HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Demodicosis macskában

Milyen állatokban fordul elő?

A Demodicosis (szőrtüszőatka betegség) macskákban ritkán, kutyában gyakrabban alakul ki.

Mik a betegség okozói macskában?

Macskákban kórokozója a Demodex cati és a Demodex gatoi atka. Gondolni kell erre a betegségre akkor, amikor macskák “túlzottan” nyalják, tisztitják a szőrüket, viszketés, majd nem-gyulladásos szőrhiány (alopecia) alakul ki.

Hogyan lehet diagnosztizálni a demodicosist?

A demodicosis diagnosztikájának alapja – első megközelitésben- az alapos, több bőrterületről elvégzett bőrkaparék. A bőrkaparék vételének és mikroszkópos diagnosztikájának módszere részletesen itt tekinthető meg.

Milyen formában nyilvánul meg a macska demodicosis és hogyan történik a gyógykezelés?

A Demodex gati okozta macska demodicosis igen fertőző, macskáktól macskákra terjed. Az Egyesült Államokban föleg a déli államokban okoz problémát. Szimetrikusan jelentkező szőrhullást okoz, az esetek 50%-a viszketegséggel jár. Macskatenyészetekben igen gyorsan terjed. Diagnosztizálása bőrkaparék mikroszkópos vizsgálatával történik a praxisok házilaborjában. Gyógykezelése 1%-os Ivermectin szubkután injekcióval történik (200-400mcg/kg adagban), amelyet két héttel később meg kell ismételni.

A Demodex cati okozta macska demodicosis nem fertőző. Elsősorban a fejen, a szemhéjakon és a füleken okoz foltokban jelentkező szőrhiányt (alopecia), az esetek 50%-a viszketegséggel jár. Diagnosztizálása bőrkaparék mikroszkópos vizsgálatával történik a praxisok házilaborjában. Gyógykezelése 1%-os Ivermectin szubkután injekcióval történik (200-400mcg/kg adagban), amelyet két héttel késöbb meg kell ismételni.

Kategóriák: Bőrbetegségek, Bőrgyógyászat, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: