HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

PennHIP radiológiai módszer

Mi is az a PennHIP módszer?

PennHIP = Pennsylvania Hip Improvement Program. A PennHIP módszer egy olyan radiológiai módszer, amely a csipőízületi dyspláziát diagnosztizálja és értékeli. Az Egyesült Államokban fejlesztettek ki ezt a programot, nevezetesen.a pennsylvaniai állatorvosi egyetem.

Abban is különbözik a többi hasonló módszertöl, hogy nemcsak egy hagyományos, nyújtott helyzetű csípőízületi röntgentfelvétel alapján értékelik ki a csípőízületeket, hanem két másik oldali felvétel alapján is, tehát összesen három különböző helyzetű coxofemorális röntgenfelvételt készítenek.

A módszert a Pennsylvania Allatorvosi Egyetemen tanítják meg az állatorvosoknak. Ez egy egy napos (7 órás) tanfolyam, amelynek ára $1,000 (ebben a tanfolyam ára, egy CD lemez és a speciális pozíciójú csípőízületi röntgenfelvételek elvégzésére alkalmas retractor műszer is benne van.)

A PennHIP története

Kutyák Csípőízuleti Dysplasiáját (Canine Hip Dysplasia = CHD) először 1937-ben egy bizonyos Dr. Gerry B. Schnelle írta le és már akkor az ilyen egyedek tenyésztésből való kizárását és sterilizálását javasolta.1983-ban Dr. Gail Smith, a Pennsylvania Allatorvosi Egyetem radiológiai tanszékének professzora kifejlesztett egy új módszert a CHD ( Canine Hip Dysplasia) korai diagnosztizálására, amely már 16 hetes korban készitett röntgenfelvétel alapján kiértékeli az illető állatot, (!) tudományos biztonsággal . Dr.Smith 1993-ban indította be a PennHIP módszert, amelyik az egyetem által működtetett non-profit szervezet és mind az állatorvosok, mind pedig a tenyésztők érdekeit szolgálja.

A PennHIP nemcsak egy radiologiai technikát jelent, hanem annál sokkal többet, tehát a PennHIP:

1. Diagnosztikai radiológiai technika

2. PennHIP módszerrel certifikált állatorvosok hálózata

3. A folyamatos kutatásokat elősegítő Állatorvosi Adatbázis

A PennHIP honlapján további részletek is találhatóak:

1. a módszer leírását

2. a kutatási eredményeket

3. hogyan lehet PennHIP certifikációt (oklevelet) szerezni

4. és még sokkal többet is….

Kategóriák: Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: