HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Bőrkaparék vétele és mikroszkópos vizsgálata

A Hungarovet Állatkórházban a bőrkaparék mintavétele és a praxis házilaborjában elvégzett mikroszkópos vizsgálata rövid idő alatt elvégezhetö. A bőrkaparék vizsgálat célja bizonyos bőrparaziták (kutya Demodex szőrtüszőatkák, macska Demodex szőrtüszőatkák és Sarcoptes rühatkák) és organizmusok diagnosztikája. Paraffin olaj, szike, üveglemez, mikroszkóp és szakértelem szükséges a bőrkaparék vételéhez és diagnosztikájához.

Az alapos bőrkaparék vételhez nyugodt állat kell. Hogyha ez nem lehetséges, vagy ha a szemkörnyéki-, vagy érzékeny területröl van szó, akkor az állatot szedálni kell. Sok diagnózis azért hiúsul meg, mert a mintavétel nem volt megfelelö.

A bőrkaparékor több helyröl kell elvégezni, a képen látható módon, paraffin olajat cseppentve a bőrre.

A bőrkaparékot úgy végezzük, hogy a bőrt “redöbe” fogva, arra az ujjainkkal kis nyomást helyezünk. Ezután egy szikével alaposan addig kaparjuk a bőrterületet, ameddig az vérezni kezd. Ez nagyon fontos. (Igaz, hogy egyesek azt mondják, hogy a demodicosis úgy is diagnosztizálható, hogyha a szőrszálakat kihuzogatjuk, majd azokat mikroszkóp alatt vizsgáljuk, de ez a módszer kevésbé eredményes és negativ esetben nem zárja ki a demodicosist.)

A bőrkaparékot egy natúr üveglemezre tesszük és egy fedőlemezzel fedjük, majd mindenféle festés nélkül megvizsgáljuk a mikroszkóp alatt.

Az állattartók tájékoztatása nagyon fontos. Mi mindig igyekszünk bevonni a tulajdonosokat az eset diagnosztikájába, a mikroszkópban talált Demodex vagy Sarcoptes atkákat is minden esetben megmutatjuk az érdeklödő állattartóknak. A gyerekek bevonása is nagyon fontos lehet!

Igyekszünk lefényképezni minden esetben amit a mikroszkóp alatt látunk, itt például egy “szép” Demodex atkát.

Dr. Gál sándor

Kategóriák: Diagnosztikai tesztek

Kapcsolódó irások: