HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Csigák által terjesztett parazitológiai betegségek

Az utóbbi hetekben, hónapokban – legalábbis praxisunk környékén, Budafokon – elszaporodtak a házas-, és meztelen csigák. Ezek az aranyos állatkák azonban nem veszélytelenek: elfogyasztásuk esetén tüdőférgességet okozhatnak kutyáinknak és macskáinknak. Az alábbiakban ezekről a férgekről, és a lehetséges védekezésről írok röviden.

Bár az ember azt gondolná, hogy ezek nagyon ritkán előforduló esetek, a valóság az, hogy nem igazán tudjuk, milyen fokú a fertőzöttség háziállatainkban. Amit tudunk, és ami óvatosságra int, az a hazai róka populáció fertőzöttsége, amiről viszont pontos adataink vannak (Sréter T., Széll Z., Marucci, G., Pozio E., Varga I.: Extraintestinal nematode infections of red foxes (Vulpes vulpes) in Hungary, Veterinary Parasitology 115(4), pp. 329-334).

100 rókát vizsgálva kiderült, hogy a tüdőféreg fertőzöttség mértéke 76% (!). A következőkben röviden ismertetett féregfajok neve mellé zárójelben vizsgálatban szereplő rókák fertőzöttségének mértékét is feltüntetjük az adott faj tekintetében.

Crenosoma vulpis (Magyarországi rókák fertőzöttsége: 24%)

(a tüdőférgesség fejlődésmenete)

A féreg kutyákat, rókákat betegít meg, a légcsőben, és a hörgőkben él. A lárvákat az állat felköhögi, lenyeli, majd a bélsárral üríti. Itt kerül a képbe a csiga: a lárvákat elfogyasztva bennük fertőző lárva alakul ki, melyet a csigával együtt elfogyasztva ismét fertőződik a kutya, róka. A tünetek rendszerint: köhögés, fáradékonyság.

Angiostrongylus vasorum (Magyarországi rókák fertőzöttsége: 5%)

(kifejlett féreg, forrás: Koppenhágai Egyetem)

A köznapi nevén francia szívféregnek is nevezett féregfaj szintén kutyákat és rókákat betegít meg. A kifejlett férgek a tüdőartériákban, és a szív jobb kamrájában élősködnek. Sokszor tünetmentes marad a fertőzés, azonban súlyosabb esetben köhögés, légzési elégtelenség, véralvadási zavar, szemészeti és idegrendszeri tünetek is előfordulhatnak.

Aelurostrongylus abstrusus (n.a.)

(Aelurostrongylus lárva, forrás: University of California, School of Veterinary Medicine)

Főként macskában, ritkán kutyában okoz problémát. A tüdőszövetben élősködik, és szintén a felköhögött, majd bélsárral ürített lárvák útján fertőzi a csigákat, majd rajtuk keresztül ismét a macskákat. Előfordulhat fertőzés ún. paratenikus gazdán keresztül is. Ez azt jelenti, hogy a lárvákat tartalmazó csigát elfogyasztó rágcsálók, madarak okoznak ismét fertőzést a ragadozó macskának. A tünetek itt is főleg köhögésben, fáradékonyságban mutatkoznak.

Eucoleus aerophilus, boehmi (Magyarországi rókák fertőzöttsége: 66%)

(Eucoleus pete, forrás: Bouchet, France)

Ezek a féregfajok szintén a légutakban, esetenként az orrüregben élősködnek, viszont itt direkt fertőzés történik a bélsár útján, csigára nincs szükség, azonban a szakirodalom felveti a földigiliszták közvetítő szerepét is, ezért érdemes erről is szót ejteni.

Milyen életmód esetén kell főleg odafigyelnünk a tüdőférgesség lehetőségére?

Ha kutyánk, macskánk kertben tartott, vagy sétálni jár erdős, füves területre, ekkor is főleg abban az esetben, ha:

  • a) rókák előfordulnak a környéken
  • b) csigák előfordulnak a környéken
  • c) társunk előszeretettel fogyaszt füvet, esetleg csigát, békát, földigilisztát
  • d) ha madarakra, rágcsálókra vadászik

Hogyan előzzük meg a tüdőférgességet?

  • esős idő után ne engedjük “legelni” állatainkat a fűben, ha megoldható.
  • használjunk megfelelő, széles spektrumú féregtelenítőt rendszeresen, ami a tüdőférgességgel szemben is védelmet nyújt – kérjük állatorvosunk segítségét a választásban.
  • VISZONT NE HASZNÁLJUNK CSIGAÍRTÓT, MERT KUTYÁKRA, MACSKÁKRA IS MÉRGEZŐ, ÉS SOK CSIGAFAJ VÉDETT!

Dr. Bendzsel Dániel
Hungarovet Állatkórház

Kategóriák: Kutyabetegségek, Macskabetegségek, Összes betegségek (A-Z), Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: