HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Tritrichomonas foetus okozta vastagbélgyulladás macskában

Macskában fordul elő, krónikus hasmenést okoz. Minden praktizáló állatorvosnak vannak olyan esetei, amikor bizonyos macskák krónikus hasmenése, annak diagnosztikája és legföképpen annak gyógykezelése komoly kihivást jelent. Különösen fiatal macskák esetében fordul elö gyakran, hogy az állatorvos “bármit” is csinál, heteken, hónapokon, vagy akár éveken át sem tudja gyógykezelni bizonyos macskák krónikus hasmenését. Ez az irás ebben szeretne segitséget nyújtani.

Előfordulása

Főleg fiatal macskákban, nagyobb tenyészetekben, de egyedileg tartott macskákban fordul elö, krónikus (hónapokon át elöforduló) hasmenés a kórelözmény, amely a tüneti vagy az antibiotikumos kezelésre nem reagál. Az állat tulajdonosa igen gyakran több állatorvosi praxist is felkeres a problémával, a legtöbbször sikertelenül. A fertözött macskák egy része tünetmentes lehet.

Fizikális vizsgálat

A fizikális vizsgálat alapján természetesen nem állapitható meg ez a betegség. A bélsár vastagbélgyulladásra utaló jellegzetességeket mutat, amelyek a következőek:

 • gyakori bélsárürités (naponta hatszor, vagy többször)
 • a bélsár nyálkás és gyakran vért is tartalmaz
 • fokozott bélsárüritési inger (tenesmus) jelei
 • nincsen súlyvesztés (ellentétben a vékonybélgyulladással)
 • a macskák egy kis része a vastagbélgyulladás miatt hány is
 • az állat általános fizikális állapota jó (kivéve, ha egyéb társult betegségei is vannak a macskának)

Kórokozó

 • Habár szarvasmarhákban a T. foetus okozta venerealis fertözés már régóta ismert, macskákban viszont csak 1996-ban fedezték fel, mint a vastagbélgyulladás okozóját.
 • Az Egyesült Allamokban a macskák 31%-ában találták meg. A lap alján lévö a kórokozó T. foetust mutatja be. Gyakran elöfordul, hogy a macskák egyidejüleg Giardiaval is fertözöttek és mivel a T. foetus hasonló a Giardiához, az állatorvosok tévedésböl Giardiának diagnosztizálják és arra gyógykezelik a macskát.

Differenciál diagnózisok

 1. Giardia fertőzés
 2. Cryptosporiodosis
 3. Bélférgesség
 4. Takarmány allergia

Laboratóriumi tesztek

 • Minden olyan esetben, amikor a Giardiozisnak hitt esetek nem gyógyulnak, akkor mindig gondolni kell a T. foetus fertözésre és a diagnosztikai tesztet el kell végezni.
 • A T. foetus fertözés diagnosztikáját a praxis házilaborjában bármelyik állatorvos könnyen elvégezheti az InPouch TF Feline táptalaj diagnosztikummal. Az InPouch TF-Feline gyártója az amerikai Biomed Diagnostics Inc. Az InPouch TF-Feline táptalaj diagnosztikumok szobahömérsékleten akár éveken át is könnyen tárolhatóak. Az InPouch TF-Feline egy olyan, specifikusan összeállitott táptalaj, amely kizárólag a T. foetus kórokozók szaporodását támogatja, mind a baktériumok, mind pedig az egyéb protozoák (pl. Giardia) szaporodását meggátolják! A Hungarovet Állatkórházban ez a teszt megtalálható.

Gyógykezelés

 • 1.) Egyidejüleg elöforduló egyéb fertözö betegségek kezelése
  Igen gyakran fordul elö az, hogy a T. foetus-sal fertözött macskáknak Giardia fertözése is van. Ritkábban fordul elö egyidejü Cryptosporidiosis fertözés. Erdemes fenbendazol gyógyszerrel empirikusan gyógykezelni a macskákat az egyidejüleg elöfordulható bélférgesség kezelésére.
 • 2.) Spontán elöforduló gyógyulás
  Az esetek 88%-ában a klinikai tüneteket mutató T. foetussal fertözött macskák spontán meggyógyulnak, de ez általában 6 hónaptól 2 évig tartó hasmenéses tünetek után következik be. A spontán gyógyult esetek 57%-a marad fertözött, de tünetmentes. A vizsgálati tanulmányok azt igazolták, hogy a tüneti kezelések (antibiotikumok, stb.) nem csökkentik, hanem megnövelik a spontán gyógyulás idejét! Ennek oka feltehetöen az, hogy az antibiotikumok által megölt normális bélbaktériumok helyén a T. foetus organizmus könnyebben tud elszaporodni.
 • 3.) Ronidazole gyógyszeres kezelés
  Ronidazole (30mg/kg peroralisan, naponta egyszer, 14 napig)
 • 4.) Tinidazole (TDZ) gyógyszeres kezelés
  Sikeresen kezeltek macskákat a Tinidazole (TDZ) nevü gyógyszerrel is, 30mg/kg naponta 2x-i dózisban, orálisan 14 napon át.

Krónikus macska hasmenés képe

Macska hasmenés

InPouch TF Feline táptalaj diagnosztikum

InPouch TF-Feline táptalaj diagnosztikum

Tritrichomonas foetus kórokozót bemutató videó

Források: Tritrichomonas foetus: A New Agent of Feline Diarrhea (CompendiumVet, 2009)
A téma egyik legjobb ismeröje az amerikai professor Jody Gookin, aki ebben az irásában részletesen mutatja be a betegség diagnosztikáját és gyógykezelését is.

Kategóriák: Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: