HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Demodicosis kutyában

Milyen állatokban fordul elő?

A Demodicosis (szőrtüszőatka betegség) elsősorban kutyában, igen ritkán macskában alakul ki.

Mik a betegség okozói kutyában?

Kutyákban a Demodicosis kórokozója a Demodex canis atka. Kislétszámú Demodex canis atka minden egészséges kutya bőrében is megtalálható. Erdekes, hogy a Demodex atkáknak nincsen végbélnyilásuk, ennélfogva nem üritenek bélsarat. Talán ez az oka annak, hogy a demodicosis önmagában nem okoz viszketegséget. A demodicosis akkor viszket csak, hogyha másodlagos baktériumok okozta dermatitis kiséri a demodicosist.

Hogyan lehet diagnosztizálni a demodicosist?

A demodicosis diagnosztikájának alapja – első megközelitésben- az alapos, több bőrterületről elvégzett bőrkaparék. (Egyes kutyákban, pl. Shar-pei, néha a teljes vastagságú bőrbiopszia szükséges). A bőrkaparék vételének és mikroszkópos diagnosztikájának módszere részletesen itt tekinthető meg.

Kétféle formája van a kutya demodicosisának

1.) Lokalizált Demodicosis (LD) : az esetek 90% -ában

 • a Lokalizált Demodicosis forma az, amikor két testrégióban kevesebb mint 5 szörhiányos terület van, illetve csak egy lábvég érintett. A LD esetek döntő többsége mindenféle kezelés nélkül, spontán meggyógyul. A másodlagos pyoderma és viszketegség ritka.

2.) Generalizált Demodicosis (GD) : az esetek 10%-ában

 • A Generalizált Demodicosis forma az, amikor:
  • két testrégióban 5-nél több szőrhiányos terület van, vagy
  • kettő vagy több lábvég érintett, vagy
  • az egész testfelületre kiterjedö bőrelváltozások vannak
 • A Generalizált Demodicosis két életszakaszban fordulhat elö:
  • Fiatalkori GD (18 hónapos kor elött): SharPei, Cocker Spaniel, Pit Bull Terrier, Staffordshire Terrier, német juhász, English sheepdog, Collie, dán dog, dobberman fajtákban a leggyakoribb ez a forma. Ezeket az állatokat ki kell zárni a tenyésztésböl!
  • Felnöttkori GD (18 hónapos kor után)

Demodicosis gyógykezelése

 • Amitraz
 • Ivermectin

Állattartók informálása

Nagyon fontos a tulajdonosok részletes informálása.. A gyógyulás sikere múlik ugyanis azon, hogy a tulajdonos megértse a betegséget és véghezvigye az állatorvos által kért/adott utasitásokat.

Milyen bőrtünetek láthatóak?

Demodex canis atka mikrószkópos képe

Lokalizált demodicosis

Generalizált demodicosis

Kategóriák: Bőrbetegségek, Bőrgyógyászat, Kutyabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: