HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Szívférgesség

A Dirofilaria immitis nevű fonalféreg kutyákban, ritkábban macskákban okozhat súlyos megbetegedést. Bár hazánkban helyben történt fertőzésről nincsenek adatok, behurcolt esetek azonban vannak. A szívférgesség fertőző lárváját a szúnyogok terjesztik, főként a dél-európai országokban, de előfordul már a szomszédos országokban is (Szlovénia – 2-17%, Románia – 65%-os fertőzöttség). Mivel a kifejlett férgek a szívben megtelepedve már gyakorlatilag egy gyógyíthatatlan betegséget jelentenek, így a hangsúly a megelőzésen van.

Bár egyelőre főként a szomszéd -fertőzött- országokban történő látogatások, és déli nyaralások előtt javasoltjuk a védekezést, meg kell említsük, hogy a globális felmelegedés, a klímaváltozás abba az irányba mutat, hogy a közeljövőben ez a kórkép hazai viszonylatban is okozhat majd kellemetlenségeket. Emberben a féreg fejlődésmenete nem zajlik le teljesen, így csak a lárvák okozhatnak csomókat bőrben, vagy belső szervekben, rendszerint tünetmentesen, ám ám bizonyos területeken (pl szem) komoly problémát is okozhatnak.

A hagyományos féregtelenítők nem alkalmasak a védekezésre.

Videó: ez a videó remekül mutatja be a szivférgességet (Forrás: ZÁllatorvos)

Források

Kategóriák: Gyakori betegségek, Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: