pénz, ha nem lesz beteg az állat)
 • Az állattartó méltányolja azt, hogy sokféle olyan beavatkozás lesz elvégezve az állatán – és sokkal olcsóbban- mintha azokat külön-külön kellene megvennie (az egészségügyi csomag „csomag” igen jelentős árkedvezményt ad, a vevő igen „sokat kap a pénzéért.”)
 • A csomagtervben felajánlott évenkénti többszöri fizikális és kiegészitö vizsgálatok elvégzése miatt sokkal hamarabb lesznek diagnosztizálva az állatok betegségei. A krízis ellátást egészség fenntartó, betegség megelözö ellátásra változtatjuk. A problémák korai feltárásával az állatokat olcsóbban lehet kezelni és jobb a gyógyulási arány.

Miért elönyös egy ilyen Wellness Plan a praxisok számára?

 • A praxis számára egy folyamatos bevételt biztosit egész éven át (pozitiv cash-flow)
 • A praxis maga osztja be (“hivja be”) a praxis klienseinek állatait a prevenciós vizsgálatokra és igy elkerülhetöek az összetorlódások. A praxisbeli csapatunk idejét jobban tudjuk beosztani.
 • A praxist sokkal gyakrabban látogatják a tulajdonosok (évente akár 8x is), ami további lehetöséget biztosit az állatorvos számára, hogy észrevegyen egy problémát
 • A praxis számára jelentős nettó bevétel és növekedés várható el már akkor is, ha a klientúrádnak csak 15 % jelentkezik is évente a programba.
 • A kliensek elkötelezik magukat praxisunkhoz, és a kedvencükről való gondoskodásához, és az éves csomagterv fenn is tartja elkötelezettségüket (persze ha mi jól végezzük munkánkat). A kliensek „magunkhoz láncolása” csökkenti a marketing/hirdetés költségeit.
 • Nem kell folyamatosan “eladnunk” praxisunk szolgáltatásait, az évi csomagterv eladása után már csak azok elvégzésére kell koncentrálnunk.

Itt közreadok két praxisból származó ilyen tervet, a Banfield és a Sherlock Bones Animal Hospitalból származnak.

Banfield Wellness Plans bemutatása

Az alábbi képen található a Banfield praxis egyik Wellness Plan-je, felnött állatok számára. Ezen keresztül nagyon jól elmagyarázható az, hogy mi is ez a “Wellness Plan”. (a többi Banfield Wellness Plan-t itt lehet megetekinteni: Banfield – Wellness Plans opciók.pdf

1-5

• A praxis három csoportba teszi be a prevenciós egészségmegörzö szolgáltatásait, igy pl. a vakcinázást, fizikális vizsgálatot, urinalysist, röntgent, fogtisztitást, stb.

• A legalacsonyabb csoportba (Primary=”Bronz”) a legkevesebb, a legmagasabb csoportba (Optimum Plus=”Platina”) a legtöbb szolgáltatás kerül.

• A tulajdonos majd maga választ ki egy számára legszimpatikusabb csomagtervet.

• A tulajdonos 12 hónapos idötartamra szerzödést köt a praxissal. A tulajdonos kifizet – egyszer!- egy “Tagsági dijat” ($69.95), majd havonta fizeti a praxist (a praxisnak engedélyt ad arra, hogy a tulajdonos bankszámlájáról a praxis bankszámlájára kerüljön a pénz).

• A tulajdonos számára egyértelmüen elönyös a dolog, mert rengeteget spórol igy. Az alábbi képen látható, hogy pl. az Optimum (“Platina”) csomagtervben minden egészségvédö/diagnosztikai bevatkozás el lesz végezve, amit az állat igényelhet. Ennek ára havi $34.95. De az is látszik, hogy $625 dollárt spórol meg a tulajdonos egy év alatt. Ez úgy jön ki, hogyha a praxis minden elvégzett beavatkozásért külön-külön elkérné a szokásos árat, akkor az $625-al kerülne többe, mint igy, hogyha “csomagtervként” vásárolja meg. (Ugyanilyen elven müködnek az utazási irodák utazási csomagtervei is, nem?).

• Ezen felül még az is elönyös a tulajdonos számára, hogy -csomagtervtöl függöen – 5-10-15-20%-os árengedményt kap majd a kliens, hogyha pl. a kutyája megsérül, beteg lesz, mütétre (pl. gyomorcsavarodás) lesz szüksége. A “Wellness Plan”-ek ugyanis egészségvédö, prevenciós beavatkozásokra vannak, amiböl ugye lényegesen több van, mint a beteg állatokból. De, – az 5-10-15-20%-os árengedmény miatt- igy az esetleges betegségek során is érzi majd a tulajdonos, hogy érdemes volt feliratkoznia a Wellness Plan-ek egyikére. Spórolni pedig még a leggazdagabb emberek is szeretnek! Természetesen azok a praxisok tudnak több szolgáltatást felajánlani ezekben a csomagtervekben, ahol van házilabor, röntgen, ultrahang, mütö, stb.

Sherlock Bones Animal Hospital Wellness Plans bemutatása

A Banfield-i Wellness Plan-hez hasonlót sok másik állatorvosi praxis is bevezetett, itt van pl. a PetCarePlus Health Plans. Az egyik indianapolis praxisban (Sherlock Bones Animal Hospital), is ezt használják ( Animal Health Plans – animalhealthplans.com.pdf). Ebben az indianapolis praxisban két vizsgálószoba van baloldalt, a folyosó a kezelö terembe vezet. A jobboldali falon vannak a praxis egészségügyi csomagjai. A praxis kliensei persze nemcsak a falakon elhelyezett információs táblán találhatnak információkat erröl, hanem a praxis honlapján, minden számla alján, valamint az asszisztensektöl és az állatorvostól.

1-6

Közelebbröl az egészségügyi csomagtervek. Itt vannak például a felnött kutyák csomagtervei (Arany, Ezüst, Bronz)

1-8

Itt található egy most megjelent tanulmány a Wellness Plan-ek alkalmazásainak elönyeiröl.

Wellness Plans Increase Client Visits Up to 8 Times a Year

Due to the recession, veterinary practice revenues are down in many locations as are average client transactions. However, practices that offer wellness plans are seeing increased demand for these cash cows. When cash is short, clients are unable to provide all the care recommended for their pets and many practices do not offer charge accounts. Wellness plans — that spread the cost of care over time with automatic deductions from client checking or savings accounts — are filing this gap and enabling clients to afford better care for their pets. Data indicates that clients who subscribe to wellness plans visit the practice more than three times a year, with some returning as often as eight times a year, while non-plan clients visit the practice only one to two times a year! Find out how client demand for wellness plans has increased dramatically contributing to better patient care, increased practice revenue and higher client satisfaction, from practice owner and veterinary consultant Karl Salzsieder, DVM, JD.

Dr. Gál Sándor, Airport Animal Emergency Center, Indianapolis, USA, 2014

Kategóriák: Praxismenedzsment

Kapcsolódó irások: