HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Tüdőférgesség

Kevéssé ismert, hogy a bélférgeken kívül tüdő-, szív- és bőrféreg fajok is előfordulnak kutyáinkban, macskáinkban. Bár ritkábbak, mint a bélférgek, Magyarországon is előfordulhatnak, így ajánlott ellenük is védekezni.

Oslerosis, filaroidosis

Apró férgek, melyek a légcsőben, hörgők falán, esetenként a tüdő szövetében telepednek meg. Fertőző lárváik a bélsárral, illetve nyállal ürülnek. Köhögést, nehezített légzést, fogyást okozhatnak.

Tüdőcapillariosis

Hörgőkben, légcsőben, orrjáratban előforduló 2-3 cm hosszú féregfaj. Petéje bélsárral ürül, a fertőzés vagy a fertőző lárvát tartalmazó petével, vagy a fertőző lárvát tartalmazó földigiliszták elfogyasztásával történhet. Orrfolyást, köhögést, hörghurutot, vérfogyottságot okozhat.

Crenosomosis

Hörgőkben, légcsőben élő 0,5-1,5 cm hosszú féregfaj, a fentiekhez hasonló tüneteket okoz. Meztelen és házas csigákban fejlődik ki a fertőzőképes lárva, így azok elfogyasztásával fertőződhet meg kedvencünk.

Macska-tüdőférgesség (Aelurostrongylosis)

Macskákban előforduló féregfaj. A lárva a bélsárral ürül, és csigákba kerül. A fertőzött csigákat elfogyasztó apróemlősök, madarak, kétéltűek, hüllők továbbra is fertőzőek maradnak, így a macskák akár a csigák, akár egyéb, csigákat evő állatok elfogyasztásával fertőződhetnek. Tünetei a fentiekhez hasonlók: orrfolyás, köhögés, lesoványodás.

Fontos tudnunk, hogy a hagyományos féregtelenítők ezek ellen a féregfajok ellen NEM HATÁSOSAK.

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: