HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Vakcinák helyes tárolása

Régóta ismert, hogy a vakcinázás az egészségmegőrző vizsgálat (prevenció) részét képezi. Az állatorvosok legtöbbször körültekintően választják ki a praxisukban alkalmazni kívánt vakcina típusokat, de ezt követően oda kell figyelni a megfelelő tárolásra és kezelésre is! A hűtési láncon a vakcinák gyártásától a felhasználásig tartó, megfelelő hőmérsékleten történő kezelését értjük. Ez magába foglalja a csomagolás és szállítás alatti megfelelő hőmérsékleti körülményeket illetve a praxisokban a tárolást és kezelést egészen a felhasználásig.

A jelenleginél nagyobb figyelmet kellene fordítani a megfelelő vakcina tárolásra mind humán, mind állatorvosi vonalon. Két, háziorvosok körében végzett felmérés is kimutatta, hogy az orvosok kb. 17-37%-a nem megfelelő hőmérsékleten tárolja a vakcinákat. A felmérés során mind túl hideg, mind túl meleg tárolási környezet előfordult. Humán gyógyászatban a vakcinák megfelelő tárolása kissé bonyolultabb, mint az állatgyógyászatban. Míg néhány humán vakcinát, mint például a varicella és az influenza vakcinákat fagyasztva kell tartani, mások a felhasználásig csak hűtést igényelnek. Általánosságban, az állatorvoslásban használt vakcinákat hűtve (2 és 7 °C között) kell tárolni, hacsak a gyártó előírása másképp nem rendelkezik.

Mindez nem tűnik túl bonyolultnak, azonban a vakcinák megfelelő hőmérsékleten való tárolásának jelentőségét nem lehet elhanyagolni. Egy állatorvosi praxis átlagosan hektikus napja során előfordulhat, hogy nem megfelelően tárolják és használják fel a vakcinákat. A hűtési lánc megszakadása a már nem felhasználható vakcinák miatt bevételkiesést eredményezhet, emellett megváltozhat a vakcinák biztonságossága és hatékonysága, aminek közvetlen hatása lehet a betegeink egészségére.

Miért olyan fontos a hőmérséklet?

A vakcinák csak megfelelő körülmények között tárolva és megfelelően beadva alkalmazhatóak hatékonyan és biztonságosan. Az Amerikai Macskagyógyászok Szövetsége a 2006-ban közzétett jelentésében útmutatásokat jelentetett meg a vakcinák tárolására vonatkozóan. Ezen ajánlások egyike volt, hogy a vakcinákat óvni kell a környezeti hatásoktól, mint pl. fagyás, magas hőmérséklet és a közvetlen napfény. Ezek bármelyike a vakcinák hatástalanságát eredményezheti. Adjuvánsokat tartalmazó vakcinák fagyás hatására szeparálódhatnak (az adjuváns szer elválik az antigén komplexektől), ami csökkentheti a vakcina hatékonyságát. Ha a vakcina több adagos kiszerelésű, az adjuváns anyag az üveg alján összegyűlhet. Azok az állatok, amelyek az utolsó adagokat kapják az üvegből, nagyobb valószínűséggel jelezhetnek fájdalmat, vagy alakulhat ki reakció az injekció beadása helyén a nagyobb mennyiségű adjuváns szer hatására.

Az optimális tárolási körülmények fenntartása

A vakcináknak a disztribútortól hűtve kell érkezniük, a megfelelő hőmérséklet fenntartására alkalmas szállítódobozban. A legtöbb esetben a vakcinák csomagolásán „Azonnal felnyitandó” vagy „Romlandó” jelölést találunk. Ezeket a csomagokat lehetőleg azonnal ki kell bontani, ellenőrizni az épségét és hűtött tároló helyiségbe vinni, még ha nincs is lehetőség az azonnal ellenőrizni a csomag tartalmát. A új szállítmány érkezésekor a régebben bent álló vakcinákat kell először felhasználni.

Tárolási alapok

Élelmiszereket ne tároljunk a vakcinákkal egy hűtőben. A vakcinákat lehetőleg a hűtő középső polcán kell tartani, ahol legállandóbbnak tekinthető a hőmérséklet, emellett folyamatosan ellenőrizzük a hőmérsékletet egy, a hűtőszekrényben tartott hőmérővel. Erre a célra különféle hőmérő típust használhatunk. A hagyományos hőmérők egyszerűen beszerezhetőek és olcsóbbak, de kevésbé megbízhatóan mérnek (±1 °C). A legpontosabb mérési eredményt a hőmérséklet folyamatosan regisztráló készülékek adják. Ezek kalibrálhatóak és folyamatos, 24 órás hőmérséklet regisztrációt tesznek lehetővé. A folyamatos hőmérséklet regisztrálással a megfelelő tárolási körülményeket kérdéses esetben igazolni is lehet. Sajnálatos módon ezek a készülékek karbantartást igényelnek és drágábbak a hagyományos eszközökhöz képest.

Bármilyen hőmérő típust is alkalmazunk, a pontosabb mérés érdekében azt a vakcinákhoz minél közelebb helyezzük el a hűtőszekrényben. A vakcina csomagokat ne halmozzuk egymásra, mert ez akadályozhatja a levegő áramlását az egyes csomagok között. Ne tároljuk a vakcinákat a hűtőszekrény ajtajában, mert az ajtónyitások miatt itt a hőmérséklet ingadozhat és magasabb lehet. Lehetőleg fagyasztó résszel nem rendelkező hűtőben tároljuk a vakcinákat, így elkerülhetjük, hogy véletlenül a vakcinák túl közel kerüljenek a mélyhűtőhöz. Emellett a fagyasztóval nem rendelkező hűtőkben egyenletesebb hőmérséklet van. Ha fagyasztóval kombinált hűtőt alkalmazunk, a fagyasztónak külön ajtaja legyen. A vakcinákat ne pakoljuk a fagyasztórészhez közel, mert ott jelentősen hidegebb lehet, ami az alkotók fagyásához vezethet.

A vakcina tárolás és kezelés ellenőrzése

Amennyiben megoldható, legyen a rendelőben a vakcinák megfelelő tárolásáért felelős személy. Feladatai közzé nem csak a tárolásra használt hűtőszekrény naponta kétszeri ellenőrzése tartozzon, hanem a vakcinák mozgatása, a lejárt felhasználhatósági idejű vakcinák, illetve a nem a hűtőbe való dolgok eltávolítása is. Helyezzünk el egy „Ne húzd ki!” feliratot a hűtő konnektoránál, hogy elkerüljük a véletlen áramtalanítást. Áramkimaradás esetén a vakcinákért felelős személynek a vakcinákat megfelelő helyre vinnie, amennyiben ez nem lehetséges, a hűtő ajtaját zárva kell tartani, hogy minél tovább meg lehessen őrizni a kellő hőmérsékletet. Miután az áramellátás helyreállt, fel kell jegyezni a hűtőbeli hőmérsékletet és a vakcinák gyártójával egyeztetni kell, hogy az adott hőmérsékletnek kitett vakcinák felhasználhatóak –e a továbbiakban.

Ellenőrző lista a biztonságos vakcina kezeléshez

Ne felejtse el, hogy a vakcinát érő hatások (meleg, fagyás, fény vagy más hatás) összeadódnak, és visszafordíthatatlanul befolyásolhatják a vakcinák hatékonyságát. A következő lista segítséget nyújt abban, hogy a felhasznált vakcina hatékony és biztonságos.

1.) A legkorábban lejáró felhasználhatósági idejű vakcinát használjuk fel leghamarabb.
2.) Különítsük el a vakcina típusokat.
3.) Rendszeresen ellenőrizzük a vakcinák lejárati idejét.
4.) A vakcinák tárolására használt hűtőben te tároljunk élelmiszereket.
5.) Tartsuk a hőmérsékletet 2 és 5 °C között, ha a vakcina gyártója másképp nem rendelkezik.
6.) Tartsunk hőmérőt a vakcinák tárolására és szállítására használt eszközökben.
7.) A vakcinákat a hűtőszekrény közepén tároljuk.
8.) Ne tartsunk vakcinát a hűtőszekrény ajtajában.
9.) Legyen kellő mennyiségű jégakku a vakcinák szállításához.
10.) Legyen egy, a vakcinák tárolásáért és kezeléséért felelős személy kinevezve.

Az alapokon túl

A megfelelő vakcina tárolás nem merül ki a hűtési lánc megtartásával. Több olyan eshetőség van, amire a személyzetet előre fel kell készíteni. Ilyen például a már behígított vakcinára vonatkozó kérdések:

1.) Milyen hosszú ideig stabil egy még be nem hígított vakcina szoba hőmérsékleten?
2.) Behígíthatók-e a vakcinák a felhasználás előtt? Ha igen, milyen hosszú ideig tárolhatók behígítva hűtőben?
3.) Meddig tarthatók szobahőmérsékleten?
4.) Ha a hígító megfagyott, felhasználható-e felolvasztás után?
5.) Ha a vakcinák kint maradtak szobahőmérsékleten, újra hűtőbe téve később felhasználhatók-e? Ha igen, hányszor lehet ezt megismételni?

Általánosságban, az AAFP ajánlása azt mondja, hogy behígítás után a vakcinákat 30 percen belül be kell adni. A manapság használatos vakcina típusok nagy száma miatt a fentiekhez hasonló kérdésekre eltérő válaszokat kaphatunk gyártótól és vakcina típustól függően. A megfelelő vakcina kezelést a személyzet oktatásának részévé kell tenni. Tanácsos a vakcina kezelés egyes részeit újra átgondolni, amikor új vakcinát vezetnek be az adott praxisban.

Összegzés

A vakcinák használata az állatorvosi betegellátás egy fontos, különálló része. A vakcinák tárolásának és kezelésének szabályai jórészt a humán medicinából lettek átvéve, mert nem állnak az állatorvosok rendelkezésére részletes leírások. Az itt leírt javaslatokat útmutatóként szántuk, részletesebb információért az egyes vakcinákra vonatkozóan tájékozódjon a vakcina leírásában vagy forduljon a gyártóhoz.

Mikor dobjam ki?

A vakcinákat ki kell dobni, ha…..

1.) be lett hígítva, de nem került felhasználásra a gyártó által megjelölt időn belül
2.) nem ellenőrízhetően steril körülmények között
3.) az ampulla szennyezett volt
4.) megváltozott valamilyen tulajdonsága
5.)lejárt a szavatossági ideje

Források és referenciák

National Vaccine Storage and Handling Guidelines for Immunization P… .
Vaccine Handling Guidelines (Canada 2007) .
Vaccine storage protocol .vaccine-storage-protocol.pdf

Kategóriák: Vakcinológia

Kapcsolódó irások: