HUNGAROVET TUDÁSBÁZIS
www.allatorvosiwikipedia.com

Keresés:

Bolhák kedvencünkben

Bolhák kedvencünkben

A világon mintegy 2000 bolhafaj létezik. Házi kedvenceinket – a kutyákat és a macskákat – főleg a „macskabolha” támadja meg, de ha szükségét érzi, az ember vérét sem veti meg. Ha ráugrik az állatra 5 perc múlva már vért szív, amit két és fél óra után hagy abba. Ezalatt testtömegének 15-szörösét éri el.

Gyorsan szaporodik: egy nőstény 50 napig napi 40-50 petét rak. A környezetben (résekben, szőnyegben, kárpitban) hetekig, hónapokig inaktívak a kokonok, várva a kedvező körülményekre (hőmérséklet, megfelelő pára- és szén-dioxid-tartalom), hogy kikeljenek, és elárasszák a kedvenceinket.

Bár a bolhacsípés kellemetlen, nem emiatt a legveszélyesebb. Köztigazdája egy galandféregnek (Dipylidium caninum), mely az embert is fertőzheti. Kedvencünkben komoly allergiás bőrtüneteket okozhat: akár egy nap alatt nagyobb területen is felületes gennyes bőrgyulladás alakul ki, amit az állat megszállottan vakar, harapdál, egyre rontva a helyzeten.

Séta közben, még ha nem is érintkezik közvetlenül más állattal, akkor is fertőződhet kedvencünk. Sőt, a csak lakásban tartott macskák, kutyák sincsenek védve, akár mi is hazavihetjük nekik a bolhát. Ápoláskor hetente kétszer ellenőrizzük, hogy bolhamentes-e az állat. A rövid, világos szőrben könnyebb észrevenni, főleg a fartájékon, a faroktőnél tanyáznak szívesen a bolhák. Biztosabb eredményt kapunk, ha egy tiszta, fehér lapot benedvesítünk, sűrű fésűvel többször áthúzzuk a háton, faron a szőrt. A fekete „pöttyöket” kiütögetjük a lapra. Ezek lehetnek kosz-szemecskék, de bolhapiszok is. A különbség annyi, hogy ez utóbbi 1-2 perc után elkezd barnás-vörösen oldódni. Ha ilyet látunk, biztosak lehetünk a bolha jelenlétében.

Fontos, hogy minél hamarabb pusztítsuk el a hívatlan vendégeket, mielőtt elárasztják a lakást, a kutya fekvőhelyét, ólját. Ha későn kapunk észbe, hónapokig tarthat a küzdelem, mire kiirtjuk ezt a szívós élősködőt.

Fontos, hogy nagyon alaposan porszívózzunk ki minden zugot, szőnyeget, kárpitot, utána rögtön ürítsük ki a porzsákot. Ha kell, használjunk olyan rovarirtó permetet, port, ami nem teszt kárt a bútorainkban. Ezt legalább 2 hónapig hetente ismételjük meg.

A másik fontos, hogy kedvencünket védjük olyan készítménnyel, mely a vérszívás előtt elpusztítja a bolhát, így meg tudjuk szakítani a szaporodási ciklusát, és a bolhaekcéma (allergia) kialakulásának is elejét vesszük.

Milyen készítmények állnak rendelkezésünkre?

1. Bolhanyakörv: hosszabb idegig (3-8 hónap) hatásos, általában csak a kifejlett bolhákra hat. A legtöbb véd a kullancstól és / vagy a szúnyogtól is. Többféle hatóanyagot tartalmazhat. Főleg megelőzésre praktikus, erős fertőzésnél nem biztos, hogy kellően hatékony.

2. Spot-on(rácseppentős készítmény): általában csak 1 hónapig véd biztonságosan, nem csak a felnőtt egyedeket pusztítja el, hanem a lárvákat, kokonokat is. Vannak olyan hatóanyagúak, melyek a kullancstól, más belső és külső élősködőtől is védenek. Erős bolhás fertőzésnél ez javasolt

3. Sampon: csak az éppen a kutyában vagy a macskában lévő felnőtt bolhákat pusztítja el, rövid a hatása (néhány nap)

4. fürdető koncentrátum: vízzel kell hígítani, mielőtt elpusztítja a kifejlett bolhákat, kullancsokat, tetveket, amik épp az állaton élősködnek, 1-2 hétig védenek.

5. Spray: van 3-5 napig ható, de van olyan hatóanyag-tartalmú, mint egyes spot-onok, ezek 4 hétig védenek. Elpusztítják a kifejlett és a lárvális alakot is. Kis testű, rövid szőrű állatoknál használható gazdaságosan.

6. Púder: általában rövid hatásidejűek, csak az állatban megtelepedett kifejlett bolhákra hat.

Tudta?

A bolha képes – a testméretéhez viszonyítva – a legnagyobbat ugrani: a testhosszánál 200-szor nagyobb távot képes áthidalni, a gyorsulása pedig eléri a másodpercenkénti 1,9 métert, mely 150 G-nek felel meg.

Ha már megtörtént a baj és kedvencünket bolha csípte meg, amely allergiás reakációkat váltott ki, ajánljuk figyelmébe a Eukanuba DERMATOSIS FP tápját. (Forrás: Eukanuba.hu)

Az alábbi videók remekül mutatják be a bolhák életét (Forrás: ZÁllatorvos)

A bolhák csudálatos világa – csak egyszerűen (1. rész)

A bolhák csudálatos világa – csak egyszerűen (2. rész)

Kategóriák: Parazitológia, Parazitológiai betegségek

Kapcsolódó irások: