HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Kullancs eltávolítása kutyából

Kullancs vérszívása animáció

Kullancs eltávolítása kutyából a Hungarovet Állatkórházban.

Kullancsok eltávolitása a Hungarovet Állatkórházban
A kullancsokat minnél hamarabb el kell távolitani. Vannak olyanok, akik biztosak voltak abban, hogy a kullancsukat 1-2 órán belül eltávolították, mégis megfertőződtek. Ezért igyekezni kell úgy távolítani el a kullancsot, hogy ne nyomjuk össze a testét, és persze törekedni kell, hogy az eltávolítás minél hamarabb megtörténjen.A kullancs lárvákat és a nimfákat , mivel ezek épphogy rögzülnek a bőrbe, egy homorú hegyű, 20-G-és injekciós tűvel távolitjuk el a bőrből. Számtalan közlemény állítja, hogyha a kullancsunkat 72 órán belül eltávolítjuk, akkor nem okozhat fertőzést. Ez a vélekedés állatkísérleteken alapszik. A kísérletek során a fertőzött kullancsokat finom tüllhálóba tették, így kötözték a nyulak fülére, majd különböző időpontokban távolították el úgy, hogy a tüllhálót finoman megemelték. Így a kullancsok testét nem nyomták össze. Ezzel szemben, amikor magunk távolítjuk el a kullancsunkat, nagyon nehéz elkerülni, hogy ne nyomjuk össze a testét. Amikor összenyomjuk a kullancs testét, a benne lévő kórokozókat – mintha egy fecskendő dugattyúját nyomnánk meg – magunkba préseljük. Fontos tehát, hogy a kullancsokat szakszerűen távolitsuk el!

Kullancsok eltávolitása otthon
A kifejlett, vérrel szívott kullancsok (imágók) kiszedésére szolgáló, mindenki által alkalmazható műanyag, orvostechnikai eszköz a kullancs-eltávolító kanál . Országszerte állatpatikákban és gyógyszertárakban kapható eszköz a Találmányi Világkiállítás aranyérmét is megkapta annak okán, hogy a kifejlett kullancsot gyötrés nélkül távolítja el a bőrből. Az eszköz a kullancs szipókáját úgy fordítja ki az ember- vagy a háziállat bőréből, mint ahogy a meggymag kinyomó a meggyből a magot, anélkül, hogy megragadná és megszorítaná a kullancs testét (nyálmirigyeit).

A kullancs-eltávolító kanál használata:

  • A kullancs-eltávolító kanalat kivéve a csomagolásból, két végét összepattintva felkészítjük a kullancs eltávolítására.
  • A kullancskörnyéki bőrt ráncba emeljük úgy, hogy a kullancs a ránc legmagasabb pontján legyen.
  • A kullancsszúrás környékét körbetöröljük abszolút hatású fertőtlenítővel átitatott gézzel vagy vattával.
  • A kullancs-eltávolító kanál V-alakú vágatát a kullancs alá csúsztatjuk úgy, hogy a kullancs szúró-szívó szájszerve a vágat öblébe kerüljön.
  • A kullancs-eltávolító kanál nyelét megfogva, s ezzel a kanalat a bőrre nyomva, tengelye körül nyolcszor-tízszer jobbra-balra alternálva megpödörjük , s ennek eredményeképpen a kullancs a kanál kávájába esik.
  • Ezután a kullancs-eltávolító kanalat kullancsostul megsemmisítjük (a csomagolásába visszahelyezzük és az eü., áeü. intézmény szemetes badellájába dobjuk).
  • A kullancs-csípés helyét minden esetben fertőtlenítőszerrel le kell ecsetelni.

Kategóriák: Gyógykezelési módszerek, Kullancsok okozta betegségek

Kapcsolódó irások: